Sju till åtta mån från IS ska har rest till Stockholm för en eventuell attack, enligt uppgifter i dag. Foto: APSju till åtta mån från IS ska har rest till Stockholm för en eventuell attack, enligt uppgifter i dag. Foto: AP
Sju till åtta mån från IS ska har rest till Stockholm för en eventuell attack, enligt uppgifter i dag. Foto: AP
Säkerhetspolisen är försatt i stabsläge efter terrorhot. Foto: SäpoSäkerhetspolisen är försatt i stabsläge efter terrorhot. Foto: Säpo
Säkerhetspolisen är försatt i stabsläge efter terrorhot. Foto: Säpo
Mats Larsson

Finns alltid en ursäkt för fanatiker att slå till

Publicerad

LONDON. Det är sådana tider vi lever i.

Terrorhotet hänger över Europa och Sverige.

Konkreta tips måste förstås ta på djupaste allvar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var illavarslande nyheter vi vaknade till i morse. Enligt uppgift till Säpo från irakiska säkerhetstjänsten ska sju till åtta IS-terrorister ha tagit sig in i Sverige.

Men morgonen hade förstås kunnat börja ännu värre. Med nyheter om explosioner och skottlossning någonstans i Stockholm.

Som förmiddagen i Paris den 7 januari i fjol. Eller kvällen i samma franska huvudstad den 11 november.

De franska – och belgiska – säkerhetstjänsterna missade i bägge fallen att något var på väg att hända. Vardagen slets utan förvarning sönder av automateld och fasa.

Enligt chefen för den europeiska polissamarbetsorganisationen Europol, Rob Wainwright, så är terrorhotet i Europa det högsta på över ett decennium. Han talade i en intervju efter självmordsattackerna i Bryssel om upp emot 5 000 potentiella terrorister i Europa.

Sanningen är att ingen vet. Siffran kan nog vara för hög. Alla som kämpat med IS återvänder inte hem som terrorister.

Men det stämmer säkert att hotet är större än på mycket länge. Inom loppet av bara ett drygt år har Frankrike och Belgien skakats av sina värsta terrordåd i modern tid.

 

Den svenske medborgaren Osama Krayem greps i Belgien och har åtalats för sin inblandning i terrorattentatet i Bryssel. Terrorn kryper närmare.

Situationen i Stockholm påminner nu lite om den i Norge sommaren 2014. Den gången gick larmet efter att norska säkerhetspolisen fått ett tips om att fyra IS-medlemmar var på väg till Norge för att utföra ett terrordåd.

Tipset den gången kom från två olika europeiska säkerhetstjänster. Säpo tog tipset från Irak tillräckligt på allvar för att sända ner personal dit redan under måndagen.

Det är helt korrekt agerat. Det är självklart att tips av det här slaget måste tas på djupaste allvar.

Det har varit ett problem med den belgiska säkerhetstjänsten, att tips försvunnit på vägen, att meddelanden inte nått fram.

 

Det faktum att Sverige inte deltar i några militära aktioner mot IS gör oss dessvärre inte immuna mot terrordåd. Det finns alltid någon ursäkt att slå till för fanatikerna.

Taimour Abdulwahab ville ta fler med sig i döden när han sprängde sig i Stockholm 2010. Han var för övrigt uppvuxen i Irak.

Här i London är tips om terrordåd något vi fått lära oss leva med. Några dagar är vi kanske extra vaksamma, noterar poliserna med automatkarbinerna på järnvägsstationerna. Sedan går vardagen vidare. Förhoppningsvis.

Någon dag efter Bryssel tog min fru tåget från Gatwick till Victoria Station i London. Vagnen var fullpackad.

Plötsligt hördes ett ”Allahu Akbar”. Det blev knäpptyst. Det var dock bara en ringsignal den gången.

Men det fanns garanterat många i vagnen som under något ögonblick undrade om detta skulle bli de sista ord de hörde. Men vardagen gick vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag