Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Facebook är skadligt för unga användare

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg: ”Det är inte sant”.
Frances Haugen arbetade på Facebook och tog med sig tusentals interndokument när hon slutade i april i år. Hon vittnade mot företaget inför den amerikanska kongressen under tisdagen.
Foto: MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERS

Det är ett explosivt budskap visselblåsaren Frances Haugen har.

Facebook är skadligt för de unga, företaget vet om det men gör lite åt det.

Hon har också lyckats förena den splittrade amerikanska kongressen och det är dåliga nyheter för Facebook.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har varit en minst sagt tuff vecka hittills för tech-jätten Facebook. Det började i måndags med serverproblemet som under flera timmar ledde till att Facebook försvann från nätet.

Men det var bara uppvärmningen. För många som följde den 37-åriga Frances Haugens vittnesmål inför en kongresskommitté under tisdagen såg det som en potentiell vändpunkt.

Ja, kommitténs ordförande, Richard Blumenthal liknade det vid tidigare vittnesmål mot tobaksjättarna där det slutligen stod klart att industrin länge vetat om de skadliga verkningarna men försökt dölja det.

Det är långt ifrån första gången kongressen haft vittnesutfrågningar om branschen eller om Facebook specifikt. Facebooks grundare Mark Zuckerberg har själv vittnat flera gånger. 

Facebooks grundare Mark Zuckerberg vid ett tidigare vittnesmål inför den amerikanska kongressen.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT

Men tidigare har det oftast varit företrädare för tech-industrin som på olika sätt försvarat vad de gör, eller kritiska utomstående som saknade inblick i verksamheten. 

Det är det som gör Frances Haugen unik. Hon började sin anställning på Facebook 2019 och var produktansvarig på den avdelning som granskade om Facebook användes för att undergräva demokratiska val.

Hon slutade i april i år och tog med sig tusentals dokument från Facebook. Dokument som hon överlämnat till den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen och till tidningen Wall Street Journal.

Hennes namn blev känt först i helgen då hon intervjuades i ”60 Minutes” och under tisdagen var det dags för tre timmars utfrågning. Och hon sparade inte själv på krutet i sin kritik mot Facebook.

– Jag gick till Facebook för jag trodde att företaget hade potentialen att få fram det bästa i oss. Men jag är här i dag eftersom jag anser att Facebooks produkter skadar barn, sår splittring och försvagar demokratin.

Och något ovanligt hände. Det var svårt att avgöra om det var demokratiska eller republikanska politiker som frågade ut henne.

Upprördheten var stor i bägge politiska läger. Och vreden riktades mot Facebook som inte gjorde det lättare för sig genom att efter utfrågningen utmåla Haugen som en person långt ner i hierarkin som inte har insyn i de avgörande besluten.

Det är inte minst Facebooks marknadsföring och agerande mot de unga användarna som förenar både demokrater och republikaner i sin kritik mot tech-jätten.

Haugens dokument har exempelvis visat hur aktivt Facebook arbetar för att hitta nya potentiella användare bland barn under 13 år. Som det heter i ett interndokument från 2020, de är ”en värdefull men otappad tillgång”.

Facebook äger också Instagram och Haugen har även avslöjat hur Facebooks egen research visat hur skadligt Instagram är för tonårsflickor. 32 procent svarade exempelvis i en undersökning att när de inte var nöjda med sina kroppar, så fick Instagram dem att känna sig ännu sämre.

En annan internpresentation från mars 2020 säger att ”Tonåringar beskyller Instagram för en ökad nivå av oro och ångest.”

– Facebook vet att de lockar in unga användare till anorexia-material, sa Frances Haugen bland annat i sitt vittnesmål.

Hon gjorde under hela utfrågningen ett lugnt och professionellt intryck och flera kommentatorer noterade kontrasten till Mark Zuckerbergs ofta robotaktiga uppträdande när han vittnat.

Detta är inte första gången Facebook varit i blåsväder. Utfrågningar hölls exempelvis också efter valet 2016 där tech-jätten beskylldes för att ha bidragit till att sprida felaktiga nyheter och desinformation kring det amerikanska presidentvalet.

Men det skapade också politisk splittring, där republikanerna i regel var mindre kritiska. Denna gång var annorlunda.

Så det är möjligt att Frances Haugen blir ögonblicket då den amerikanska kongressen på allvar börjar arbeta med lagstiftning som kommer att begränsa tech-industrin och inte minst Facebook. Eller som senator Amy Kobuchar uttryckte det.

– Jag tror ögonblicket för agerande har kommit och du är katalysatorn.

Vem vet. Hollywoodfilmen ”Social Network” om Facebooks grundande kommer kanske att få en uppföljare en dag med scener från veckans vittnesmål. Tidningen the Guardian har till och med tips om vem som kan spela Frances Haugen. Reese Witherspoon.

Se också:

Facebook-visselblåsaren Frances Haugen vittnar inför senaten.