Mats Larsson

Explosionen lär inte bli den sista

Publicerad

Det finns knappt någon form av terrordåd som Ryssland inte genomlevt de senaste åren.

Explosionen i Sankt Petersburg lär dessvärre inte bli den sista.

Ryssland är efter flygbombningarna i Syrien en viktig måltavla för IS.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Scenerna i Sankt Petersburg kändes smärtsamt välbekanta för många ryssar. De har sett dem förr.

Den sönderslitna tunnelbanevagnen, de rökfyllda valven och korridorerna, de skadade som bärs i väg.

Mångmiljonstaden på andra sidan Östersjön har drabbats hårt av terror, och ja, det mesta tyder på att det var ett terrordåd som inträffade i eftermiddags.

Det var just Sankt Petersburg som var destinationen när ett ryskt charterplan från Sharm el-Sheikh exploderade över Sinai-halvön i oktober 2015. 219 ryssar dödades den gången.

Ryska plan har sprängts i luften förr, bomber har detonerat på Moskvas tunnelbana och vid ankomsthallen i Domodedovo. Blodiga gisslandraman har utspelat sig på skolor, sjukhus, teatrar.

Ryssland har upplevt allt, även om det lugnat ner sig de senaste åren. Terrorn hade tidigare oftast kopplingar till Kaukasus och den långvariga ryska konflikten i Tjetjenien.

De terrordåd som drabbat Ryssland den senaste tiden har dock oftast haft samband med IS och den ryska insatsen i Syrien. Ryssland är en nära allierad till Syriens president Bashar al-Assad och ryska bomber har krävt ett otal offer i städer som Aleppo.

IS har upprepade gånger hotat med attacker mot Ryssland. Två män som angrep en polisstation utanför Moskva i augusti i fjol hade svurit IS sin trohet. De dödades bägge vid attacken.

 

LÄS MER: Terrorforskaren Hans Brun: "Det följer ett mönster"

 

Rysslands president Vladimir Putin befann sig i Sankt Petersburg när det small vid stationen Sennaja Plosjtjad. Han var dock flera kilometer därifrån. Kanske var det bara en tillfällighet att attacken ägde rum när presidenten var i staden, kanske inte.

Risken är hursomhelst stor att Ryssland kommer att drabbas av nya terrordåd, skriver Mats Larsson.Foto: Yevgeny Kurskov / AP TT NYHETSBYRÅN

Risken är hursomhelst stor att Ryssland kommer att drabbas av nya terrordåd. Enligt den ryska säkerhetstjänsten tros 7 000 medborgare från Ryssland och andra forna Sovjetstater ha rest till Syrien och Irak för att kämpa med IS.

Västeuropa fruktar de hemvändande veteranerna. Det gör Ryssland också. Medborgare från de centralasiatiska länderna - som Uzbekistan och Turkmenistan - kan visumfritt resa till exempelvis Moskva eller Sankt Petersburg.

Putin gjorde så sent som i förra veckan klart att han stöder USA:s president Donald Trump i dennes kamp mot IS och terrorismen. Det har hög prioritet för Trump.

Putin sa att Trump gör rätt i att ha detta mål och att Ryssland är berett att samarbeta med den amerikanska militären och underrättelsetjänsten.

Explosionen i Sankt Petersburg ger honom nu ännu starkare argument för en gemensam rysk-amerikansk front mot IS. Och Putin har betydligt bättre chanser att få ett positivt gensvar från mannen som bor i Vita huset nu, än han hade med företrädaren, Barack Obama.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag