Mats Larsson

Explosionen lär inte bli den sista

Det finns knappt någon form av terrordåd som Ryssland inte genomlevt de senaste åren.

Explosionen i Sankt Petersburg lär dessvärre inte bli den sista.

Ryssland är efter flygbombningarna i Syrien en viktig måltavla för IS.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Scenerna i Sankt Petersburg kändes smärtsamt välbekanta för många ryssar. De har sett dem förr.

Den sönderslitna tunnelbanevagnen, de rökfyllda valven och korridorerna, de skadade som bärs i väg.

Mångmiljonstaden på andra sidan Östersjön har drabbats hårt av terror, och ja, det mesta tyder på att det var ett terrordåd som inträffade i eftermiddags.

Det var just Sankt Petersburg som var destinationen när ett ryskt charterplan från Sharm el-Sheikh exploderade över Sinai-halvön i oktober 2015. 219 ryssar dödades den gången.

Ryska plan har sprängts i luften förr, bomber har detonerat på Moskvas tunnelbana och vid ankomsthallen i Domodedovo. Blodiga gisslandraman har utspelat sig på skolor, sjukhus, teatrar.

Ryssland har upplevt allt, även om det lugnat ner sig de senaste åren. Terrorn hade tidigare oftast kopplingar till Kaukasus och den långvariga ryska konflikten i Tjetjenien.

De terrordåd som drabbat Ryssland den senaste tiden har dock oftast haft samband med IS och den ryska insatsen i Syrien. Ryssland är en nära allierad till Syriens president Bashar al-Assad och ryska bomber har krävt ett otal offer i städer som Aleppo.

IS har upprepade gånger hotat med attacker mot Ryssland. Två män som angrep en polisstation utanför Moskva i augusti i fjol hade svurit IS sin trohet. De dödades bägge vid attacken.


LÄS MER: Terrorforskaren Hans Brun: "Det följer ett mönster"


Rysslands president Vladimir Putin befann sig i Sankt Petersburg när det small vid stationen Sennaja Plosjtjad. Han var dock flera kilometer därifrån. Kanske var det bara en tillfällighet att attacken ägde rum när presidenten var i staden, kanske inte.

Risken är hursomhelst stor att Ryssland kommer att drabbas av nya terrordåd, skriver Mats Larsson.
Foto: Yevgeny Kurskov / AP TT NYHETSBYRÅN

Risken är hursomhelst stor att Ryssland kommer att drabbas av nya terrordåd. Enligt den ryska säkerhetstjänsten tros 7 000 medborgare från Ryssland och andra forna Sovjetstater ha rest till Syrien och Irak för att kämpa med IS.

Västeuropa fruktar de hemvändande veteranerna. Det gör Ryssland också. Medborgare från de centralasiatiska länderna - som Uzbekistan och Turkmenistan - kan visumfritt resa till exempelvis Moskva eller Sankt Petersburg.

Putin gjorde så sent som i förra veckan klart att han stöder USA:s president Donald Trump i dennes kamp mot IS och terrorismen. Det har hög prioritet för Trump.

Putin sa att Trump gör rätt i att ha detta mål och att Ryssland är berett att samarbeta med den amerikanska militären och underrättelsetjänsten.

Explosionen i Sankt Petersburg ger honom nu ännu starkare argument för en gemensam rysk-amerikansk front mot IS. Och Putin har betydligt bättre chanser att få ett positivt gensvar från mannen som bor i Vita huset nu, än han hade med företrädaren, Barack Obama.