Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Ett kinesiskt pyramidspel som nu faller samman

Analys av aktieraset i Kina.
Ett av Evergrandes bostadshus i Kina.
Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

För stora för att misslyckas hette det om storbankerna under finanskrisen 2008.

Frågan är om det gäller i Xi Jinpings Kina också.

För större än Evergrande blir det inte.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, Evergrande är ingen storbank, men det är Kinas största fastighetskoncern. Och det är en enorm bransch i byggtokiga Kina.

Det råkar också vara det mest skuldbetyngda börsnoterade företaget i världen. Så det som pågår där nu är stort drama.

Evergrande håller på att gå omkull, och som vi nu märker på världens börser, det som händer i Kina stannar inte i Kina.

Kinas ledare har sedan länge varit oroade kring den överhettade kinesiska fastighetsmarknanden med ständigt ökade priser.

President Xi Jinping sa redan 2017 att bostäder är något man ska bo i, inte spekulera i. I början av året infördes flera tuffare restriktioner i ett försök att sänka temperaturen.

Det är bland annat detta - plus pandemin - som skapat problemen för Hui Ka Yan och jätten han skapade för 25 år sedan, Evergrande.

För inget bolag har byggt fler fastigheter, inga har sålt fler lägenheter än Evergrande. Men verksamheten byggde på fortsatt expansion, försäljningen av nya bostäder finansierade räntebetalningarna.

Det har när krisen nu är ett faktum liknats vid ett pyramidspel i gigaformat. För nu verkar allt falla samman.

Och miljoner är de kunder i Kina som drabbas. För de som köpt lägenheter från Evergrande har ofta köpt bostäder som inte är byggda än. Kunderna väntar i år på att få flytta in.

Som 37-åriga Karen Li som betalade motsvarande 1,7 miljoner kronor för sin lägenhet på 40 kvadrat i Shenzhen för tre år sedan. Hon har ännu inte kunna flytta in och fick i veckan ett brev från Evergrande att bygget blivit försenat.

– Jag trodde de var tillförlitliga eftersom det var ett storföretag, säger hon till Wall Street Journal. För vanliga familjer är detta en katastrof.

Evergrandes byggprojekt finns över hela Kina. För tillfället pågår 778 projekt i 223 städer.

Företaget har vuxit sedan starten, en tid då privat bostadsägande för första gången blev tillåtet i Kina. På kinesiska heter företaget ”konstant stor”.

Men under 2021 har försäljningen minskat. Under augusti föll antalet husaffärer med 24 procent jämfört med augusti i fjol.

Så plötsligt kan Evergrande inte betala sina långivare. Byggprojekt stannar av, kontraktörer erbjuds att få oavslutade lägenheter i stället för pengar, gratislunchen som Evergrandes personal vid huvudkvarteret erbjudits har dragits in.

Och denna vecka infaller några kritiska återbetalningar. Så frågan är nu vad som kommer att hända?

En del befarar att vi står inför ett nytt Lehman Brothers ögonblick, den amerikanska investeringsbanken som gick omkull 2008 och utlöste finanskrisen. Även stora utländska investerare är exponerade mot Evergrande.

Och vi såg reaktionen på världens börser under måndagen. Det sammanfaller samtidigt med ökad rädsla för ekonomin i allmänhet och månader av kraftig uppgång på börserna.

Klart är att Xi Jinping och kommuniststyret kan gå in och rädda Evergrande om de vill. Det är bara att beordra statsägda banker att bevilja nya krediter.

Men frågan är om de vill. Om Evergrande tillåts gå omkull så skulle det sända en mycket stark signal att de menar allvar med att kyla fastighetsmarknaden. Samtidigt får det inte bli en överreaktion, fastighetsbranschen har varit en viktig motor i Kinas ekonomi.

Och en kollaps för Evergrande kan sätta igång följdreaktioner som kan vara svåra att förutse. Det var ungefär vad som hände 2008, då den amerikanska staten - och andra stater - fick gå in för att stötta upp systemet.

Säkert är att kineser som köpt nya men ännu inte färdigbyggda bostäder av Evergrande kommer att behöva statlig hjälp om företaget går omkull. Den typen av vrede som det kan skapa, vill inte Xi Jinping riskera.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus resonerar kring händelser som kan ge sättning på marknaden.