Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Ett djupt förnedrande slut för Theresa May

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
På väg ut. Theresa May väntas meddela sin avgång som Storbritanniens premiärminister i morgon.

BUDAPEST. Så det verkar slut på lidandet för Theresa May.

Hon väntas avgå som Storbritanniens premiärminister i morgon.

Men hon har sig själv till stor del att skylla att det blev så här.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är brittiska the Times som uppger att Theresa May slutligen bestämt sig och i morgon kommer att meddela sin avgång. Eftersom detta handlar om May så är osvuret bäst, men det börjar onekligen bli hög tid för henne att kliva ner.

Hennes senaste kompromissförslag kring hur Storbritannien ska lämna EU som hon tänkte lägga fram nästa vecka inför parlamentet har mötts av svidande kritik från både de Konservativa och tummen ner från Labour.

Det skulle i så fall bli ett fjärde nederlag för henne i parlamentet. Hon har försökt tre gånger tidigare att få igenom det utträdesavtal som förhandlades fram med EU.

Och det finns en viss logik om avgången sker i morgon. Britterna genomför sitt EU-val redan under torsdagen men resultatet kommer inte att bli känt förrän på söndag kväll.

Och det kommer att bli katastrofala nyheter för Theresa May och hennes Konservativa parti. Partiet har legat på femte plats i en del mätningar.

Vi talar alltså om Winston Churchills, om Margaret Thatchers Konservativa parti, ett parti som tillsammans med Labour helt dominerat Storbritanniens politik. Det är ett djupt förnedrande slut för Theresa Mays dryga 1 000 dagar som premiärminister.

Nu är detta EU-val förstås speciellt. Det är ett val som britterna inte var tänkta att delta i eftersom de redan skulle ha lämnat EU. Så blev det inte, men detta är ett val som inte betyder mycket för britterna, mer än som en chans att proteströsta.

På sätt och viss har det alltid varit lite synd om Theresa May. Hon var den vuxna i rummet som tog över efter att David Cameron slunkit ut med svansen mellan benen och de politiker som lett brexit-kampanjen 2016 huggit knivar i ryggen på varandra efter valresultatet.

Hon var aldrig någon brexitör själv. Hon hade hållit en låg profil inför folkomröstningen men tillhörde den del av partiet som ville att Storbritannien skulle stanna i EU.

Det var ingen lätt uppgift hon hade framför sig, men det var hon som var landets premiärminister, det är hennes beslut som styrt landet till det kaos som rått de senaste månaderna.

Ett sådant var att utlösa paragraf 50 i mars 2017, innan hon egentligen hade någon plan för hur Storbritannien skulle lämna EU. Men därmed började klockan ticka och det gav EU trumf på hand.

Minns också att brexit-omröstningen slutade hyfsat jämnat och splittringen fanns i båda de stora partierna. Men May var aldrig intresserad av att sträcka ut handen till oppositionen och försöka hitta en bred lösning.

För May var det Konservativa partiets enhet det viktigaste och hon valde att stryka brexitörerna i det egna partiet medhårs genom att sätta upp hårda gränser, som att Storbritannien skulle lämna både EU:s inre marknad och tullunionen.

Det skapade problemet med den irländska gränsen, ett dilemma som fortfarande inte är löst och som är en viktig del av förklaringen till varför utträdesavtalet aldrig gått igenom parlamentet.

Sedan fattade May det för henne ödesdigra beslutet att utlysa nyval 2017. Hennes Konservativa parti hade en egen majoritet efter valet 2015 men hon hoppades utöka den. Det blev tvärtom. Hon förlorade majoriteten och har sedan dess styrt landet med stöd av nordirländska DUP, ett parti som varje gång röstat ner hennes utträdesavtal.

Så till slut gick det inte längre. Brexitörerna i partiet försökte avsätta henne redan i december i fjol, men misslyckades.

Stadgarna säger att en ny förtroendeomröstning inte kan äga rum förrän om tidigast ett år, men så impopulär har hon blivit att en hemlig omröstning nu ägt rum för att ändra på stadgarna.

Resultatet av den omröstningen kommer att tillkännages om inte May avgår i morgon. Till slut verkar alternativen ha tagit slut, även för henne.

Därmed inte sagt att hon nu flyttar ut ur Downing Street på en gång. Hon stannar kvar till dess att partiet utsett en ny partiledare - en process som väntas ta en dryg månad. Den nya partiledaren blir automatiskt också landets nya premiärminister.

Boris Johnson - en av ledarna för brexit-kampanjen och före detta utrikesminister - har redan gjort klart att han vill ha jobbet. Han är en stor beundrare av Winston Churchill.

Säkert är att det lär krävas någon med Churchills talanger för att reda ut den röra brexit ställt till med. Theresa May hade det inte.