Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

En skamfläck Trump inte kan tvätta bort

Rättegången i senaten drar i gång efter årsskiftet.
Åtalet i natt visar hur partipolitiskt splittrat USA är, skriver Expressens Mats Larsson. Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN
Nancy Pelosi. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

USA:s 45:e president Donald Trump ställs inför riksrätt.

Men åtalet i natt bevisar egentligen bara en sak.

Hur partipolitiskt splittrat landet är på tröskeln till ett nytt decennium.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När den kronologiska historien skrivs över 20-talet så kommer riksätten mot president Donald Trump att vara en av de första punkterna. Och historiskt är det, tro inte annat.

Jag har en inramad biljett hemma som visar att jag bevittnade riksrätten på plats i senatskammaren mot USA:s 42:a president, Bill Clinton. Det var i januari 1999 och jag räknade inte då med att få uppleva detta igen.

Det hade trots allt gått 131 år sedan en amerikansk president senast ställts inför riksrätt. Men nu händer det alltså igen, blott 21 år senare.

Ändå känns detta inte så dramatiskt som det var då 1999. Det har funnits en känsla av förutsägbarhet kring allt detta ändå sedan representanthusets talman Nancy Pelosi valde att i september trycka på startknappen för riksrättsprocessen.

Hon hade inte gjort det om hon inte haft på känn att detta med största sannolikhet skulle leda till riksrätt. Visselblåsarens rapport om hur Donald Trump agerat i sin relation med Ukraina och publiceringen av hans samtal med president Volodymyr Zelenskij blev droppen.

Därom kommer aldrig någon enighet att råda i USA

En riksrätt var samtidigt vad en del demokrater talat om ändå sedan Trump tillträdde som president 2017. Det används nu av presidenten och republikanerna som argument och exempel på hur politisk hela processen är.

Det råder knappast någon tvekan om att Donald Trump betedde sig på ett sätt som USA:s president inte ska göra i relation till främmande makt. Om det är okej, så öppnar det upp för en mycket problematisk framtid där hans efterträdare kan anse sig ha grönt ljus att agera likadant för att dra politiska fördelar.

Är det allvarligt nog för att ställa honom inför riksrätt under ett valår då väljarna ändå kan fälla sin dom? Därom kommer aldrig någon enighet att råda i USA.

Klart är bara att denna riksrättsprocess är den mest polariserade i USA:s historia. Inte en enda republikan röstade för riksrättsåtalet i natt. Två demokrater bytte sida och röstade emot riksrättsåtal i ena fallet, tre i det andra.

USA var ett polariserat land även 1998 då omröstningen om Bill Clinton men inte på samma deprimerande nivå som nu. En handfull politiker bytte sida vid riksrätten 1999. Och två av de fyra åtalspunkterna som var föreslagna då godkändes inte av representanthuset. 

Justitieutskottet hade denna gång författat två åtalspunkter, maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. Bägge gick igenom men alltså utan en enda röst från republikanerna.

Detta blir en skamfläck han inte kan tvätta bort.

Så alla vet hur detta slutar. Rättegången kommer att äga rum i senaten i januari där de 100 senatorerna fungerar som jury. 53 av de 100 senatorerna är republikaner. De kommer - med möjligen något enstaka undantag - att rösta för att fria presidenten.

Det behövs fällande dom från 67 senatorer för att fälla Trump och därmed tvinga honom att avgå. Det kommer inte att ske. Punkt.

Så detta kommer inte att läka något. Det kommer knappast att få särskilt många amerikaner att byta åsikt i frågan.

Det är inga problem att argumentera för varför det ändå är nödvändigt för USA att genomleva detta. Detta blir en skamfläck han inte kan tvätta bort. Ingen president vill bli ställd inför riksrätt. 

Men det bådar heller inte gott att just denna normkrossande, självglorifierande president - Donald Trump - kommer att överleva en riksrätt och politiskt möjligen även tjäna på den. 

– Jag är inte oroad, sa Trump i natt i ett valmöte i Michigan.

Bill Clinton tjänade politiskt på riksrätten för 21 år sedan, men han var då inne på sin andra mandatperiod och inte kunde bli omvald.

Det kan däremot Donald Trump bli den 3 november 2020. Och så omöjligt är verkligen inte det, trots nesan med riksrätten.

Börsen slår nya rekord, arbetslösheten är den lägsta på 50 år, ett nytt frihandelsval med Kanada och Mexiko har just godkänts, ett av många vallöften Trump kan peka på att han infriat. Till det kommer han att kunna lägga: frikänd i riksrätten, frikänd från anklagelserna om maktmissbruk.

Och i Storbritannien vann Boris Johnson i förra veckan en storseger över vänsterns Jeremy Corbyn. Brexit-omröstningen 2016 visade sig vara en försmak inför Trumps valseger senare det året.

Samma sak kan mycket väl hända igen, särskilt om motståndaren 2020 skulle visa sig heta Bernie Sanders eller Elizabeth Warren.


TV: ”En skamfläck som inte går att tvätta bort”

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om omröstningen i natt.