Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

En fläkt av kalla kriget känns inför toppmötet

Henrik von Sydow, Carnegie Private Banking, om Joe Bidens rundresa.
De har träffats förr. Här en bild från 2011 när dåvarande vicepresidenten Joe Biden träffade dåvarande premiärministern Vladimir Putin. Under onsdagen möts de igen - som presidenter.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: TASS / ALEXEI DRUZHININ/TASS/SIPA USA SIPA USA

Det var vid ett toppmöte i Genève 1985 som avspänningen mellan Moskva och Washington inleddes på allvar.

Cirkeln är på sätt och vis sluten när USA:s president Joe Biden nu möter Vladimir Putin i samma stad.

Det råder åter mest spänning mellan länderna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var Ronald Reagan och Michail Gorbatjov som möttes i Schweiz för 36 år sedan. Reagan hade några år tidigare kallat Sovjet för ondskans imperium och det kalla kriget var som kyligast.

Men Reagan och den nye Sovjetledaren Michail Gorbatjov fann varandra. Det inledde en ny era som på några få år fick Sovjet att kollapsa och det kalla kriget att ta slut.

De kom bra överens. USA:s president Ronald Reagan mötte Sovjetledaren Michail Gorbatjov i ett första toppmöte i Genève 1985.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Några sådana dramatiska resultat förväntar sig ingen när Joe Biden och Vladimir Putin möts under onsdagen i just Genève. Till skillnad från Reagan/Gorbatjov så är detta två veteraner som känner varandra sedan gammalt och som träffats tidigare.

Men toppmötet känns lite som en resa tillbaka till tiden då Moskva och Washington djupt misstrodde varandra. Mötet äger rum mot en bakgrund där exempelvis varken Ryssland eller USA har sina ambassadörer på plats i Moskva respektive Washington.

Joe Biden kallade Putin för ”en mördare” i en intervju i mars. Putin sa i en intervju med NBC inför toppmötet att relationerna mellan länderna är de sämsta på fler år.

Joe Biden har inte gjort någon hemlighet att det är Kina han ser som den stora utmaningen, men Ryssland går inte att ignorera. Det är ingen ekonomisk stormakt, men Moskva har fortfarande en kärnvapenarsenal som matchar USA:s.

För Biden så kommer toppmötet som final på den Europa-resa han just genomfört och där han hållit möten med ledarna för G7, Nato, EU (ofta samma ledare).

Joe Biden tillsammans med de andra ledarna för G7, ett av flera toppmöten den amerikanska presidenten deltagit i de senaste dagarna.
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

USA:s budskap har varit att USA är tillbaka och att de demokratiska allianserna är eniga. Det tar han med sig som signal till Putin.

Han vill visa att åren med Donald Trump och den splittring som då ofta rådde i väst är över, en splittring som Putin var duktig på att utnyttja. Vid toppmötet i Helsingfors 2018 tog Trump osannolikt nog parti för Putin och gick emot sin egen underrättelsetjänst vid den gemensamma presskonferensen efteråt.

Något sådant kommer inte att ske i Genève. Det blir inte ens någon gemensam presskonferens.

Putin är garanterat besviken över att inte få dela scenen med Biden inför världspressen, men det är ändå en seger för honom att så här pass tidigt i Joe Bidens tid som president få möta honom på tu man hand. Respekt är viktigt för Putin.

Biden har på hemmaplan fått kritik av en del för att reservationslöst möta den ryske ledaren. Andra - däribland presidenten själv - menar att det är viktigare att träffa Putin och om möjligt skapa en ”stabil och förutsägbar relation” mellan länderna. Biden vill också göra klart för Putin att det finns beteenden som inte kommer att accepteras.

Under det kalla kriget lärde sig parterna var de röda linjerna fanns. De kunde spelreglerna. De gäller att hitta sådana igen. Att skapa förutsägbarhet.

Därmed inte sagt att det inte finns områden där USA och Ryssland kan samarbeta. Det gör det. Som klimatfrågan. Ett av de första besluten efter Bidens tillträde var också att förlänga avtalet om strategiska kärnvapen. 

Men det finns onekligen också mycket som USA irriterar sig på vad gäller Ryssland. Som ryska cyberattacker, som ryska desinformationskampanjer, som fängslandet av den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj.

Putin anser att mycket av detta är frågor där USA inte ska lägga sig i. Han lär kontra med att amerikanska oppositionella också ställs inför rätta, som vid stormningen av kongressbyggnaden i januari.

Några större överraskningar lär inte toppmötet bjuda på. Detta är två män som känner varandra hyfsat väl och tror sig veta var de har varandra.

President George W Bush sa efter sitt första möte med Putin att han sett in i ryssens ögon och ”fått en känsla för hans själ”. Biden sa vid ett möte med Putin 2011 att han också sett in i hans ögon, men inte tror att han har någon själ. 

Putin log och svarade:

– Vi förstår varandra.

Det är nog också det bästa omvärlden kan hoppas på i Genève.

Mats Larsson: Så är stämningen inför mötet