Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Elizabeth Warrens nya huvudvärk

Elizabeth Warren berättar ofta historien om hur hon blev av med jobbet när hon blev gravid. Den ifrågasätts nu. Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
ELizabeth Warren i början av 1970-talet med sin dotter Amelia.Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Det är en historia Elizabeth Warren berättar vid nästan varje valmöte.

Hur hon blev av med jobbet som lärarinna när hon blev gravid.

Dokument från skolan visar nu att hon fick tjänsten förlängd.

Men Warren står på sig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inte bara president Donald Trump som har det motigt dessa dagar. Det har även de tre demokrater som ligger högst i mätningarna inför de demokratiska primärvalen nästa år.

Den senaste med huvudvärk är Elizabeth Warren. Det är på sätt och vis ett pris hon får betala för att nu ligga i täten.

Elizabeth Warren har till och med tagit ledningen över Joe Biden i webbsajten Realclearpolitics sammanställning av de senaste nationella mätningarna. Det är första gången det sker.

Men en sådan position leder också till ökad granskning. Och denna vecka har mycket handlat om en berättelse som Warren upprepat vid snart sagt varje valmöte hon håller.

Den 70-åriga senatorn från Massachusetts gör en poäng av sin uppväxt i Oklahoma, om drömmen att bli lärarinna och hur hon 1971 fick lämna sitt första jobb som speciallärare på en skola i New Jersey sedan hon blivit gravid.

Så här brukar det låta:

– Vi slutet av mitt första år så var jag synligt gravid och rektorn sa som rektorer sa vid den här tiden: han önskade mig lycka till och anställde någon annan för jobbet.

Men den konservativa nyhetssajten Washington Free Beacon har grävt fram ett protokoll från skolans styrelsemöte i april 1971. Och där står att Warren fick sin tjänst förlängd.

Detta har varit stora nyheter på inte minst Fox News. Warren har ju redan tidigare ”förbättrat” sin biografi när hon hävdade att hon hade mer påbrå från den amerikanska ursprungsbefolkningen, än vad hon i själva verket hade.

https://twitter.com/KarlRove/status/1181306084902002689

George W Bushs politiske rådgivare, Karl Rove twittrar så här:

”Uh oh! Det lät så bra när Warren berättade den där historien, men kanske det var som hennes härkomst - för bra för att vara sann och sagd för att förbättra hennes sak.˝

Även tidningar som New York Times och Washington Post har tagit upp de nya uppgifterna. Men Warren står på sig och har ett svar som inte nödvändigtvis motsäger skolprotokollet.

Hon hävdar i en intervju för CBS News att hon i april 1971 ännu inte hade berättat att hon var gravid. Hon födde sitt barn i september och när rektorn några veckor efter styrelsemötet i april insåg att hon skulle föda barn så ändrade han sig och avslutade hennes tjänst. Rektorn avled 1999.

Det var först 1978 som den amerikanska kongressen antog en lag som gjorde det illegalt att diskriminera mot gravida kvinnor i USA. En lärare på Warrens gamla skola intygar att om man var mer än fem månader gravid så fick man lämna jobbet. Så var det i början av 1970-talet.

Men Warren blir också angripen från vänster. Hon konkurrerar på vänsterkanten i det demokratiska partiet mot senator Bernie Sanders, en politiker som själv kallar sig socialist.

I förra veckan noterade en journalist på socialistiska tidningen Jacobin att Warren i en intervju 2007 inte sa något om sin graviditet utan där hävdade att hon slutade sin lärartjänst eftersom hon saknade den utbildning som krävdes.

Warren säger nu att hon beslutat sig för att berätta mer från sitt privatliv sedan hon blev politiker, och att historien om graviditeten är ett sånt exempel.

Ingen av historierna lär vara tillräckliga för att på allvar skada Warren, det är ytterst få av Fox News tittare som överväger att rösta på henne. Men detta är en försmak vad som komma skall i den valkamp som lär bli av det smutsigare slaget.

Inte minst när matchen sedan står mot Donald Trump.

Fler demokrater med bekymmer

Joe Biden:

Han har inte imponerat i sina svar på uppgifterna att Donald Trump ville att Ukraina skulle utreda honom och sonen Hunter Biden. Hunter Biden satt i styrelsen för Ukrainas största gasföretag under den tid som Joe Biden var vicepresident. Trump anklagar dem också för korrupta affärer i Kina. 

 

Bernie Sanders:

Den 78-årige senatorn från Vermont drabbades av en hjärtattack i förra veckan. Han säger nu att han kommer att dra ner på tempot. Hälsoproblemen är ett allvarligt bakslag för Sanders, den äldste av de demokratiska kandidaterna. 

Här är kandidaterna som ska slå Trump.