Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

"Dramatisk vecka för Emmanuel Macron"

Tre av Emmanuel Macrons ministrar har avgått inom loppet av 48 timmar. Foto: JEAN-BENARD VERNIER / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES
Justitieminister Francois Bayrou är det senaste avhoppet. Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Frankrikes nye president Emmanuel Macron har lovat rensa upp i landets ofta smutsiga politik.

Det har börjat med en storstädning på en plats han inte räknat med.

I presidentens egen regering.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var alltid planerat att det skulle bli lite förändringar i den franska regeringen denna vecka. Den andra omgången av det franska parlamentsvalet hölls i söndags och det brukar bli en del justeringar efteråt.

Men denna vecka har blivit mer dramatisk än vad president Emmanuel Macron trott. Tre ministrar har avgått inom loppet av 48 timmar och när ni läser detta så har troligen även en fjärde försvunnit.

Den senaste i raden att kliva ner var Francois Bayrou, justitieminister fram till i morse. Han spelade en viktig roll för Emmanuel Macron eftersom han tidigt ställde sig bakom dennes kandidatur.

Bayrou är liksom Macron en politiker från den franska mitten. Han har försökt bli president tidigare och grundade 2007 ett eget parti, Modem.

 

LÄS OCKSÅ: Franska presidentfrun Birgitte Macron hyllas 


Modem ingick en valallians med Macrons egen nybildade rörelse Republique en Marche, och partiet belönades med flera ministerposter i den regering som tillträdde i maj, efter Macrons seger i presidentvalet.

Men sedan dess har Modem fastnat i samma typ av politiker- och partiskandal som även besmutsat flera andra franska partier. I detta fall handlar det om att partiet använt EU-pengar för lokal partipolitik i Frankrike.

Det fick försvarsminister Sylvie Goulard att avgå i tisdags – hon kommer från Modem även hon – det fick Bayrou att gå i dag.

I måndags fick även en av Macrons närmaste vänner, Richard Ferrand, avgå som minister. Han hade bland annat anställt sin son under gynnsamma förhållanden.

Det är exakt den typ av skandal som fällde högerpolitikern Francois Fillon i presidentvalet. Fillon hade betalt hög lön till sin hustru. Fillon hade varit favorit, men historien med hustrun banade i stället väg för Macron.

President Macron har gjort klart att han kommer att prioritera en storstädning i fransk politik. Det väntas bland annat bli olagligt att anställa nära familjemedlemmar.

Så det är förstås pinsamt att flera medlemmar i hans nya regering, nu själva tvingas avgå på grund av olika typer av politiskt fiffel. Men de snabba avhoppen begränsar skadorna.

Och nyheterna har annars onekligen mest varit goda för Macron. Hans nybildade parti vann en egen majoritet i valet och behöver inte ens stöd från Modem, det parti som nu orsakat honom lite huvudvärk.

Fransmännen visade vid vallokalerna att de tröttnat på gammal fransk politik. Ett parti som inte existerade för drygt ett år sedan vann egen majoritet, socialistpartiet kollapsade och republikanerna - det stora högerpartiet - gick också tillbaka.

Ja, så stor blev segern att en del redan börjat bekymra sig för att det i praktiken inte finns någon opposition i parlamentet mot Macron och hans politik. Förutom nya anti-korruptionslagar så vill han även göra landets ofta stela arbetsmarknadslagar flexiblare.

Reformerna av arbetsmarknaden blir hans första stora test. För även om han har parlamentet på sin sida, så finns i Frankrike också ett gatans parlament som ofta går ut och demonstrerar och strejkar.

Hela 57 procent valde att inte rösta i helgens andra omgång av parlamentsvalet. De kan komma att göra sin röst hörd på annat håll.