Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Donald Trumps egna ord som visar att han fruktar förlust

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om det amerikanska valets slutspurt.
Donald Trumps egna ord visar att han fruktar förlust, skriver Expressens Mats Larsson.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är ord från någon som tycks tro att det är kört.

– Jag kunde ha varit den största...Det var en chans att göra något speciellt.

Imperfekt, dåtid.

Det är Donald Trumps ord från slutspurten i Pennsylvania.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi är snart inne på de sista 48 timmarna och USA:s president valspurtar med en energi som skulle imponera även det handlade om en 47-åring. Men här talar vi om en 74-åring som för några veckor sedan dessutom var sjuk i covid-19.

Mest tid har Trump ägnat åt Pennsylvania, delstaten han överraskande vann för fyra år sedan, och som han behöver vinna igen.

Det är ingen brist på entusiasmen vid dessa valmöten. Hans tal är fyllda av samma mörka visioner om vad som händer om Joe Biden vinner, samma överdrifter och ibland rena lögner. 

Trump har aldrig varit någon som håller sig till manus. Han improviserar. Testar vad som funkar.

Det är omöjligt att veta om han egentligen tänkte komma in på spåret han växlade in på vid ett valmöte i Newtown, Pennsylvania. Men för några ögonblick var det inte någon segerviss president som talade.

Tvärtom. Det lät som en person som trots allt ser samma mätningar som alla andra, mätningar som tyder på att Joe Biden har en fortsatt ledning i så gott som alla vågmästardelstater.

Som sett hur mycket pengar Joe Biden samlat in detta valår, över en miljard dollar den högsta siffran någonsin. Trump sa bland annat:

– Se på pengarna han samlar in, hundratals miljoner dollar, 300 miljoner dollar på en månad. Jag kunde ha varit den största någonsin. Jag kunde ha varit den största kampanjinsamlaren.

– När man ser hur mycket pengar de samlar in, så vet man att något pågår. Det är inte så jag vill arbeta. Detta var en chans att göra något speciellt. Detta var en möjlighet att vända på landet.

https://twitter.com/ZevShalev/status/1322653888093323264

Mycket dåtid där. Som om hans tid som president snart tillhör det förflutna. Allt framfört med dämpad, inte alls Trumplik ton.

Värt att notera är också att Trump hade planerat att hålla ett valvakeparty på sitt Trump International Hotel i Washington DC. Nu tänker presidenten i stället stanna i Vita huset. 

Officiellt heter det att de ändrade planerna beror på coronarestriktionerna, men sådana har ju inte stoppat honom förr.

Det är realistiskt av Trump att sänka förhoppningarna. Bidens ledning har förvisso minskat lite grand i vågmästardelstaterna, men inget dramatiskt har hänt på valspurten som varit till Trumps fördel. Och coronapandemin sätter dagliga rekord och kan passera över 100 000 nya fall per dag för första gången.

Men därmed inte sagt att demokraterna och Joe Biden kan vara överdrivet segervissa. De såg den färska och normalt tillförlitliga mätning i Iowa – en delstat som Biden höll valmöte i så sent som i fredags – som ger Trump en ledning där med hela sju procentenheter.

De har sett siffror från Florida som tyder på att Biden inte alls har det försprång bland latinoväljare som han bör ha där om han ska vinna delstaten. De minns att Hillary också hade ledningen i Pennsylvania, Michigan och Wisconsin men förlorade alla tre.

Och demokraterna oroas över de problem som kan uppstå med poströsterna. I exempelvis Pennsylvania kommer alla poströster som anländer efter klockan 20.00 på valdagen att separeras. Samma gäller i flera andra delstater.

Om det blir ett jämnt valresultat där, så kommer republikanerna att göra sitt bästa för att kritiskt granska varje valsedel, varje signatur. Juristerna är redo på bägge sidor. Och många är de – både demokrater och republikaner – som fruktar oroligheter efter valet.

Det faktum att Donald Trump åtminstone tycks överväga möjligheten att han kommer att förlora, är ingen tröst för demokraterna det heller. Trump trodde själv att han skulle förlora även 2016.

Se också:

Presidenten: ”Vilken grupp”