Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Donald Trump riskerar
konflikt med Ryssland

Donald Trump.
Foto: Evan Vucci
Vladimir Putin.
Foto: Alexei Druzhinin
Assad.
Foto: Sana Handout Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump överväger militära aktioner mot Syrien som svar på saringasattacken.

En god idé.

För 3,5 år sedan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En hel värld är upprörd över bilderna från den syriska staden Khan Sheikhtoun. USA:s president Donald Trump är en av dem.

Det verkar slutligen ha gått upp för honom vad för slags hänsynslös maktspelare det är som sitter i Damaskus. Han borde rimligen ha insett det för länge sedan.

Men så sent som i förra veckan sände hans utrikesminister Rex Tillerson ut signaler att Assad nog kunde stanna vid makten.

Även flera republikaner reagerade starkt på det. En del - som senator Marco Rubio - menar till och med att det kan ha uppmuntrat Assad att genomföra tisdagens attack.

I natt sa Tillerson i stället att det inte finns någon roll för Assad att fortsätta styra landet och lovade ett ”allvarligt svar” från USA.

Själv lade Trump först skulden för kemgasanfallet på sin företrädare, Barack Obama. Det var ju Obama som talade om kemvapen som en röd linje, som inte fick överträdas.

Trump har en poäng. Det var ett misstag av Obama att sätta upp ett sådant amerikanskt ultimatum och sedan låta Assad överträda linjen utan att bestraffas militärt.


LÄS MER: Offren berättar: Såg min farfar sitta där – han var kvävd"


Det var i augusti 2013 som en förort till Damaskus utsattes för en liknande saringasattack. Obama var nära att beordra militära aktioner, men tvekade, vände sig till kongressen.

Under tiden lade Ryssland fram ett diplomatiskt förslag som fick Obama att ställa in sina planer. Assad gick med på att avrusta sin kemiska vapenarsenal.

Men kriget fortsatte förstås. Ett skoningslöst krig där krigsbrott radats på krigsbrott. Och Assad sitter kvar.

Kemiska vapen verkar han också ha. Det är få som tror på den ryska/syriska versionen att saringasen kom från rebellernas vapenförråd som bombats.

Enligt CNN överväger nu Donald Trump göra det Obama inte gjorde sommaren 2013. Militära aktioner mot Assad-regimen.

Något borde hända, sa Trump själv när han flög ner till Florida i natt. Han ska nu diskutera det med sin försvarsminister, James Mattis. Mattis är pensionerad general med lång erfarenhet av USA krig i inte minst Irak.

Mattis vet vilka stora förändringar som skett sedan 2013. Förändringar som kraftigt höjt insatserna om USA verkligen genomför exempelvis flygbomningar.


LÄS MER: Trump om Syrien: Något måste hända


Ryssland har alltid varit en allierad till Syrien. Men sedan hösten 2015 så har president Vladimir Putin också sänt dit flyg, soldater, avancerade luftvärnssystem.

Ryska soldater har kämpat med Assads regeringsarmé, sida vid sida. De har bombat sjukhus i Aleppo, hjälpt Assad att återerövra städer som Palmyra.

Ett amerikanskt angrepp mot Assad nu riskerar leda till att USA också hamnar i konflikt med Ryssland.

Vad händer om tio ryska soldater dödas av misstag eftersom de befinner sig vid den syriska bas som USA sänt en kryssningsrobot mot? Vad händer om ryskt luftvärn skjuter ner en amerikansk B-2 stealth bombare?

Trump gillar att tala tufft i utrikespolitiken. Vi har sett det även med exempelvis Nordkorea, där han också antyder att USA kan agera.

Men han har också flera tunga rådgivare med diger erfarenhet av krig i Mellanöstern, som vet vad konsekvenserna kan bli av ogenomtänkta handlingar.

Och de kan bli riktigt allvarliga i detta fall. Måtte försvarsminister Mattis göra det klart för sin president.