Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Direktsänt drama när utfrågningen börjar

Richard Nixon avgick hellre än att ställas inför riksrätt.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump hotas också av riksrätt, men sannolikheten är stor att han frias ifall målet går till senaten.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu börjar tv-sända utfrågningar i riksrättsutredningen.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

De tv-sända utfrågningarna i riksrättsutredningen mot president Richard Nixon 1973 bidrog till hans fall.

Demokraterna hoppas att något liknande nu ska hända med president Donald Trump.

För i dag drar de i gång.

Expressen reder ut vad som står på spel för USA:s president.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mats Larsson var med i Direkt med Niklas Svensson för att prata om riksrättsprocessen mot Donald Trump, en process som inleds i dag med tv-sända förhör.

Så förklara lite kort, vad är det detta i grund och botten handlar om?

Demokraterna anklagar president Donald Trump för att ha utövat påtryckningar på den nyvalde ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskij tidigare i år. Trump ville ha hjälp från Ukraina att sätta i gång utredningar som politiskt skulle gynna Trump i det kommande presidentvalet, främst kring vicepresident Joe Biden och dennes son Hunter Bide. Sonen satt tidigare satt med i styrelsen i ett stort ukrainskt företag. Trump nämnde det i ett telefonsamtal med Zelenskij den 25 juli. Om Zelenskij gjorde som Trump ville - menar demokraterna - så skulle USA i gengäld sätta i gång den militärhjälp som ställts in tidigare under sommaren.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskij träffar USA:s president Donald Trump i september.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Och detta skulle räcka för riksrättsåtal?

Det är vad utredningen ska klarlägga, men ja, det är vad demokraterna menar. Inte republikanerna. När representanthuset den 31 oktober röstade för att starta riksrättsutredningen, så röstade inte en enda republikan för.

Så nu kommer tv-utfrågningarna, men har inte dessa personer redan frågats ut?

Det stämmer. Men då har det rört sig om vittnesmål bakom lyckta dörrar. Först läckte en del av vittnesmålen ut och sedan publicerades de delvis skriftligen.  Vita huset har kämpat emot och flera som kallats att vittna dök aldrig upp, exempelvis förre säkerhetsrådgivaren John Bolton.

Vad har kommit fram hittills?

Bilden är att president Donald Trump via sin advokat Rudy Giuliani och ett par andra sändebud ägnade sig åt en parallell utrikespolitik gentemot Ukraina. USA:s förra Ukraina ambassadör Marie Yovanovitch ansågs stå i vägen, fick sparken från sin post och kallades hem. USA:s EU-ambassadör, Gordon Sondland - en av Trumps utnämningar - har vittnat att han gjorde klart för en rådgivare till Zelenskij att militär hjälp till Ukraina var beroende av om Ukraina offentligt tillkännagav den typ av utredning som Trump vill ha.

Rudy Giuliani tillsammans med Trump. Han är presidentens advokat och har spelat en tung roll i USA:s relation till Ukraina.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Gjorde Ukraina det?

Nej, det behövdes aldrig. Ukrainas president Volodymyr Zelenskij var inbokad i september för en intervju med CNN där han tänkte tillkännage det, men den indragna militärhjälpen till Ukraina hade då redan väckt uppmärksamhet och kritik i den amerikanska kongressen, och militärhjälpen hade börjat flöda igen. Militärhjälpen var värd 391 miljoner dollar.

Vad säger Trump?

Han säger att han inte gjort något fel. Han säger att det telefonsamtal han hade med Zelenskij den 25 juli och som publicerades offentligt i september var ”perfekt”. Ambassadör Sondland har vittnat om att när han ställde en direkt fråga till Trump på telefon om vad presidenten vill ha i Ukraina, så blev svaret: ”inget”.

Så vilka ska frågas ut i de tv-sända förhören?

Först ut onsdagen den 13 november är Willuam Taylor, tf ambassadör i Kiev, och George Kent, högt uppsatt tjänsteman på amerikanska UD. På fredag följer den sparkade ambassadören Yovanovitch. Taylor har tidigare bekräftat en hel del av den information som den anonyme visselblåsaren lämnade, den visselblåsare som startade hela denna process efter att ha fått information om Trumps samtal med Zelenskij den 25 juli.

Vet vi vem visselblåsaren är?

Nej, han har inte trätt fram. Han arbetar dock för CIA, enligt amerikanska medieuppgifter. Vita huset har anklagat honom för att ha politiska motiv och påpekar att han baserade sig på andrahandsinformation.

Kommer tv-sändningarna att ändra något?

Demokraterna hoppas i alla fall på det. För första gången kan amerikanerna i direktsändning se dessa personer - många från amerikanska UD - vittna. Vita huset vill kalla egna vittnen - däribland visselblåsaren - men det är tveksamt om Adam Schiff, den demokrat som är ordförande i representanthusets underrättelseutskott, kommer att tillåta det.

Hur intresserade är amerikanerna i gemen?

Inte så intresserade som den intensiva nyhetsbevakningen kan antyda. Andelen amerikaner som anser att Trump bör avsättas i en riksrättsprocess har förvisso gått upp, men Trumps egen republikanska bas visar inga tecken på att överge honom. Många republikaner ser detta som ännu en ny utdragen politiskt motiverad process, likt - i deras ögon - Mueller-utredningen.

Så blir det riksrättsåtal mot president Donald Trump?

Ja, sannolikheten är hög för det. Det räcker med en enkel majoritet i representanthuset och den har demokraterna. Bara två demokrater röstade emot att sätta i gång riksrättsutredningen. Nancy Pelosi - demokraternas talman och den mäktigaste demokraten i kongressen - skulle vilja representanthuset röstar om riksrättsåtal före jul.

Hur många presidenter har ställts inför riksrätt?

Två. Bill Clinton 1998 och Andrew Johnson 1868. Bägge friades av senaten, den instans som dömer. Den krävs två tredjedels majoritet för fällande dom. Richard Nixon valde att avgå 1974 innan riksrättsåtal väcktes. Han fruktade att han skulle bli fälld av senaten. Nixons popularitet 1974 var dock betydligt lägre än Trumps i dag.

Bill Clinton, USA:s 42:a president och den andra i landets historia att ställas inför riksrätt. Han friades av senaten 1999. Foto: STEPHEN J. CARRERA / AP

Kommer även Trump att bli friad om han ställs inför riksrätt?

Som läget ser ut i dag, ja. Minst 20 republikanska senatorer måste byta sida för att fälla honom och de siffrorna finns inte alls i dag. Omröstningen är offentlig och de republikaner som eventuellt skulle vara frestade att fälla presidenten, fruktar väljarnas dom. Många republikaner menar också att även om beskyllningarna mot Trump skulle visa sig stämma, så är de inte tillräckligt allvarliga för en riksrätt.

Så vem kommer att betala högst politiskt pris om Trump blir friad?

Svårt att säga. Det är verkligen ingen ära att bli ställd inför riksrätt. Det inser även Trump och han kämpar emot med twittrar och klor. Men om många väljare ser detta i grund och botten som en politisk process, så kan det också slå tillbaka mot demokraterna. Det var lite vad som hände republikanerna efter deras riksrättsåtal mot Bill Clinton. 

 

USA-experten: Hon (eller han) kan ta över om Trump fälls:

Andreas Utterström ser sannolikheten att Trumps fälls som liten men hon kan ta över efter Trump-eran
Inför de öppna förhören har republikanerna jobbat på sitt försvar av Donald Trump.