Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Diktatorn är tillbaka och världen suckar av lättnad

Mats Larsson om nya bilderna på Kim Jong-Un.
Diktatorn Kim Jong-Un är tillbaka och världen suckar av lättnad, skriver Mats Larsson.
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Han är jordens värsta diktator som håller ett helt folk inspärrat och mördar sina släktingar.

Så lite paradoxalt är det ju.

Att världen hälsar Kim Jong-uns återkomst med lättnad.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det görs tack och lov inte så många diktatorer av Kim Jong-uns kaliber längre. I 1900-talets skräckkabinett skulle han inte sticka ut, men tiderna har förändrats.

Fast inte i Nordkorea. Landet förblir världens mest isolerade land, med 100 000-tals placerade i arbetsläger, och hårda straff för den som försöker skaffa sig nyheter från omvärlden eller tittar på en tv-såpa från Sydkorea.

Så det kan tyckas att hans sorti från scen skulle hälsas med viss glädje. Det spekulerades ju om den för fullt under nästan tre veckor.

Men den 36-årige Kim Jong-un dök upp igen i fredags för att inviga en konstgödselfabrik norr om Pyongyang. Experter som studerat bilderna därifrån verkar övertygad om att det är han och att de är nytagna.

Kort sagt: Kim Jong-un lever och bär inga spår efter någon dramatisk hjärtoperation, som det hade spekulerats i. Han har inte ens gått ner i vikt under frånvaron.

En av de som gladdes var Trump

Så för tillfället talar det mesta för att världen får leva med den nordkoreanske ledaren under många år framåt. Han är trots allt bara 36 år.

En som gladdes över det var USA:s president Donald Trump. ”Jag är en av dem som är glad att han är tillbaka och mår bra!”, twittrade han.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1256696015702425601

Men han är garanterat inte ensam om att dra en lättnadens suck att Kim Jong-un trots allt är vid livet och har kontrollen. Därmed är vi tillbaka vid status quo. Bättre med den djävul du känner, som det heter på engelska.

Kineserna har säkert något liknande talessätt. Det låg definitivt inte i Xi Jinpings intresse att Nordkorea våren 2020 kastas in i osäkerhet och intern maktkamp.

Det som gör situationen i Nordkorea extra känslig är förstås att landet är en kärnvapennation med - som det tros - cirka tre dussin kärnvapen i sin arsenal. Vem skulle skaffa sig kontrollen över dem om Kim Jong-un plötsligt avlidit?

Det är en av anledningarna till att Kom Jong-uns frånvaro väckte sådant enormt intresse. Det är egentligen inte så ovanligt att han försvinner från scen ett par veckor, men han missade en viktig ceremoni den 15 april och det fick ögonbrynen att höjas.

Dessutom har som bekant USA, Kina, Sydkorea - de närmast sörjande - fullt upp med andra problem för tillfället. Coronakrisen har dessutom på allvar förvärrat relationerna mellan Kina och USA.

Pentagon ser två tänkbara scenarier

Det är svårt att se hur de två skulle kunna samarbeta kring en plötslig akut kris i Nordkorea. USA:s relationer är inte ens särskilt goda med Sydkorea för tillfället, eftersom de inte kan komma överens om hur USA:s militära närvaro där ska finansieras.

Pentagon - som har planer för det mesta - ser, enligt Wall Street Journal, två tänkbara scenarior vid plötsliga förändringar i Nordkorea.

Vi kan få se en implosion där instabiliteten främst stannar i Nordkorea. Men vi kan också få se en explosion där kaoset sprids till grannarna i form av flyktingströmmar och möjligen militära aktioner.

Men allt detta är nu åter skjutet på framtiden. Så vi stannar i en värld där vi kan räkna med fler vapentest från Nordkorea, men antagligen inget som på allvar skulle provocera USA och Donald Trump.

Donald Trump och Kim Jong-un skakar hand i Hanoi.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Inget verkar för tillfället heller röra på sig i förhandlingarna mellan USA och Nordkorea. Få tror att något ska hända under detta amerikanska valår, men det ska heller inte helt uteslutas att Trump framåt hösten försöker få till något slags genombrott som kan bli positiva nyheter i valspurten.

För tillfället kan världen hur som helst oroa sig för andra ting än Nordkorea. Det råder som bekant ingen brist på ämnen.

Många spekulerade om var den nordkoreanske ledaren varit – nu har han visat sig offentligt igen.