Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Detta var premiären för ”Trump del 2”

Trump: ”Demokraterna vägrar försvara våra gränser”.
Han var tillbaka i miljön han gillar bäst i natt. På scen framför en fullsatt arena med jublande fans, skriver Mats Larsson.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns få saker som Hollywood gillar mer på sommaren än uppföljare på tidigare succéfilmer.

Det är också vad president Donald Trump bjöd på i natt.

”Donald Trump del 2 - Keep America Great”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han var tillbaka i miljön han gillar bäst i natt. På scen framför en fullsatt arena med jublande fans.

Det var den officiella starten på valkampanjen inför valet 2020, men sanningen är förstås att Donald Trump kampanjat för återval ända sedan han flyttade in i Vita huset.

Han har hållit ett otal politiska möten runtom i landet sedan dess, en chans för honom att komma bort från Washington och sola sig inför väljarna som gav honom segern 2016.

Detta var alltid en av hans styrkor. Han lockar storpublik. Och han gjorde det förstås igen i Orlando, Florida där han fyllde Amway Center med plats för cirka 20 000 åskådare. En del hade stött i kö i över ett dygn, som rörde det sig om en rockkonsert.

Och tydligt är att Trump inte tänker ändra på ett vinnande recept. Han har varit president i 2,5 år nu, men president Trump i talarstolen 2019 såg väldigt mycket ut som outsidern Trump i talarstolen 2015.

 

Med en del viktiga justeringar förstås. Förra gången anlände han i sitt privatjet, nu kom han inflygande i Air Force One. Han har presidentsigillet på talarstolen numera.

Och han testade sin nya slogan, en uppdatering på det ”Make America Great Again” som han med stor framgång använde för fyra år sedan.

Nu handlar det om att ”Keep America Great”, och det är klart han har ju varit president sedan 2017 så valslogan bör ju avspegla att något hänt.

Trump testade sin nya slogan i Orlando och frågade om publiken fördrog den gamla eller den nya varianten. De nya möttes av hejdundrande jubel och rop på ”USA, USA, USA” och Trump var nöjd med det:

– Jag är ledsen MAGA (Make America Great Again), det där var inte ens i närheten! konstaterade han.

 

Den som förväntat sig vallöften och detaljerade policyförslag inför presidentperiod nummer två, blev besviken i natt, men det var nog i sanningens namn få som trott att sådant skulle komma.

Detta var mer en Trump Greatest Hits med teman som vid det här laget de flesta kan utantill. Som attackerna mot den speciella utredaren Robert Mueller och hans ”häxjakt”. Trots att den nu är avslutad.

Inte heller ordade han så mycket om sina demokratiska utmanare. Faktum är att han talade betydligt mer om Hillary Clinton och hennes gamla e-post, än han gjorde om Joe Biden eller Bernie Sanders.

Sonen Donald Trump Jr, som var en av uppvärmningstalarna, riktade dock in sina attacker mot just Joe Biden, en tydlig signal om att det är honom som pappa upplever som det största hotet.

Trump föredrog att svartmåla demokraterna med bredare penseldrag. Eller snarare rödmåla.

– De har drabbats av ideologisk sjuka, sa Trump. Amerika är inte ett socialistiskt land. Republikaner tror inte på socialism, vi tror på frihet.

 

Det är teman han garanterat kommer att återvända till. Det är förvisso bara Bernie Sanders som kallar sig demokratisk socialist men vänsterflygeln i det demokratiska partiet är högljudd.

Det var förstås ingen tillfällighet att Trump valde att göra sitt avstamp just i Florida. Detta är en delstat han måste vinna 2020 om han vill bli återvald. Ingen republikan har vunnit Vita huset utan att också vinna Florida sedan Calvin Coolidge på 1920-talet.

Det var just ingen - inte ens Trump själv - som 2016 trodde att han skulle vinna presidentvalet. Han ledde en kaosartad kampanj, bröt mot alla regler, men drog till slut ändå det längsta strået.

Så vem vågar förutsäga hur det kommer att gå 2020? Med gamla regler så har Trump mycket som talar för honom, som det faktum att han är en sittande president med en stark ekonomi bakom sig.

Men det finns också flera faktorer som talar emot, som det faktum att han aldrig kommit över 50 procent i popularitet som president, och i regel ligger någonstans mellan 40 och 44 procent. De tidiga opinionsmätningarna talar också emot honom.

Men det gjorde de som bekant även 2016. Trump har dock historiskt höga siffror bland sina egna republikaner och det var definitivt inget fel på entusiasmen i Orlando.

Trump har sedan han blev president 2017 gjort väldigt lite för att försöka bredda sin popularitet. Han räknar helt kallt med att det ska finnas tillräckligt med republikaner för att ge honom fyra år till och det var till dem han talade i natt.

”Donald Trump” hade premiär 2015. Trump hoppas att uppföljaren ska ha samma - för honom - lyckliga slut.

Mats Larsson: Ingen slump att Trump valde Florida.