Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Detta lär inte räcka för Theresa May

Storbritanniens premiärminister Theresa May riskerar ett andra nederlag i kväll när parlamentet röstar om utträdesavtalet med EU. Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Theresa May och Jean-Claude Juncker. Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST. Det blir ingen tredje chans, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om brexit-dramat.

Fan tro't.

Premiärminister Theresa May vet förstås att det finns något som heter tredje gången gillt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låt oss dock nu inte gå händelserna i förväg. Det brittiska parlamentet får i kväll sin andra chans att rösta genom det utträdesavtal som den brittiska regeringen förhandlat fram med EU.

Det gick som bekant inte så bra den första gången. Theresa May led det största nederlag en brittisk premiärminister genomlevt. 118 medlemmar i hennes eget parti – de konservativa – röstade emot henne.

Så nu väntar försök två. Theresa May återvände till London i natt efter att i sista stund fått till några förändringar och nya formuleringar från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Det var efter de samtalen som Juncker sa att man ibland får en andra chans här i livet men några fler blir det inte.

I sanningens namn är det inga större förändringar som May fick med sig hem. Det handlar om några ytterligare försäkringar från EU:s sida att man inte tänker försöka låsa in Storbritannien i den reservplan som ska förhindra att det blir en framtida gräns mellan Nordirland och Irland.

Theresa May mötte EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i går kväll. Det blev några nya försäkringar från EU, men räcker det? Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Britterna har sökt juridiskt bindande försäkringar om detta. Garantierna har hittills inte ansett goda nog av brexitörerna i det konservativa partiet och – inte minst viktigt – det nordirländska partiet DUP med vars stöd May regerar Storbritannien.

Så vad händer i kväll? Det blir med största sannolikhet ett nytt nej, speciellt eftersom  DUP gjort klart att de tänker rösta emot. Även många brexitörer säger att de är fortsatt emot.

En person som också har stort inflytande denna dag är justitiekanslern Geoffrey Cox som har till uppgift att på mycket kort tid reda ut vad May egentligen fick med sig hem i natt från EU. Förra gången sa han att det fanns en risk att Storbritannien skulle sitta fast, utan möjlighet att lämna reservplanen för den irländska gränsen. Han drog ungefär samma slutsats i dag.

Mirakel kan förstås inträffa, men de kloka pengarna satsas på att Teresa May lider ett nederlag igen, dock antagligen inte lika stort som förra gången.

Om det trots allt blir ja, så kan vi alla pusta ut för tillfället. Då lämnar Storbritannien EU den 29 mars och går in i en övergångsperiod där landet ska förhandla om vilka framtida relationer man ska ha med EU. Den perioden löper ut den sista december 2020.

Men om det som väntat blir ett nytt nej, så har May lovat att samma parlamentsledamöter redan i morgon kväll ska rösta om huruvida man då vill lämna EU den 29 mars utan något som helst avtal, en så kallad hård brexit. En klar majoritet är emot en sådan kraschlandning.

Blir det som väntat nej där, så ska parlamentet på torsdag få ta ställning till om Storbritannien bör vända sig till EU och be om mer tid, antagligen ett månader. Där väntas det bli ja.

Men inget hindrar att Theresa May – speciellt om hon lider ett mindre nederlag i kväll – försöker en tredje gång med att få igenom utträdesavtalet. Ett EU-toppmöte stundar nästa vecka och om May kan visa att saker och ting rör sig åt rätt håll, så kan hon försöka vinna ytterligare eftergifter.

Därefter kan hon återvända till sitt eget parlament och bara några dagar - eller varför inte timmar - före deadline den 29 mars genomföra en tredje omröstning. May har gång på gång sagt att detta avtal är det bästa britterna kan få och om det röstas ner så riskerar brexitörerna att det inte blir något brexit alls.

Brexit-fortsättning följer. Var så säkra.