Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Detta är Trumps bästa dag sedan valförlusten

Terry McAuliffe, som hade en klar ledning i höstens opinionsmätningar, besegras av republikanen Glenn Youngkin.
Glenn Youngkin valseger över demokraten McAuliffe beskrivs som ett bittert nederlag för Biden-adminstrationen.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kan vara nöjd efter guvernörsvalet.
Foto: OLIVER CONTRERAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det blev en valdag i republikanernas smak.

Så han är garanterat på gott humör.

Det är den bästa dagen för Donald Trump sedan han lämnade Vita huset.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Joe Biden förutspådde bestämt så sent som på tisdagen från klimatmötet i Glasgow att demokraten Terry McAuliffe skulle vinna guvernörsvalet i Virginia. Han hade fel.

För Bidens politiska motståndare är det bara ytterligare ett exempel på hur i otakt han är. Hur litet han vet.

Det blev i stället Donald Trump som bröstade sig sedan republikanen Glenn Youngkin tagit hem segern i en delstat som Joe Biden vann med tio procentenheter så sent som för ett år sedan.

– Allt McAuliffe gjorde var att säga Trump, Trump, Trump och han förlorade, sa Trump i ett uttalande.

– Jag behövde inte ens komma på valmöte för Youngkin eftersom McAuliffe gjorde det åt mig. Tack MAGA-väljare för att ni gick och röstade!

Trump har helt rätt i att Terry McAuliffe räknade med att det skulle gå att skrämma väljarna att rösta på honom, genom att utmåla sin konkurrent som någon slags Trump-klon. Även Youngkin är en affärsman som aldrig tidigare valts till något politiskt ämbete. 

Men Trump - han är som bekant duktig på att ta åt sig äran när det något går bra -  glömde nämna att den viktigaste orsaken till varför han inte själv besökt Virginia för att kampanja åt Glenn Youngkin var att Youngkin inte ville det.

För Youngkin handlade det om att locka tillbaka väljare som skrämdes bort av Trump 2020, utan att ta avstånd från den förre presidentens många anhängare. En tuff balansgång, som lyckades.

Han gick till val på något som fungerat förr för republikanerna, socio-kulturella frågor. Han varnade exempelvis för vänsterradikala idéer i rasfrågan och undervisningen i skolorna.

Samtidigt undvek Youngkin att på något sätt uppmuntra till eller stödja Trumps tal om att Trump blev bestulen på valsegern i fjol. Sånt har förr fått Trump att snedtända eftersom han i regel krävt total lojalitet.

Men inte denna gång. Trump stödde öppet Youngkin och de pratade, enligt Washington Post, ofta med varandra på telefon under hela kampanjen. Youngkin fick vara sin egen person, och det fungerade utmärkt.

Det borde oroa demokraterna en hel del. Om ett år är det mellanårsval och partiets kontroll i kongressen är hårfin. Om Trump kan hålla samma disciplin 2022, så har republikanerna ett kraftfullt vapen.

Trump har ett fortsatt stort stöd i partiet och valresultatet i Virginia visar att det inte går att skrämma bort väljare genom att utmåla republikaner som ett parti för galningar.

En färsk mätning från NBC visar tvärtom att väljarna ger republikaner ett klart försprång i frågor som brottslighet, inflation, migration och gränsen, ekonomi och nationell säkerhet.

Det hörs nu redan kritik från en del mittendemokrater att partiets progressiva, vänsterflygel drivit partiet för långt vänsterut. Att de lever i sin egen twitterbubbla.

James Carville - en av förre presidenten Bill Clintons närmare rådigvare - säger exempelvis till Vox att den välutbildade vänstereliten inte talar samma språk som vanligt folk. 

Och den flygeln av partiet led även ett stort nederlag i Minneapolis, staden där George Floyd mördades av en vit polis i maj 2020. Det utlöste massprotester och rörelser som Black Lives Matte, krävde att polisstyrkor kraftigt skulle reformeras och få mindre resurser.

Stadsfullmäktige i Minneapolis tog snabbt ett beslut om att upplösa stadens polis och göra om hela organisationen. Färre poliser skulle främst sändas ut på allvarliga brott medan socialarbetare skulle utföra många av de andra uppdrag som polisen skött.

Invånarna fick folkomrösta om det denna vecka. Det blev ett klart nej. Minneapolis har - som så många amerikanska storstäder - upplevt en kraftig ökning av antalet mord.

Trump kan säga ”vad var det jag sa,” och nu glädja sig även det valresultatet.

Hånet mot Biden sprids efter reportens ord i tv