Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Detta är inte som kalla kriget – det är osäkrare

Det känns rätt ofta numera som om det kalla kriget är tillbaka.

Om det vore så väl.

Detta är på många sätt en än osäkrare värld.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi är rätt många som är gamla nog för att minnas det kalla kriget och de bistra relationerna mellan USA och Sovjet. Den gångna veckan bjöd på rubriker som kunde vara hämtade från den tiden.

I Östersjön övade den ryska flottan nära både svenskt och lettiskt territorium och flygplan fick dirigeras om när ryska robotar avfyrades. Det var en rysk styrkeuppvisning. En av många.

I Moskva lämnade 60 amerikanska diplomater landet efter att ha blivit utvisade. Det var det ryska svaret på att lika många ryska diplomater kastats ut från USA. Den amerikanska utvisningen av ryska diplomater var den största någonsin.


LÄS MER: Här övar Ryssland krig i Östersjön 


Och i FN:s säkerhetsråd varnade Rysslands FN-ambassadör sin brittiska kollega att Storbritannien ”leker med elden” när London anklagar Ryssland för att ligga bakom mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergej Skripal.

– Ni kommer att ångra er, dundrade FN-ambassadör Vassilij Nebenzija.

Ryssland har inget intresse att sprida någon slags Putinism över världen, skriver Mats Larsson.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL / EPA / T / EPA TT NYHETSBYRÅN

Många har påpekat att relationerna mellan väst och Ryssland inte varit så här kyliga sedan det kalla krigets dagar. En del menar att det kalla kriget är tillbaka och visst finns det paralleller.

Men också viktiga skillnader. Det var två ideologer som stod mot varandra under det kalla kriget, ideologier företrädda av två supermakter, USA och Sovjetunionen. Ambitionen var att det egna politiska systemet skulle vinna världen över.

Under andra världskriget var det tre ideologer som drabbade samman. Nazismen/fascismen besegrades, men kvar stod kommunismen mot den liberala demokratin.

Även den konflikten avgjordes 1989 -1991 då Berlinmuren föll och Sovjetunionen kollapsade. Kina finns förstås kvar, men har inte som mål att sprida kommunismen över världen. Kinas system har väldigt lite dessa dagar med socialism att göra, förutom att ursäkta Kommunistpartiets maktmonopol.

Så de stora ideologiernas kamp är i alla fall för tillfället över. Det vi ser nu påminner mer om världen kring år 1910 än 1960. 

Då liksom nu finns en global världsmakt (Storbritannien respektive USA) och andra mäktiga nationer på uppgång eller nedgång. Vi är tillbaka i en tid där det främst är nationella intressen som styr och där länder riskerar komma i konflikt med varandra utifrån geopolitiska skäl.

Ryssland har inget intresse att sprida någon slags Putinism över världen. Kreml är främst intresserat av sitt eget närområde och att se till ryska intressen. Fantomsmärtorna efter Sovjet finns kvar.

Militära tekniker undersöker platsen där ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter hittades.
Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Putin är också intresserad av att försvaga det liberala demokratiska systemet i väst, som han i förlängningen ser som ett hot mot sig själv. Ryssland spelar inte enligt västs regler och har gång på gång de senaste åren provocerat.

Han har ofta kommit undan. Minns att Ryssland fortfarande inte accepterar någon skuld exempelvis i nedskjutningen av MH17 över Ukraina. 289 människor dog när planet sköts ned av ryskt luftvärn, utlånat till ryska separatister i Ukraina.

Ryssland har också alltid nekat till all inblandning av mordet på Alexander Litvinenko år 2006 i London. En av de huvudmisstänkta för mordet är ledamot i duman i Ryssland.


LÄS MER: Carl Bildt: Putin är inblandad i nervgasattacken 


Det är delvis mot den bakgrunden den hårda brittiska reaktionen på mordförsöket på Sergej Skripal ska ses. Och nervgift som vapen är onekligen en ny nivå. Det finns en känsla i väst att de ryska provokationerna bara kommer att fortsätta och trappas upp om inget görs.

Det fanns kritiska ögonblick under det kalla kriget också, men parterna lärde sig leva med vissa underförstådda spelregler, det fanns röda linjer som inte överträddes. Man kände sin fiende.

Läget är osäkrare i dag. Det gäller relationen mellan Ryssland och väst. Det gäller relationen mellan Kina och USA. USA är fortfarande den i särklass mäktigaste nationen, men Kina knappar in, andra aktörer vill vara med.

Det dras nu ibland paralleller mellan Ryssland och Tyskland på 30-talet. Även Tyskland kom undan med provokationer och maktanspråk tills de gick för långt (Polen 1939) och kriget bröt ut.

Bussar med amerikanska diplomater lämnar USA:s ambassad i Moskva.
Foto: SERGEI CHIRIKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men det är kanske än nyttigare dessa dagar att studera historien och åren före det första världskrigets utbrott. Där ett attentat på en monark i en stad på Balkan, ledde till veckor av misstolkade signaler, upptrappade hot och till slut en konflikt som krävde cirka 20 miljoner människors liv.

Christopher Clark skrev en utmärkt bok om förspelet till första världskriget häromåret. Titeln var ”The Sleepwalkers” - Sömngångarna. De ansvariga var blinda för vad de ställde till med.

Det finns ingen kvar i livet som minns något om denna konflikt längre eller hur allt startade. Låt oss hoppas att de styrande inte somnar vid rodret ännu en gång.