Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Detta är inget att skratta åt, Ukraina

BUDAPEST

Så tv-komikern Volodymyr Zelenskij blir Ukrainas nye president.

Det är inget att skratta åt.

Demokrati är allvarligare än så här.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sociala medier ger oss alla en chans att skriva ett slags manuskript till våra egna liv, bildsatt och redigerat. Hjältar i vår egen film.

Det ukrainska folket har just tagit det till en ny nivå. Väljarna har just kopierat storyn från en populär tv-serie och förvandlat den till verklighet.

För det är ju så Volodymyr Zelenskij slog igenom , i tv-serien ”Folkets tjänare” där han spelar en lärare som går till angrepp mot landets korrupta politiker i en videofilm som blir viral och han själv blir vald till landets president.

Den 41-årige komikern och skådespelaren har just förvandlat dikten till verklighet. Han har valts till landets president efter att ha besegrat den sittande presidenten Petro Porosjenko.

Det är nu inte första gången en skådespelare blir vald till ett lands ledare. Det i sig är förstås inte diskvalificerande. Se vidare: Ronald Reagan.

Men sällan har en person så snabbt stigit i popularitet och blivit vald på ett så tunt program som Volodymyr Zelenskij. Eller som han själv tyckt om att säga: ”Inga vallöften, inga besvikelser”.

Men besvikna är förstås ändå vad det ukrainska folket kommer att bli om Zelenskij inte levererar en bättre ekonomisk situation för landets 42 miljoner invånare, minskad korruption och en lösning på den frusna konflikten med Ryssland.

Det var bland annat korruptionen som fick Petro Porosjenko på fall. Ukrainarna valde inte Zelenskij för att de gillade hans vallöften - de har som sagt inte varit många - utan för att han var en total nykomling i politiken och kunde skämta om det.

Vi har sett på annat håll vilken kraft det kan finnas i att vara ett oprövat kort i politiken. Det var ju bland annat också vad Donald Trump red på i kampen mot etablissemangets omslagskvinna, Hillary Clinton.

Presidentvalet i Ukraina 2019 har på många sätt varit det friaste som den unga nationen genomfört. Ryssar som törstar efter ökad demokrati har bara med avund kunnat se den ukrainska valshowen.

Återstår att se vad ukrainarna nu egentligen röstat fram. Sanningen är att ingen har en aning. Inte Volodymyr Zelenskij heller.

En del ser valsegern som ett viktigt vägskäl där de superrika oligarkerna - Petro Porosjenko är en av dem - fått se sin makt kraftigt försvagad. Ungefär som i tv-serien.

Andra fruktar att Volodymyr Zelenskij har alltför nära band till just en av oligarkerna, Igor Kolomojsjkij. Han råkar bland annat äga den tv-kanal där ”Folkets tjänare” - tv-serien om läraren som blev president sänds.

Och så har vi förstås relationerna med Ryssland. De har varit minst sagt usla under Petro Porosjenko, främst förstås eftersom Ryssland annekterade Krim 2014 och att separatister kontrollerar Donetsk och delar av östra Ukraina.

Har Zelenskij en chans mot veteranen Vladimir Putin? Kreml har garanterat inget emot att Porosjenko föll. Zelenskij - som själv helst talar ryska - har varit väldigt vag kring hur han vill lösa konflikten med Ryssland som krävt 13 000 liv.

Det är också en av anledningarna till varför skrattet fastnar i halsen efter detta val. Ukraina är ett lite för stort och viktigt land - mellan Ryssland och EU - för vilda politiska experiment. Och det är vad detta är.

Zelenskij får väl hoppas att inte verkligheten efterapar dikten alltför bokstavligt. I tv-serien hamnar president Holoborodko (Zelenskij rollfigur) i fängelse och landet spricker i 28 delar.