Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Detta är ett diplomatiskt pris som Putin kan betala

Den här typen av bråk har Ryssland varit med om förr och svaret brukar bli att Ryssland kontrar med samma mynt, skriver Mats Larsson.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Det råder inget tvivel om att detta är ett rejält diplomatiskt bråk, 60 ryska diplomater ska ut från USA inom en vecka.

Men det här står Vladimir Putin ut med.

Än är det ju just ingen som talar om bojkott av fotbolls-VM.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergej Skripal i engelska Salisbury som fortsätter att försämra relationerna mellan Ryssland och väst.

I början var det främst ett diplomatiskt storbråk mellan London och Moskva. Men anklagelserna mot Ryssland – och även mot Vladimir Putin personligen – spelade antagligen den ryska presidenten i händerna inför förra veckans ryska presidentval.

Ryssarna slöt upp bakom sin president och fler gick och röstade än många trott inför valet. Han fick över 76 procent av rösterna.

Men en uppslutning sker nu även i väst. Trots att relationerna mellan Storbritannien och EU inte är de allra bästa sedan beslutet om Brexit så sluter nu de tunga västnationerna upp bakom London.

För det är klart att attacken mot Skripal var något exceptionellt. Även ett vanligt mordförsök hade förstås väckt uppmärksamhet, men här talar vi om ett mycket dödligt nervgift som även utsatte brittiska medborgare för fara.

 

Nervgiftet Novitjok utvecklades i Sovjetunionen och ryska säkerhetstjänsten har flera gånger förr använt gift som attackvapen mot sina fiender. Så det är inte undra på att fingrarna pekas österut mot Moskva.

Det amerikanska svaret är dock överraskande kraftigt. 60 ryska diplomater ska ut. Och det är många. Fler faktiskt än någonsin förr.

När storspionen Robert Hansen – FBI-agenten som arbetat för Ryssland – greps 2001 så fick 50 ryska diplomater lämna USA. Ronald Reagan lät utvisa 55 år 1986 och det var då den högsta siffran.

Donald Trump ska ha fattat sitt beslut under måndagen. Samme Trump som alltså veckan innan – mot sina rådgivares inrådan – ringt och gratulerat Vladimir Putin till valsegern i presidentvalet.

 

Putin må vara förlåten om han blir lite förvirrad av signalerna från USA:s president. Men den här typen av bråk har Ryssland varit med om förr och svaret brukar bli att Ryssland kontrar med samma mynt.

Så räkna med att amerikanska diplomater snabbt kommer att behöva packa i Moskva. Liksom för övrigt även diplomater från Frankrike, Tyskland, Danmark och Sverige, några av de 14 EU-länder som också beslutat att visa ut ryssar som straff för mordförsöket på Sergej Skripal.

Putin kommenterade själv fallet Skripal efter sin valseger och kallade det ”nonsens” att hans regering skulle vara inblandad. Det vore vansinne, sa han, för Ryssland att göra något sådant inför det ryska presidentvalet och det fotbolls-VM som stundar.

Storbritannien har beslutat att inte sända några representanter från kungafamiljen eller höga politiska dignitärer till VM, men mer än så har det inte blivit. En riktig bojkott av fotbolls-VM skulle vara en kraftig upptrappning som få i väst för tillfället förespråkar.

 

Vi får se var den brittiska utredningen tar vägen. Ryssland har haft för vana att neka till alla provocerande handlingar, från mordet av Alexander Litvinenko 2006 till nedskjutningen av ett malaysiskt flygplan över östra Ukraina sommaren 2014.

Det är trots allt möjligt att frilansande ryska säkerhetsagenter, kanske med kopplingar till maffian, ligger bakom mordförsöket på Skripal, snarare än att det är sanktionerat från högsta ort.

Det skulle inte vara första gången som personer utan direkt koppling till Putin gett honom huvudvärk med sina handlingar. Inte för att Putin själv lär sörja Skripals öde. Som den gamle KGB:are Putin är, så är Skripal en förrädare och inget annat.

Ryssland får nu hursomhelst betala det diplomatiska priset för mordförsöket. Men det är än så länge ett pris som Putin utan större problem kan betala.