Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Det vill presidenten säga med det annorlunda talet

Donald Trump under talet. Foto: POLARIS/IBL

Det var den där dagen på året då även president Donald Trump talade vackert om nationell enighet och kompromisser.

Ingen tror väl att det kommer att vara.

Men Trump vet att han behöver bredda sitt väljarstöd inför presidentvalet 2020.

I natt gick startskottet i hans valkampanj.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Donald Trump talar för det mesta inför sina egna anhängare vid kampanjmöten runtom i landet. Där drar han ner skratt och applåder för sina hårda angrepp mot sina politiska motståndare.

Men nattens tal till nationen var inte ett sådant. Men så är också presidentens State of the Union tal en sällan återkommande chans att nå ut till nationen i stort.

Han har hållit två sådana här tal som president inför den samlade kongressen, regeringen och Högsta domstolen och bägge gångerna lockat över 40 miljoner tv-tittare. Det finns många potentiella väljare där och han vände sig direkt till dem:

– Miljoner av våra medborgare tittar på oss nu, samlade i denna fantastiska kammare och hoppas att vi kan regera inte som två partier, utan som en nation.

Hans företrädare Barack Obama kunde ha sagt exakt samma ord. Trump fördömde också ”hämndens, motståndets och vedergällningens politik” och förespråkade ”samarbete, kompromiss och det allmänna goda” i stället.

Det är vackra ord, men ord som för många klingar falska. Donald Trump är ju själv väldigt duktig på hämnd och vedergällning när han öppnar sitt Twitterkonto. 

Men Donald Trump lyckades i natt i sitt tal faktiskt även få demokraterna att jubla och börja ropa ”USA!”. Det skedde när han konstaterade att fler kvinnor än någonsin nu sitter i den amerikanska kongressen.

Det är nu inte hans förtjänst. De flesta av de där kvinnorna är demokrater och valdes in vid höstens kongressval, ett val som blev en stor motgång för republikanerna i representanthuset.

Det gick att visuellt se det nya politiska läget. De demokratiska kvinnorna - inklusive talman Nancy Pelosi - hade klätt sig i vitt i natt. Samma färg som suffragetterna som för hundra år sedan kämpade för kvinnlig rösträtt.

Även om Trump uppmanade till nationell enighet och samarbete över partigränserna, så ägnade han en hel del åt talet åt ämnen som han vet går hem hos de egna väljarna, inte minst invandring och byggandet av muren.

 

Det var hans stora vallöfte 2016, han har inte fått pengar för den och det ledde till en nedstängning av den federala staten i 35 dagar.

Det hade spekulerats i om Trump skulle utlösa ett nationellt nödläge kring frågan, men det gjorde han inte. Han upprepade dock förstås att muren måste byggas och använde ord som säkerligen fick applåder i många republikanska hem:

– Rika politiker och donatorer kämpar för öppna gränser medan de lever sina egna liv bakom murar, grindar och vakter. Samtidigt får de arbetande amerikanerna betala priset för den illegala migrationen.

Donald Trump har suttit två år vid makten nu och passade förstås på att peka på saker han fått gjort. Han betonade den starka ekonomin, han talade om nya handelsavtal som gynnar USA, om att han besegrat den islamiska staten och lovade ett slut på ”ändlösa krig”.

Han påstod också att krig skulle ha utbrutit med Nordkorea om inte han blivit vald till president, något som fick demokraterna att himla med ögonen. Trump meddelade för övrigt att ett nytt toppmöte med Kim Jong-un kommer att äga rum i Vietnam den 27 och 28 februari.

Det är kort sagt början till hans valprogram vi hörde. State of the Union-talet är Trumps startskott inför det presidentval som stundar nästa år.

Flera demokratiska politiker har redan tillkännagett att de tänker försöka bli partiets presidentkandidat och fanns på plats i natt. Många av dem tillhör partiets vänsterflygel och vi fick en försmak av Trumps budskap i natt:

– Här i USA så är vi oroade över nya uppmaningar att anamma socialism i vårt land. I natt så förnyar vi vår beslutsamhet att Amerika aldrig kommer att bli ett socialistiskt land.

Det där kommer vi säkerligen att få höra mer av. Han har skäl till det. Om demokraterna som reaktion på Trump styr alltför långt vänsterut, så ökar sannolikheten att han blir återvald.