Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Det var Ursulas von der Leyens stund att glänsa

Foto: YVES HERMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Modellen kommer från USA men i EU så hålls det årliga talet om tillståndet i unionen under tidig höst.

Det ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vara glad för.

För nu kunde hon brösta sig över EU:s insatser mot pandemin.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är i början på året som USA:s president håller sitt stora ”State of the Union” tal. En pampig historia inför kongressen som sänds direkt i TV och lockar tiotals miljoner tittare i USA.

Något liknande har EU-kommissionen ordförande gjort inför EU-parlamentet sedan 2010. Under onsdagen var det Ursula von der Leyen som för andra gången höll talet.

Foto: KEVIN DIETSCH/UPI/SHUTTERSTOCK / KEVIN DIETSCH/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: YVES HERMAN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
State of the Union - på amerikanska och europeiska. Dåvarande president Donald Trump håller sitt sista årliga tal till nationen 2020, Ursula von der Leyen höll sitt årliga tal till EU under onsdagen.

Men än har EU en bit att gå till amerikanska nivåer. Inte ens BBC World sände talet direkt utan valde i stället att visa en dokumentär om antiken. CNN brydde sig heller inte om att visa talet.

Så den nyfikne fick leta upp på det på nätet. Där gick det att se. 

En sak är säker. Ursula von der Leyen bör vara glad att EU:s variant av talet hålls på hösten och inte i januari/februari som i USA.

Då i vintras var kritiken hård mot EU:s gemensamma inköp av vaccin och det gräl som utbrutit med AstraZeneca om läkemedelsjättens försenade leveranser. Länder som Storbritannien och USA drog ifrån EU när det gäller vaccineringar.

Men det var då det. Sedan dess har mycket hänt, och Ursula von der Leyen inledde sitt tal med att hylla EU:s gemensamma pandemistrategi och vaccinpassen, och noterade att EU nu har fler fullvaccinerade än exempelvis USA.

– Vi gjorde detta på rätt sätt för vi gjorde det på det europeiska sättet, sa hon bland annat.

Det var också en stor kontrast till talet hon höll i fjol, då vi var på väg in i en andra våg, ännu utan några godkända vaccin i sikte. Om vi sedan redan kan ropa hej, är en annan sak. Signalerna från Israel - som också varit duktigt på att vaccinera - ger onekligen en del anledning till oro.

Men det var en självsäkrare Ursula von der Leyen som talade i år och som också kunde peka på att ekonomierna vänt snabbare än många fruktat. Någon hon också gav EU förtjänsten av.

Ursula von der Leyen är EU-kommissionens ordförande och förespråkar som sådan förstås närmare europeiskt samarbete och europeiska lösningar. Därmed inte sagt att det kommer att bli så.

Men det rådde ingen brist på ambition och förslag, ibland på områden som lär få svenska politiker att rynka på pannan, som närmare försvarssamarbete. Hon tillkännagav bland annat ett toppmöte som ska äga rum nästa år om just ett europeiskt försvar.

Det är ingen tillfällighet att det kommer nu, efter det kaotiska amerikanska uttåget ur Afghanistan. Ett kaos som också drabbade de många europeiska nationer som också satsat stora resurser både i pengar och personal på Afghanistan de senaste 20 åren.

Ett annat viktigt ämne i talet var förstås klimatförändringarna och EU:s mål att minska utsläppen med 55 procent senast år 2030 och vara helt koldioxid neutralt 2050.

Däremot nämnde hon inget om den huvudvärk som just nu sysselsätter många EU-politiker, de kraftigt ökade elkostnaderna. EU-kommissionen hävdar att ökningarna inget har att göra med EU:s gröna omställning, men många köper inte det argumentet.

Det finns förstås en ännu viktig skillnad mellan intresset för det tal USA:s president håller och EU-kommissionens kopia. Den amerikanska presidenten är direktvald av folket, medan ingen EU-medborgare har lagt sin röst på Ursula von der Leyen.

EU har försökt göra processen mer demokratiskt och ge EU-parlamentet inflytande genom att vid EU-valen nominera kandidater för posten där den största partigruppens kandidat är tänkt att bli EU-kommissionens ordförande.

I så fall borde personen ha hetat Manfred Weber. Men han försvann efter valet och EU:s ministerråd beslutade i stället att nominera en annan tysk, Ursula von der Leyen.

Det har varit två tuffa år för henne. Men detta var en stund då hon slutligen kunde glänsa. 

Männen tog alla stolar under möte i Turkiet: ”Kände mig sårad och ensam”