Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Det var rätt av Trump att avbryta toppmötet

Donald Trump går ombord på Air Force One efter mötet. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump har en viktig poäng.

Ibland är det bättre att avbryta en förhandling och gå därifrån.

Det var rätt att inte skriva under något med Kim Jong-un i Hanoi.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blev inget lyckat toppmöte i Hanoi. Det blev ingen slutdeklaration, det blev inget gemensamt uppträdande med Donald Trump intill Kim Jong-un som vi fick se i Singapore i juni.

Donald Trump påpekar gärna vilken mästerförhandlare han är och han hade tveklöst föredragit att kunna peka på en framgång efter detta andra toppmöte med Nordkoreas ledare.

Det såg hyfsat lovande ut när de först möttes under onsdagen och även i morse i Hanoi. Ja, Kim Jong-un svarade till och med på frågor från västerländska journalister. Det har aldrig hänt förr.

Men sånt är yta. Förhandlingarna handlade om de svåra frågorna. Nordkoreas kärnvapenprogram och vad landet är berett att göra för att avrusta. Och om sanktionerna som omvärlden infört mot landet.

I vanliga fall förebereder delegationer på lägre nivå den här typen av toppmöten så att USA:s president och hans motpart kan koncentrera sig på de sista detaljerna. Men de bägge toppmötena med Kim Jong-un har varit betydligt mer improviserade med många oklarheter in i det sista.

LÄS MER: Inget avtal mellan Trump och Kim Jong-Un 

Trump hade helt rätt när han vid sin presskonferens noterade att kritiken mot honom skulle ha varit skoningslös om han skrivit på ett dåligt avtal.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Tanken var att Trump och Kim Jong-un skulle lösa detta på tu man hand. Det gjorde även Trumps närmaste medarbetare nervösa, de fruktade att den amerikanska presidenten skulle erbjuda för stora eftergifter för att få ett avtal.

Men så skedde inte. Och president Trump hade helt rätt när han vid sin presskonferens noterade att kritiken mot honom skulle ha varit skoningslös om han skrivit på ett dåligt avtal.

Får vi tro den amerikanska sidan så ville Kim Jong-un att sanktionerna skulle lyftas i utbyte mot steg i kärnvapenfrågan som var alltför få, alltför långsamma.

Nordkorea har en gammal kärnenergianläggning i Yongbyon där uran höganrikas och plutonium tillverkas. De har antytt tidigare att de varit beredda att stänga den.

Men det räcker inte. På långa vägar. Nordkorea har andra anläggningar och får vi tro färska rapporter så fortsätter produktionen av missiler och kärnvapenbränsle. 

Det första toppmötet i Singapore gav en slutdeklaration som i praktiken inte innehöll mer än generellera formuleringar om framtida ambitioner. Inga detaljer.

Det var tänkt att detta möte skulle fylla i de detaljerna, men de lyckades alltså inte parterna med. De använda inte ens tiden som var utsatt, utan avbröt i förväg.

Därmed inte sagt att Trump och Kim Jong-un nu kommer att börja ösa skällsord mot varandra igen. Det finns möten om slutar riktigt illa - som John F Kennedys möte med Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov 1961 - men Hanoi kommer förhoppningsvis inte att räknas dit.

Donald Trump valde helt korrekt att syna de nordkoreanska korten och de befanns vara för svaga. Nordkoreanerna måste bjuda till mer om detta ska komma någonvart. De har alltid varit mästare på att förhala.

Enligt Nordkoreas utrikesminister krävde deras sida aldrig att alla sanktioner skulle hävas, utan bara några av dem. Det återstår nu att se vilka typer av fortsatta kontakter som kommer att ske mellan amerikanska och nordkoreanska delegationer. 

Det har varit ett problem sedan Singapore. Nordkoreanerna har helt enkelt inte varit särskilt intresserade av att möta USA:s sändebud Stephen Biegun. Kim Jong-un föredrog att göra upp direkt med Trump.

Kim Jong-Un och Donald Trump under torsdagen. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu vet han att det inte gick, trots Trumps snälla ord om honom. Men den nordkoreanska ledaren noterade också säkerligen det svar Trump gav på frågan om Trump fortfarande vill att Nordkorea ger upp alla sina kärnvapen.

Donald Trump var tidigare solklar i den frågan. Nu ville han inte svara. Han sa i stället att USA vill att ”mycket ges upp”.

Så kanske han kan låta Nordkorea behålla några kärnvapen om de exempelvis skrotar långdistansrobotarna som hotar USA? 

Nordkorea är förstås i praktiken en kärnvapenmakt. De har kärnvapen. Kan USA lära sig leva med det om landet börjar uppträda mer normalt på den internationella arenan?

Konstigare saker har hänt.