Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Det kom en oväntad ljusglimt från Moskva

Den som letade illavarslande tecken i Ukraina behövde inte söka länge.

Men där fanns också ljusglimtar i mörkret.

En kom oväntat från Moskva.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blev en dag av ställningskrig och sporadiska attacker i går i Kiev, dagen efter att minst 26 personer dödats och över 600 skadats. Inte heller i natt - i alla fall inte när detta skrevs - hade någon stormning av Majdan-torget ägt rum.

En stormning i natt kändes också föga trolig, med tanke på att tre utrikesministrar från EU - Tyskland, Frankrike och Polen - i dag på morgonen väntas anlända till Kiev.

Men det fanns mycket annat att oroas över. Som talet om att en nationell anti-terrorkampanj planeras.

 

Om säkerhetsstyrkorna ser demonstranter som terrorister så bådar det illa. Än värre: Försvarsministeriet sa att armén kan komma att delta.

Armén har hittills hållit sig utanför och arméchefen, general Volodymyr Zamana, gjorde tidigare i månaden klart för president Viktor Janukovytj att han motsatte sig införande av undantagstillstånd och utkommendering av armén.

Nå, general Zamana fick sparken i kväll. Han ersattes av en amiral som står Janukovytj nära.

 

En orsak till talet om anti-terroraktioner var att aktivister i västra Ukraina lyckades komma över vapen. Det är också ett riktigt illavarslande tecken.

Om Janukovytj motståndare i Lviv och västra Ukraina - och de är många - börjar beväpna sig, så står Ukraina på tröskeln till det inbördeskrig som många varnat för.

De första kommentarerna i går från Moskva var också mycket hårda. De lade allt skuld på extrema element bland demonstranterna och varnade för statskupp.

Men det verkade i går kväll som om även Vladimir Putin tagit ett par djupa andetag. Under ett telefonsamtal med Tysklands förbundssamtal Angela Merkel, så kom de överens att tillsammans göra allt för att förhindra en upptrappning av våldet.

– Vi har beslutat att hålla nära kontakt med Ryssland, sa Merkel efteråt.

 

Även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov mjukade upp sin tidigare EU-kritik och uppmanade EU att ”använda sina nära och dagliga kontakter med oppositionen för att förmå dem att samarbeta med den ukrainska ledningen”.

Om Ryssland och EU kunde sänka tonläget mot varandra om konflikten i Ukraina, så är en hel del vunnet.

De tre utrikesministrarna från EU väntas på torsdagsmorgonen möta både president Viktor Janukovytj och företrädare för oppositionen.

Det blir en chans för alla parter att kliva tillbaka från avgrunden och försöka finna politiska lösningar igen.

Måtte de ta den.