Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Det kallas val – men blir ännu en rond till Putin

Vladimir Putin.
Foto: SERGEI GUNEYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är dags för Vladimir Putins återkommande test av hur väl han och makteliten har kontrollen över sitt folk.

Det kallas parlamentsval i Ryssland.

Men det är det egentligen inte.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns en hel del det ryska folket har att knorra över, tidig höst 2021. Som höjda matpriser och sjunkande reallöner.

Med andra ord sådana saker som brukar ställa till problem för ett regerande parti. I Ryssland heter det partiet Enade Ryssland, men det är egentligen ett parti uppbyggt för att ge president Vladimir Putin & Co en maktbas.

Putin kampanjar inte själv för partiet. Det behöver han inte, och han vet att partiet inte är så populärt som valsiffrorna kommer att ge sken av.

På valaffischerna - och de råder det ingen brist på - är det i stället utrikesminister Sergej Lavrov och försvarsminister Sergej Sjojgu som visas upp.

”Vi är Enade Ryssland” står det på den ryska valaffischen. I mitten försvarsminister Sergej Sjojgu och till höger utrikesminister Sergej Lavrov.
Foto: DMITRI LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

I mätningar inför - och de ger någon slags inblick i det verkliga läget - så får Enade Ryssland ibland inte ens 30 procent av rösterna. Detta är ett parti som i dagens duma, det ryska underhuset, har 336 av 450 platser.

Men just ingen tror något annat än att partiet kommer att behålla en ordentlig majoritet där även efter detta val, som inleddes under fredagen och varar fram till söndag.

För val i Ryssland har väldigt lite med säg de kommande valen i Tyskland eller Kanada att göra. De är demokratiska val. Det är inte det ryska, även om Putin vill ge sken av det.

Ja, det finns oppositionspartier, men det fanns det i sanningens namn i DDR också. Nej, dagens Ryssland är inte någon östtysk diktatur, men i detta från ovan styrda valsystem finns ett eko därifrån.

Som sagt, det finns sedan länge ryska oppositionspartier, som Kommunistpartiet och högernationalistiska Liberaldemokraterna. De kommer att väljas in i duman, de opponerar sig ibland mot Kremls politik men när det verkligen gäller så sluter de upp.

Den verkliga oppositionen är utestängd. Deras kandidater får inte delta. Partierna får inte verka.

Och landets viktigaste oppositionsledare, Aleksej Navalnyj sitter fängslad. Hans organisation är förbjuden, stämplad som extremistisk i samma klass som al-Qaida. Många tunga Navalnyj-medarbetare har tvingats i exil. 

Och ändå bjuder Navalnyj fortfarande motstånd och kan möjligen stöka till det en del för Putin och Enade Ryssland.

Hans vapen har bland annat varit en app. Ni hittar den bland annat i Applestore. Den heter ”Ymnoje golosovanije” - Rösta smart.

Hälften av de 450 platserna i duman utses i enmansvalkretsar där den som får flest röster vinner. Så Navalnyjs organisation har analyserat valkrets för valkrets och plockat fram den kandidat som inte tillhör Enade Ryssland som antas ha bäst chans. Navalnyj uppmanar alla att rösta på dem, att rösta smart, att proteströsta.

Listan på namn lades ut så sent som i onsdags, eftersom det var sista dag för att ogiltigförklara en kandidat. Det spelar ingen roll vilket parti personen tillhör, så länge han eller hon inte är från Enade Ryssland.

Därför får nu även många kandidater från kommunistpartiet stöd av Navalnyj, trots att kommunistledaren Gennadij Zjuganov kallat honom ”en förrädare som vill sätta eld på landet”. Det säger en del om hur snedvriden ”rysk demokrati” är.

Kreml har försökt stoppa appen och under fredagen togs den slutligen bort från både Apples och Googles ryska appstores. En viktig seger för Kreml över techjättarna.

Det hör också till historien att statstyrda medier hejar på Enade Ryssland, pensionärer och soldater har fått kontantstöd som uppmuntran, oberoende medier stämplas allt oftare som ”utländska agenter”.

Organisationen Golos sänder ut valobservatörer och det var deras uppgifter om omfattande valfusk 2011 som ledde till protester den gången. Men Golos säger nu att de antagligen bara kommer att kunna övervaka hälften av vallokalerna.

Det faktum att valet denna gång äger rum över tre dagar, gör det också svårare för valobservatörer att ha kolla på hur många som egentligen röstat. 

När Navalnyj greps i januari efter att ha återvänt hem från Tyskland - där han vårdats efter fjolårets nervgift attack - så utbröt först stora demonstrationer. Under några dagar verkade Putin sårbar.

Men Putin vann den ronden också. Och han tar säkerligen hem även denna.