Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Det här har USA inte sett på väldigt länge

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om Donald Trumps tal.
Foto: STEVE POPE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är i Iowa resan till Vita huset börjar.

Så det säger en del att Donald Trump talade där i natt.

Han har aldrig varit populärare i delstaten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, något formellt tillkännagivande att Donald Trump tänker ställa upp igen i presidentvalet 2024 kom inte, men det var heller inte väntat. Han behöver inte göra det än.

Pengarna till hans ”Rädda Amerika” strömmar in ändå. Publiken kommer. I tusental. Han solar sig i folkmassans beundran, precis som förr.

Och Trump talar som en person som ändå i praktiken redan bestämt sig.

– Vi kommer snabbt att avsluta muren och vi kommer att få ett stopp på illegal invandring en gång för alla, sa han bland annat i natt vid mötet i Des Moines.

Något sådant här har USA inte upplevt på mycket, mycket länge. De sittande presidenter som förlorade ett presidentval - som George Bush eller Jimmy Carter - höll alla en låg profil efter nederlaget. 

Men inte Donald Trump. Men så har han ju också intalat sig själv att han aldrig förlorade valet och 75 procent av republikanska väljare säger i en mätning för Pew att Joe Biden är en illegitim president.

Donald Trump konstaterade själv i sitt 90 minuter långa tal att han numera får mest jubel när han talar om ”valfusket”. Så stora delar av talet handlade om just det, och folk jublade när han sa saker som:

– Hillary Clinton medgav att hon förlorade. Jag gjorde det aldrig. Fanns ingen anledning.

Iowa är en mycket viktig delstat i amerikanska val. Det är här de första valen äger rum i primärvalssäsongen när partierna utser vem som ska bli presidentkandidaten.

Och för Trump ser det ljust ut. I en färsk mätning för lokaltidningen Des Moines Register svarade 53 procent av de tillfrågade att de gillar Trump. Den högsta siffran han haft här. Hela 91 procent av republikanerna är positivt inställda till honom.

Därför hade han också sällskap på scenen i natt av tunga republikaner från Iowa, främst då den 88-årige senatorn Chuck Grassley som ställer upp för omval vid nästa års kongressval.

Det hör till historien att Chuck Grassley var en av senatorerna som hårt kritiserade Trump efter stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari.

Då i januari, sa Grassley, så här om Donald Trump:

- Verkligheten är denna, han förlorade.

Men i natt stod han där på scen, tog leende emot det formella stödet från Trump. Trump kallade honom ”ung” och en man som ”älskar Iowa”.  Grassley konstaterade själv:

- Om jag inte tog emot stöd från en person som får 91 procent av rösterna i Iowa, så vore jag inte alltför smart.

Senator Chuck Grassley stod på scen med Donald Trump i natt. Han var kritisk mot Trump i januari, inte nu längre.
Foto: RACHEL MUMMEY / REUTERS X06942

Det sammanfattar läget för det republikanska partiet också. Det finns för tillfället ingen som hotar Donald Trump om han till slut formellt bestämmer sig för att ställa upp igen vid valet 2024.

Enligt Washington Post ville Trump redan i augusti - efter fiaskot i Afghanistan - göra just det, men rådgivarna övertalade honom att vänta med det tills efter nästa års kongressval.

Washington Post frågade också 13 rådgivare som arbetat nära Trump om de anser att han verkligen har för avsikt att ställa upp. En visste inte, två tror att det som nu pågår bara är en show, men tio svarade att de är övertygade om att han tänker försöka återerövra Vita huset.

Det är i så fall här i Iowa de första rösterna för honom kommer att avläggas någon gång i början av 2024. Det har diskuterats att ändra på vilken delstat som ska rösta först, men Trump gjorde klart i natt att han vill att Iowa ska behålla sin premiärstatus.

Och om han säger det, så blir det så i dagens amerikanska republikanska parti.

Här testar Trump nya slogans på publiken

”Jag vet inte riktigt, vad tycker ni?” • Höll tal i Iowa i natt.