Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Det här gick ju bättre än väntat

Donald Trump tillsammans med den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in under en välkomstceremoni i Sydkorea. Foto: KIM HONG-JI / AP TT NYHETSBYRÅN
Inte sedan George Bush for runt i Asien 1992 har en amerikansk president gjort en så ambitiös resa i regionen. Foto: JORGE SILVA / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump med Vietnamns president Tran Dai Quang. Foto: SHEALAH CRAIGHEAD / WHITE HOUSE / POLARIS POLARIS IMAGES

President Donald Trumps stora Asien-turné är över.

Han är supernöjd förstås.

Och visst, resan gick bättre än många kanske trott.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte sedan George Bush for runt i Asien 1992 har en amerikansk president gjort en så ambitiös resa i regionen. President Bush hade den gången oturen att drabbas av maginfluensa och han kräktes under en middag med Japans premiärminister.

Det är sådana bilder du vill undvika på en utlandsresa. Donald Trump fick själv sin stora resa till Mellanöstern och Europa i våras distraherad av bilder på hur hustrun Melania viftade bort hans hand.

LÄS MER: Nordkorea vill veta om Trump är galen

Donald Trump slapp det mesta sådant på denna Asien-resa. Hans problem att korsskaka hand på Asean-toppmötet räknas liksom inte.

Viktigare är att Trump gjorde ett gott intryck i viktiga länder som Japan, Sydkorea och Japan. Trump har från första stund kommit bra överens med Japans starke premiärminister Shinzo Abe och den vänskapen fördjupades.

Sydkoreanerna var mer nervösa inför Trumps besök. Han är inte särskilt populär där, han har inte samma varma relation med president Moon Jae-in och nervositeten var stor att han skulle trappa upp krisen med Nordkorea med något provocerande uttalande eller tweet.

LÄS MER: Vad hände med Trumps tuffa ord mot Kina?

I stället höll Trump ett tal inför Sydkoreas parlament som möttes med hyllningar. Han betonade alliansen med Sydkorea och kritiserade Nordkorea utan att gå in på personliga, hånfulla angrepp mot Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Donald Trump med Japans premiärminister Shinzo Abe under välkomstceremonin i Tokyo den 6 november. Foto: MA PING / XINHUA/AVALON.RED B950

Ett par dagar senare släppte Trump förvisso loss på twitter, men även när han kallade Kim Jong-un för ”kort och fet” så lade han även till att han kanske en dag kan bli god vän med honom.

Trump kan också vara mycket nöjd med det mottagande han fick i land efter land. Inte minst Kina rullade ut röda mattan och välkomnade honom på ett sätt som de inte gjort med någon amerikansk president.

Vi kan ju bara jämföra med hur kineserna behandlade Barack Obama när han för sista gången besökte Kina på G 20-mötet i Hangzhou 2016. Han tvingades kliva ur Air Force One bakvägen.

Donald Trump svarade i Peking med att varmt prisa den kinesiska presidenten, Xi Jinping. Ja, ingen amerikansk president har väl någonsin öst så mycket beröm över en kinesisk kommunistledare.

LÄS MER: Hur kommer den ”korta och feta” att svara på Trumps nya förolämpning?

Säkert är att detta togs mycket väl emot av den kinesiska ledningen. Det såg tidvis nästan ut som på gamla tider då Kina verkligen var Mittens rike och utländska kungar och ledare kom till Peking för att buga inför Kinas kejsare.

Xi Jinping - som stärkte sin makt vid den kommunistiska partikongressen i oktober - talar gärna om en ny kinesisk era. Kina börjar på allvar spela en mer aktiv roll även i utrikespolitiken och vid Apec-toppmötet i Vietnam i fredags var det Xi och inte Trump som höll facklan för fortsatt frihandel och globalisering.

LÄS MER: Nerverna på spänn när Trump besöker Sydkorea

Trump däremot höll ett tufft tal där han betonade att han menar allvar med sin ”Amerika först” politik och att han vill ändra på handelsrelationerna mer till USA:s fördel.

Trump hann även med att skaka hand med Rysslands Vladimir Putin och avslutade resan med besök hos ännu en av världens nya auktoritära, tuffa ledare, Filippinernas Rodrigo Duterte.

Trump hann även med en kort träff med Rysslands Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Det känns ibland som om Trump trivs bättre med den typen av starka politiska män, än med liberala företrädare för västerländska demokratier, som Tysklands Angela Merkel.

Utrikespolitiken blir också på sätt och vis enklare om USA under Donald Trump inte längre egentligen bryr sig om vad dessa auktoritära ledare sysslar med på hemmaplan. Det är så Kina agerar i sina relationer med andra länder,.

President Duterte skryter själv med hur han personligen dödat personer och tusentals narkotikahandlare och -missbrukare har dödats under hans krig mot Filippinernas drogproblem.

LÄS MER: Därför kan Trump använda kärnvapen mot Nordkorea

Barack Obama kritiserade Duterte öppet för detta och belönades med svordomar från Duterte och klart försämrade relationer mellan de två nationerna. Under Trump ser de ut att bli bättre, men det sker till priset av ett USA som inte längre uttalar sig lika ofta om mänskliga rättigheter.

När Kinas president tidigare mött sin amerikanska motsvarighet så har den amerikanska presidenten ofta insisterat på att journalisterna efteråt ska få ställa frågor till dem bägge. Xi Jinping gillar inte sånt. Det blev mycket riktigt inga frågor denna gång i Peking.

Det är nu inget ovanligt att USA:s presidenter för samtal och även kommer bra överens med diktatorer och tyranner. Det ingick inte minst under det kalla kriget i spelet.

”Han må vara en skurk, men han är vår skurk”, som president Harry Truman uttryckte det. Skillnaden med Trump är att han ger intryck att verkligen gilla den typen av politiker.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!