Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Det är så dags nu att sträcka ut handen

Theresa May sträcker ut en hand. Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mats Larsson om brexit.

Så kom den utsträckta handen från Theresa May till oppositionen.

Det är bara ett problem.

Klockan är fem minuter i midnatt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Theresa May ger sig inte. Storbritannien ska lämna EU med ett utträdesavtal. Och nu vill hon slutligen förhandla på allvar med Labour-ledaren Jeremy Corbyn.

Det blev resultatet av det sju timmar långa regeringsmötet i London. Men May säger att hon behöver lite mer tid, till den 22 maj, för att kunna genomföra detta.

Men EU gav ju britterna bara till den 12 april om inte utträdesavtalet godkänts dessförinnan. Därför samlas EU till nytt toppmöte på onsdag i nästa vecka, den 10 april.

Får vi tror May så kommer hon där alltså att begära ytterligare knappa två veckor, till den 22 maj, för att få igenom det utträdesavtal hon säger är det enda sätt på vilket Storbritannien ska lämna EU.

Kommer EU att gå med på det? Signalen från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker var försiktigt positiv, men det är långt ifrån säkert att alla de 27 i EU kommer att reagera så.

Theresa May imponerade inte förra gången hon bad om ber tid, den gången vill hon ha till 30 juni, men fick i stället två datum: 22 maj - om utträdesavtalet godkänts - eller 12 april om det blivit nedröstat.

Så ja, det kan bli en hård brexit redan den 12 april. EU:s chefsförhandlaren Michael Barnier ser just en hård brexit som det troligaste slutet.

Även om May får en ny tidsfrist så riskerar hon köra in i en återvändsgränd som kan sluta med en hård brexit-krasch. För hon verkar fortfarande inställd på att Storbritannien inte ska delta i EU-valet.

Deadlinen för att meddela medverkan i EU-valet är just den 12 april, det är därför EU enades om det datumet. Om britterna inte deltar så ger Theresa May EU inget val, ifall hon nu ändå misslyckas med att få igenom utträdesavtalet.

EU kan inte ge Storbritannien någon ytterligare förlängning av EU-medlemskapet om inte britterna deltagit i EU-valet. Det skulle riskera att det nyvalda EU-parlamentet saknar legitimitet när det sammanträder i början av juli ifall britterna fortfarande då är med i EU. 

Så på sätt och vis är 30 juni den absolut sista deadlinen för Brexit. Därbortom väntar avgrunden i fall EU-valet genomfördes utan Storbritanniens deltagande. Det är sista dagen för det nuvarande EU-parlamentet.

Det är det höga spel May nu spelar. En omröstning i det brittiska underhuset där alternativet till utträdesavtalet är en hård brexit som ingen längre kan stoppa.

Det ska tydligen skrämma parlamentsledamöterna till att vika ner sig. Hon vet att det finns en klar majoritet i det brittiska parlamentet mot en hård brexit.

Det kanske fungerar. Kanske hon till och med går med på en kompromiss med Labour som hon tidigare aldrig övervägt.

Theresa May har alltid under hela denna process prioriterat det konservativa partiets väl och ve framför nationen. I kväll tänkte hon för första gången på allvar på nationen.

Det kan dock ske till priset att hon spräcker sitt eget parti. Brexitörerna kommer att se allt tal om exempelvis en tullunion med EU som det djupaste av svek.

En hel del dramatik återstår. Men tiden är knapp nu. Ack så knapp.