Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Det är precis vad Trump ville höra

Donald Trump Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är dags för demokraterna att vakna ur sina drömmerier.

Om de vill besegra Donald Trump år 2020.

Mueller-utredningen kommer inte till deras undsättning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är orden som president Donald Trump upprepat gång på gång på gång, i sitt twitterflöde, i sina tal. ”No collusion” - Inget samröre.

Enligt en sammanställning i Washington Post har han sagt det över 230 gånger sedan maj 2017, då han för första gången förnekade misstankarna om eventuellt samröre med Ryssland under valkampanjen 2016.

Nu har justitieminister William Barr publicerat en sammanfattning av Robert Muellers nästan två år långa utredning. Och den viktigaste slutsatsen: Inget samröre.

Därmed inte sagt att president Donald Trumps alla bekymmer i denna fråga är över. Långt därifrån. Men slutsatsen att varken han eller någon av hans medarbetare samarbetade med Ryssland 2016 är precis vad den amerikanske presidenten ville höra.

Detta är ju en utredning som han också gång på gång har anklagat för att vara en ”häxjakt”. Men den jakten verkar inte heller ha funnit tillräckligt med bevis för att kunna påstå att Trump försökt förhindra rättvisans gång.

Han blir förvisso inte helt friad på den punkten, men det viktiga för presidenten är att Mueller inte anser att det går att slå fast att Trump gjort sig skyldig till något brott.

Det var när Trump i maj 2017 sparkade den dåvarande FBI-chefen James Comey som hela processen drogs igång. Det ledde till att Robert Mueller fick i uppdrag att starta sin utredning. 

En del såg sparkandet av Comey som just ett försök att blockera att sanningen skulle fram. Men den slutsatsen verkar alltså inte Mueller ha dragit.

Det är bara en sammanfattning som justitieminister William Barr i går överlämnade till kongressen. Det är oklart om hela utredningen kommer att bli offentliggjord.

Det faktum att Trump friats från kärnan i hela utredningen - frågan om samröre - kan leda till att han själv inte kommer att ha något emot att rapporten släpps fri. Han har antytt det själv tidigare.

Mueller och hans team har arbetat med detta i 22 månader och åtal har väckts mot 34 personer, men en klar majoritet av dem - 25 stycken - är ryska medborgare som bland annat anklagats för påverkansoperationer via bland annat sociala medier under valkampanjen 2016.

Flera nära medarbetare till Donald Trump har också dragits in, åtalats och i flera fall dömts till fängelse, däribland Trumps förra kampanjchef Paul Manafort. Men där handlar det om andra typer av brott och ofta om att de åtalade har ljugit under ed.

Trumps politiska motståndare kommer självfallet att söka i rapporten efter uppgifter som kan skada presidenten och hoppas fortfarande på att andra utredningar - exempelvis den kring hans förre advokat Michael Cohen - kan ställa till med svår huvudvärk för honom. Det är inte omöjligt.

Men om demokraterna eventuellt gick omkring och drömde om att Mueller-utredningen skulle leda till riksrätt och kanske få presidenten på fall, så är det hög tid för dem att vakna. President Trump går ingenstans.

Om de vill besegra honom så måste de vinna presidentvalet 2020. Många av demokraternas presidentkandidater är mycket långt ut på vänsterkanten med amerikanska mått mätt. 

Det ger redan det en fördel för Trump. Många unga i storstäderna vid landets bägge kuster må gilla socialistiska idéer, den stora massan av amerikanska väljare gör det inte.

Och än så länge tuffar den amerikanska ekonomin på med god fart. Fortsätter den att göra det hösten 2020 så blir det en tuff uppgift att få omkull den sittande 45:e presidenten.

Trump dricker inte alkohol. Men han kan höja ett glas cider denna afton.