Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Det är Kim Jong-un som har störst anledning att le

Returmötet. Donald Trump och Kim Jong-un möttes i dag i Hanoi. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Middag på Metropol. Nordkoreas och USA:s ledare inledde toppmötet i Hanoi med en middag på stans mest kända hotell. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas Kim Jong-un är tillbaka där han vill vara.

Ensam med Donald Trump.

Det gör Trumps närmaste medarbetare nervösa.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så har de leende skakat hand igen. Denna gång i Hanoi, Vietnam, mindre än ett år efter det första historiska mötet mellan en amerikansk president och Nordkoreas ledare.

Toppmötet kör på allvar i gång först i morgon: I dag mjukstartade de med en middag på det klassiska Hanoi-hotellet Metropol. Det var också där de skakade hand inför smattrande kameror och utbytte artighetsfraser.

Om Trump såg lite bistrare ut så var det inte Kim Jong-uns fel. Den amerikanska presidenten är inte glad över att hans förre advokat och fixare Michael Cohen lagom till att middagen var slut skulle vittna inför ett kongressutskott och kalla Trump för ”rasist” och ”bedragare”.

Detta är viktiga ögonblick för Donald Trump. Han var mycket nöjd med all den uppmärksamhet han fick vid det första toppmötet i Singapore, och hade räknat med något liknande även i Hanoi.

Nu måste han i stället konkurrera med nyheterna på hemmaplan. Hanoi var inte ens inledande toppnyhet i amerikanska medier i dag. Det var Cohen.

Allt detta kan paradoxalt nog vara goda nyheter för Kim Jong-un. President Trump vill säkerligen att mötet på något sätt ska krönas med framgång och ge genomslag världen över.

USA:s president och Nordkoreas ledare skakade hand. Men toppmötet kör i gång på allvar först i morgon. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Handslaget. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

För Kim Jong-un är det hur som helst en seger bara att få komma till ett andra toppmöte utan att ha gjort några större eftergifter sedan Singapore.

Visst han har lämnat ut kvarlevorna efter 55 amerikanska soldater som stupade under Koreakriget och han har inte genomfört några fler missiltest eller kärnvapentest. Men han vet redan att hans vapen fungerar.

USA och Donald Trump tryckte från början hårt på att Nordkorea måste avrusta sina kärnvapen men Trump har inför detta möte sagt att han trots allt inte har så bråttom på den fronten.

USA talar nu mer om en frysning av Nordkoreas kärnvapenprogram och att man vill se någon slags tidtabell och karta över hur en framtida avrustning ska gå till. Samtidigt har Trump talat om möjligheten till fred på den koreanska halvön, det är inte helt omöjligt att vi kommer att få en gemensam fredsdeklaration i Hanoi, ett viktigt steg i så fall mot ett formellt fredsavtal och ett slut på Korea-kriget.

Det skulle passa Kim Jong-un mycket bra. Det skulle i praktiken innebära ett accepterande av Nordkorea som stat, ja även som kärnvapenstat. Antagligen hans yttersta mål.

Singapore utmynnade i fyra mycket allmänna formuleringar om bland annat fred, nya relationer och kärnvapenavrustning. Därefter hände inte så värst mycket.

USA har framför allt haft svårt att få till stånd riktiga möten med nordkoreanerna. När USA:s utrikesminister Mike Pompeo reste till Pyongyang  några veckor efter Singapore så fick han inte möta Kim Jong-un.

Donald Trump och Kim Jong-Un i Vietnam. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Inte heller USA:s nya sändebud till Nordkorea – Stephen Biegun – fick under månader något tillträde till nordkoreanerna. Kim Jong-un tycks ha dragit slutsatsen att det bara är han och Donald Trump som kan fixa detta.

Det är något som den amerikanska presidenten lär skriva under på. Trump har hittills brutit mot många tabun i hur USA brukar handskas med Nordkorea, men kan också onekligen peka på framgångar.

God personkemi mellan gamla ärkerivaler kan få oväntade resultat. Och Trump verkar ha en uppriktig beundran för den unge ledaren som befäst sin makt genom att mörda flera släktingar. Han berömmer Nordkoreas diktator på ett översvallande – och osmakligt – sätt. 

Flera möten är inplanerade i morgon. Däribland möten där bara Donald Trump, Kim Jong-un och två tolkar är i rummet. Det gör – enligt Vita huset-källor som talat med bland annat Politico – Trumps närmaste medarbetare nervösa.

De fruktar att Trump ska komma med eftergifter som är mindre genomtänkta. I Singapore lovade Trump exempelvis att sluta med stora militärövningar tillsammans med Sydkorea.

Det tog hans egen militärledning med överraskning. Dåvarande försvarsminister James Mattis hade ingen kunskap alls om det.

Till Trumps försvar kan sägas att det beslutet bidragit till att för tillfället skapa avspänning på den koreanska halvön. Militärövningarna var en ständig källa för nordkoreansk irritation.

Men det var ett också ett bortspelat kort som han kunde ha fått mer för. Det är vad som ger hans medarbetare ont i magen. 

Trump kan också påpeka att tidigare amerikanska administrationers politik mot Nordkorea inte kommit just någonvart. Nu händer i alla fall saker.

Fast än så länge är det Kim Jong-un som har störst anledning att le.