Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Det är historiskt – men ändå bara uppvärmningen inför Trump

På mötet kan man räkna med ett vackert uttalande efter mötets slut - syd och nordkoreanerna har redan kommit överens om mycket av formuleringarna, skriver Mats Larsson.
Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
”Det är onekligen historia som skrivs denna fredag den 27 april 2018”
Foto: AP /TT NYHETSBYRÅN
”Moon Jae-in har gjort sitt bästa för att få Kim Jong-un att känna sig välkommen.”
Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN
Dagens möte är främst en uppvärmning inför det möte som planeras mellan Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump, skriver Mats Larsson.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är onekligen en start.

Och ett sjuhelsikes fototillfälle vid den 38:e breddgraden.

Men håll inne med nomineringen till Nobels fredspris ett tag till, tack. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är onekligen historia som skrivs denna fredag den 27 april 2018. För första gången någonsin Nordkoreas ledare att korsa gränsen vid stilleståndslinjen på den koreanska halvön och möta sin sydkoreanske kollega.

För Kim Jong-un så blir det andra gången på några veckor som han möter en utländsk statschef utanför Nordkorea. I mars for han till Peking på besök, nu är det alltså Sydkoreas president Moon Jae-in han ska träffa.

Det är dock inte det första toppmötet mellan ledare för Nord- och Sydkorea. Det har hänt två gånger förr, 2000 och 2007. Det första mötet gav sådana fredsförhoppningar att Sydkoreas dåvarande president Kim Dae-jung tilldelades Nobels fredspris.

”Det kommer inte längre att bli krig”, hette det bland annat i det gemensamma uttalande som Kim Dae-jung och Nordkoreas Kim Jong-il (pappa till Kim Jong-un) gjorde efter det mötet.

Efteråt avslöjades det att sydkoreanerna betalt Nordkorea 500 miljoner dollar för att gå med på uttalandet. Och av de varma relationerna återstod efter några år inte så mycket.

Det tål att minnas det när nu Moon Jae-in och Kim Jong-un möts. Den stora freden är inte på väg att utbryta denna fredag. Mycket, mycket återstår innan dessa bägge länder kommer att kunna skriva ett formellt fredsavtal, det som ännu saknas efter Korea-kriget 1953.

Så räkna i stället med mycket symbolik och historiska handslag. Räkna med ett vackert uttalande efter mötets slut - syd och nordkoreanerna har redan kommit överens om mycket av formuleringarna.

På programmet står tre punkter. Nukleär avrustning, skapa instrument för en framtida fred och förbättrade relationer mellan de två länderna. Det är frågan om kärnvapnen som är den knivigaste, och just ingen tror att Kim Jong-un på allvar är beredda att skrota dessa domedagsvapen när han nu förvandlat landet till en kärnvapenmakt.

Dagens möte - hur historiskt det än är - är också främst en uppvärmning inför det möte som planeras senare i maj eller juni mellan Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump. Ett möte många länge tvivlade på verkligen skulle bli av.

Men förändringarna har skett med ett rasande tempo detta 2018, i skarp kontrast till det mycket spända läge som rådde under stora delar av 2017. Även om det kanske inte kommer ut så mycket konkret vid toppmötet i Panmunjon under fredagen, så är det ändå mycket betydelsefullt att det äger rum, att de två ledarna träffar varandra och förhoppningsvis klickar på ett personligt plan.


LÄS MER: Wallström inför toppmötet: "En riskfylld möjlighet"


Moon Jae-in har gjort sitt bästa för att få Kim Jong-un att känna sig välkommen. Och inga detaljer är för små för att ignoreras, bokstavligen. De två kommer exempelvis att sitta 2018 mm ifrån varandra vid bordet där toppmötet äger rum. Som årtalet.

Och när det sedan bjuds på middag så kommer Kim Jong-un bland annat att serveras schweizisk inspirerade potatisbullar, rösti. Ja, han studerade ju i Schweiz som ung.

Det är fler än sydkoreanerna som hoppas att Kim Jong-un ska charmas tillräckligt för att öka chansen för en framtid i fred. Men det är nog bäst att ställa in sig på att vi lär få genomleva många besvikelser på vägen dit.


LÄS MER: MATS LARSSON: Presidenternas nya bromans i Vita huset