Marine Le Pen erkänner sig besegrad. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNMarine Le Pen erkänner sig besegrad. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Marine Le Pen erkänner sig besegrad. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor på Emmanuel Macrons valvaka jublar över segern. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNMänniskor på Emmanuel Macrons valvaka jublar över segern. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor på Emmanuel Macrons valvaka jublar över segern. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mats Larsson

Det är för tidigt att säga att populismen är död

Publicerad

PARIS. Hörde ni jublet från huvudstäderna i Europa?

Men det är för tidigt att proklamera populismens död.

Det här är inte över.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fördämningarna höll alltså. Öppenheten vann över slutenheten, den politiska mitten segrade över populismen. Det är så det franska valresultatet kommer att tolkas.

Det är inte undra på att många drar en suck av lättnad. En seger för Le Pen efter Brexit och Donald Trump hade setts som den definitiva bekräftelsen att den nya nationalismen tagit över väst.

Men valresultatet är också en påminnelse om något annat. Den visar än en gång den splittring som går genom politiken i västvärlden, och den tycks vara här för att stanna.

Ja, Marine Le Pen förlorade rejält men hon och hennes anhängare kan trösta sig med de högsta valsiffrorna någonsin för den Nationella fronten i ett presidentval. Var tredje fransman röstade på en kandidat från ett parti som för inte alltför länge sedan sågs som extremister.

 

LÄS MER: "Det blir Macrons största utmaning"

 

Emmanuel Macron talar efter sin seger.Foto: Lionel Bonaventure / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Marine Le Pen höll sin valvaka i Paris denna gång. Hon kunde ju trots allt ha överraskat och vunnit och det ska förstås firas i huvudstaden.

Men Paris är inte hennes territorium. Inte alls. Det är i stället på landsbygden och i mindre städer, ofta i gamla industriområden som tidigare röstade vänster, där hon har sin bas. Hon höll sin första valvaka för två veckor sedan i Hénin-Beaumont i norra Frankrike, en gammal gruvarbetarstad.

Och den här klyftan mellan storstäder med sina välutbildade, rörliga invånare, men sin större öppenhet mot världen och invandrare, och landsbygden och de mindre städerna där folk inte flyttat så långt från där de växte upp, där invandring ses med betydligt större misstro; den splittringen finns överallt i Västeuropa.

New York, Chicago, Los Angeles röstade definitivt inte på Donald Trump. London lade inte sin röst på Brexit. Paris föredrog med förkrossande majoritet Emmanuel Macron.

Men det finns många miljoner väljare utanför de stora metropolerna som inte är nöjda med utvecklingen. Som inte känner sig hemma längre i sina länder, som sett jobben exporteras till utlandet och som saknar ett förflutet som kändes tryggare, säkrare.

De var de väljarna som röstade för Brexit och gav Donald Trump segern. De var långt ifrån tillräckligt många för att göra Marine Le Pen till president, men de kommer heller inte att försvinna och bli övertygade om globaliseringens och den gränslösa världens fördelar efter Macrons seger.

 

LÄS MER: Prognos: Det näst lägsta valdeltagandet någonsin

 

Männiksor samlas utanför Louvren med franska flaggor.Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYRÅN

Valet i Frankrike blev också en katastrof för de traditionella, etablerade partierna. Vi har sett liknande saker hända i länder som Grekland och Grekland. I Nederländerna blev valet ett fiasko för socialdemokraterna.

Emmanuel Macron startade sin egen rörelse så sent som i april i fjol. Det är hissnande att han just blivit vald till landets president.

Men han har nu stora förväntningar på sig. Det stundar parlamentsval i juni och sannolikheten är hög att han kommer att behöva styra landet med hjälp av partier som formellt är i opposition till honom.

Macron har lovat reformer, men det gjorde Nicolas Sarkozy och Francois Hollande också, utan att lyckas. Och de hade majoritetsstöd av sina partier.

Så risken finns att fransmännen snart även tröttnar på Macron om han inte sköter sig och får något gjort. Och då väntar Marine Le Pen där. Eller någon likasinnad.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag