Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Det är åter kvinnorna som symboliserar protesterna

Kvinnan viftar med sin slöja under protesterna i Iran. Bilden har fått stort genomslag.
En kvinna i tumultet när protesterande studenter drabbade samman med kravallpolis i Teheran.
Foto: STR / EPA EPA

Det finns så mycket iranska kvinnor inte får göra.

Men i protesterna gör de gemensam sak med männen.

Och det är åter en kvinna som blivit symbol för demonstrationerna i Iran.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Plötsligt stod hon där. Utan huvudslöja. I stället viftade hon med det vita tygstycket uppsatt på en pinne som vore det en vit flagga mot makten, mot polisen.

Bilden togs i Irans huvudstad Teheran strax före nyår i en av de många protester som brutit ut runtom i landet. Protester som fortsatte även i dag.

Vi vet inte vem hon är eller vad som hänt henne, men bilden är en påminnelse om att kvinnor åter spelar en framträdande roll i protesterna, precis som de gjorde 2009. 

Den gången var det bilderna på Nega Agha-Soltan som spreds över världen. Den 26-åriga studenten träffades av en poliskula och förblödde till döds framför en mobiltelefonkamera. 

Protesterna 2009 genomfördes främst i Teheran och var riktade mot påstått valfusk i det just genomförda presidentvalet. Över två miljoner var ute på gatorna.


Det är långt ifrån så många som deltar nu. Men protesterna är mer geografiskt spridda denna gång och verkar bottna i ett mer allmänt missnöje med ekonomin, med den förda politiken, med de iranska ledarna.

Ledarna är män förstås. Ingen kvinna har hittills tillåtits ställa upp i ett iranskt presidentval. Den sittande presidenten Hassan Rouhani gjorde många besvikna när han efter sitt återval i fjol inte utnämnde en enda kvinnlig minister i sin regering.

Det sågs dock som ett framsteg att antalet kvinnor i parlamentet ökade. Från nio till 17. Av 290 platser. Det är sånt som räknas som framgång med iranska mått mätt.

Teherans kvinnor har länge varit de som försökt tänja på gränserna för vad som är tillåtet, inte minst vad gäller deras klädsel. Sedan 1979 måste alla kvinnor täcka sitt hår med en slöja - hijab - när de är utanför hemmet.

Men många unga kvinnor har gjort de till en konst att visa så mycket hår som möjligt under sin slöja och att korta längden på den obligatoriska kappa - manteau - som måste bäras utomhus.

Och ironiskt nog vann kvinnorna i Teheran en seger precis samtidigt som protesterna inleddes. I huvudstaden kommer kvinnor som bryter mot korrekt klädsel inte längre att riskera att gripas av moralpolisen och bötfällas. I stället kan de tvingas delta i en kurs om korrekt klädsel.


Jämfört med kvinnor i Saudiarabien så har Irans kvinnor alltid varit relativt sett friare. Irans kvinnor får exempelvis köra bil, något som ska tillåtas i Saudiarabien först till sommaren.

Iran har i regel också varit liberalare vad gäller kvinnors rätt att röra sig ute i offentligheten, rätten till arbete och utbildning. Men Irans kvinnor är och förblir ändå andra klassens medborgare.

Iranska kvinnor får exempelvis inte lämna Iran utan tillstånd från sin make. Om de inte har någon partner och är under 40 år så kan de behöva tillstånd från sin pappa.

Och ja, det händer att makar vägrar sin hustru utresa. En av landets bästa kvinnliga fotbollspelare, Niloufar Ardalan, kunde inte delta i de asiatiska mästerskapen 2015 eftersom hennes make inte gav henne tillstånd att delta.

Iran och Saudiarabien är ärkefiender i Mellanöstern, men för tillfället tycks bägge regimerna villiga att ge kvinnorna lite fler rättigheter. Iran lät i höstas för första gången en kvinnlig tyngdlyftare delta i internationella mästerskap.

Det beslutet kom kort efter att Saudiarabien sagt att kvinnor ska kunna besöka idrottsarenor och titta på fotboll. Det är något som ännu inte är tillåtet i Iran.

Så inte undra på att en bild på en kvinna som tar av sig sin hijab fått sådant genomslag. Den representerar mycket av det prästerskapet fruktar.


LÄS MER: Allt du behöver veta om protesterna i Iran