Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Nu faller Trumps bild som stark affärsman

Mats Larsson om avslöjandet.
New York Times avslöjade att Donald Trump inte betalade inkomstskatt på tio av de femton åren före han blev president. Bilden är från New York Times publicering.

President Donald Trump har aldrig velat visa upp sina inkomstdeklarationer.

Inte undra på.

Nu vet vi varför.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det lär inte vara någon tillfällighet att New York Times kommer med sitt avslöjande om president Donald Trumps skattedeklarationer just nu. I morgon kväll amerikansk tid äger den första tv-debatten rum mot demokraternas Joe Biden.

Och Biden har just fått lite ny ammunition. Men den bästa kommentaren efter New York Times avslöjande kom från demokraternas senatsledare, Chuck Schumer.

Han ställde en enkel fråga till de amerikanska väljarna. Han bad alla som betalt över 750 dollar i federal skatt att räcka upp handen.

Det blir en oherrans massa händer. De flesta amerikaner som har ett fast arbete betalar betydligt mer än så i federal inkomstskatt. 

Men alltså inte USA:s 45:e president. Den kanske mest förmögna president som USA haft.

Trumps företrädare har alla visat upp sina inkomstdeklarationer. Det har blivit en del av ritualen inför ett presidentval.

Därför vet vi att exempelvis både Barack Obama och George W Bush betalade över 100 000 dollar i federal skatt och ibland mycket mer än så.

Men Trump har alltså aldrig visat upp sin. Han har skyllt på en skatterevision. Han gjorde det redan 2016. Den tycks aldrig ta slut.

Det finns säkert Trumpanhängare som tycker att detta bara visar hur smart den amerikanska presidenten är. För vem vill väl betala mer skatt än man måste? 

Och Donald Trump har tydligen varit väldigt duktig på att göra avdrag. Men här kommer en annan trolig orsak till varför han inte velat offentliggöra dessa deklarationer.

För en viktig anledning till varför han betalar så låg skatt - och under elva av de senaste 18 åren ingen federal inkomstskatt alls - är att hans affärsverksamhet går med sådana våldsamma förluster.

Men det strider ju mot den bild han alltid målat upp av sig själv, som en fantastisk framgångsrik affärsman. Det var också det argument många, många Trumpväljare jag mötte under valkampanjen 2016 angav.

USA behövde något nytt, en man som byggt upp sin egen förmögenhet och varit väldigt duktig på det han gjort. Påstod han. Gång på gång.

Men det är en annan bild som växer fram i New York Times genomgång. Samma tidning har redan tidigare punkterat myten att Trump byggt upp sin förmögenhet på egen hand, med ett startlån på en miljon dollar från sin pappa. I själva verket fick han betydligt större finansiellt stöd från byggmagnaten Fred Trump.

Ett sådant här avslöjande skulle vara problematiskt även i de bästa av tider. Men USA genomlever som bekant inte sina bästa dagar just nu. Över 200 000 har exempelvis avlidit av coronaviruset.

President Trump kallar förstås uppgifterna för ”fake news”, och det kommer inte att råda någon brist på Trump-väljare som tror honom eller som kommer att fokusera på andra saker de gillar med honom.

Valet den 3 november är på intet sätt avgjort, även om Joe Biden under så gott som hela 2020 haft en stabil ledning i mätningarna. Biden är med sina snart 78 år ingen drömkandidat för demokraterna.

Men det är Trump som måste rycka fram i slutspurten om han ska få bo kvar i Vita huset. En nyhet att han betalar mindre i federal skatt än flertalet av hans egna väljare var det sista han behövde. För hur många osäkra, skattebetalande väljare lockas av det?

 

LÄS MER: Trump betalade inte skatt på flera år 

LÄS MER: Så rika är kvinnorna inom Trump-sfären

 

Trumps svar efter avslöjandet: ”Fake news”.