Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Den friande domen som klyver USA

Upprörda känslor utanför domstolen – 500 soldater inkallade
Kyle Rittenhouse friades i den uppmärksammade rättegången.
Foto: SEAN KRAJACIC / AP TT NYHETSBYRÅN
President Joe Biden.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är rättegången som splittrat USA.

Den frikännande domen gjorde även president Joe Biden ”arg och bekymrad”.

Det borde han hållit tyst om, menar kritikerna. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har stått klart sedan länge att hur än rättegången mot Kyle Rittenhouse, 18 år, slutade, så skulle reaktionen bli stark. Det blev den också.

Känslorna har varit starka ända sedan augustinatten i fjol när den då 17-årige Rittenhouse sköt ihjäl två personer och skottskadade en tredje under protester som utbrutit i staden Kenosha, Wisconsin.

Oroligheterna startade sedan ännu en afroamerikan, Jacob Blake, blivit skjuten av en polis. Blake överlevde men skjutningen inträffade bara några veckor efter att George Floyd dödats i Minneapolis och protesterna i Kenosha blev omfattande.

Flera affärer hade satts i brand och det var för att skydda den typen av egendom som Kyle Rittenhouse rest dit, beväpnad med en militärliknande Smith & Wesson M&P 15 och en förbandslåda.

Innan natten var över låg två personer ihjälskjutna av Rittenhouse och en tredje skadad.

För många i proteströrelsen mot rasism och på den amerikanska vänsterkanten var Rittenhouse en dödlig representant för vit maktrörelsen. Och självklart skyldig.

Även dåvarande presidentkandidaten Joe Biden sa i en intervju att det verkade som om Rittenhouse var medlem i en högermilis i Illinois och kopplade ihop allt med president Trumps oförmåga att ta avstånd från vit maktrörelsen.

Men de uppgifterna stämde inte. Rittenhouse är en vapenintresserad amerikan som gillar och stöder polisen. Det är knappast någon extrem hållning i USA.

För många på högerkanten var Rittenhouse i stället en hjälte. Någon som helt lagligt varit beväpnad och som bara rest till Kenosha för att skydda privat egendom mot mobben.

Han har varit fri mot borgen hela tiden. Stödorganisationer samlade ihop de två miljoner dollar som krävdes. Tucker Carlson - en av Fox News mest kända journalister - har spelat in en dokumentär om hela processen. Även grupper på yttersta högerkanten har stött honom.

Så för det ena lägret var han en farlig dubbelmördare, för det andra var han en smutskastad, laglydig medborgare som borde frikännas eftersom han blev angripen och försvarade sig själv.

Lagarna skiljer sig åt mellan USA:s delstater kring vad som betraktas som självförsvar. I Wisconsin låg det på åklagaren att bevisa att Kyle Rittenhouse inte hade rimlig anledning att frukta för sitt liv.

Den första dödskjutningen kom sedan han jagats av 36-årig psykiskt sjuk person som tidigare under kvällen hade hörts säga att han tänkte döda personer som Kyle Rittenhouse om han fångade dem ensamma.

Rittenhouse blev sedan jagad av en folkmassa, föll och öppnade eld igen när han blev angripen. Ett av åklagarens vittnen, den skottskadade Gaige Grosskreutz, medgav att han haft sin pistol riktad mot Rittenhouse när han blev skjuten.

Det tål att påpekas att hur politiskt splittrat USA än är i dag, så är den frikännande domen av Rittenhouse ett resultat av att de fem männen och sju kvinnorna i juryn efter över tre dagars överläggning var eniga om att han skulle frikännas.

Det är så rättssystemet fungerar i USA. Det är tolv medborgare som sitter i juryn, alla måste vara eniga för att en dom ska falla.

De är bland annat därför det nu riktas kritik mot Joe Biden från konservativt håll. Han borde som president inte ha lagt några värderingar alls kring domen.

Biden sa förvisso att juryns beslut måste accepterades men noterade också att många amerikaner känner sig arga och bekymrade, han själv inkluderad.

Domen ledde till protester i städer som Portland och Chicago. Och även om alla inblandade i denna rättegång varit vita - inklusive de som sköts - så har många i proteströrelsen mot rasism likafullt sett processen som ytterligare ett bevis för ett rasistiskt rättssystem.

Vad skulle ha hänt om Kyle Rittenhouse varit svart, undrar de. Skulle han ha frikänts då också? De tror sig förstås ha svaret.

Många där fruktar också att personer med liknande idéer som Rittenhouse nu kommer att anse det vara fritt fram att agera som privata poliser, medborgargarden.

Ingen av sidorna kommer att övertyga den andra. Och sannolikheten är stor att vi inom kort får ytterligare en dom som kommer att väcka starka känslor.

Det pågår en rättegång även i Georgia där tre vita män är ställda inför rätta för att ha skjutit ihjäl afroamerikanen Ahmaud Arbery. De trodde han var en inbrottstjuv, men han joggade bara i deras hemkvarter.

De såg sig som grannskapsvakter och hävdar att de handlade i självförsvar. En frikännande dom där kommer att bli än mer explosiv än Rittenhouse.

0