Mats Larsson

De usla opinionssiffrorna hotar Kamala Harris

Kamala Harrris.
Foto: YURI GRIPAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det kallas ”the nuclear option” - kärnvapenalternativet.

Och det är lika illvarslande som det låter för USA:s vicepresident Kamala Harris.

Borde hon ersättas inför valet 2024?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är nästan tre år kvar till nästa amerikanska presidentval och mycket hinner hända fram till dess.

Men det säger en del om hur oroliga demokraterna börjar bli när även CNN rapporterar om spekulationer att president Joe Biden kan komma att försöka hitta en ny vicepresident före valet.

Mycket bottnar i opinionsläget. Och det ser inget vidare ut för tillfället. Låt oss börja med president Biden.

Joe Biden.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

I Realclearpolitics senaste sammanställning över de senaste mätningarna är det bara 41,7 procent av de tillfrågade som anser att han sköter sitt jobb. Det finns enskilda mätningar där han ligger på 38 procent.

Det faktum att kongressen i november röstade igenom ett enormt infrastrukturpaket verkar inte ha hjälpt. Amerikanerna är bekymrade över inflationen, över grövre kriminalitet, över pandemin som forstätter kräva för många liv. (Fler har avlidit i USA i Covid-19 under 2021 då Biden varit president, än under 2020).

Men hur dåliga siffrorna än är för Joe Biden, så är de än sämre för hans vicepresident, Kamala Harris. I en mätning nyligen för USA Today fick hon godkänt av bara 28 procent.

Dick Cheney.
Foto: HARRY HAMBURG / AP FR170004 AP

Det är en sämre siffra än vad förre vicepresident Dick Cheney fick. Och han var inte så populär när Irak-kriget började gå dåligt. 

Man behöver inte vara någon större politiskt strateg för att inse att med 28 procents popularitet är det svårt att bli vald till president i USA.

I sanningens namn följer en vicepresidents popularitet i regel presidentens. Kamala Harris har också fått två ansvarsområden där det historiskt varit svårt att komma någon vart, en rösträttsreform och migrationen från Centralamerika. 

Anonyma uppgifter om kärva relationer mellan Biden och Harris fick nyligen Bidens presstalesperson, Jen Psaki, att twittra berömmande om vicepresidenten och hon inledde med orden: ”För alla som behöver höra det.”

Sådant är knappast ett tecken på att allt står rätt till. Allt detta skulle dock inte ha haft så stor betydelse om Joe Biden varit yngre.

Men han har just fyllt 79 år och kommer att fylla 82 år bara ett par veckor efter nästa presidentval den 5 november 2024. Orkar han? Kommer han att ställa upp igen?

Biden sa inför valet 2020 att han såg sig som ”en brygga till en yngre generation” och det tolkade många som han bara planerade stanna i fyra år. Så har det dock inte låtit på sistone, och så sent som i förra veckan sa Jen Psaki att det är Bidens avsikt att ställa upp för omval.

Men det finns även många demokrater som tvivlar på det. Speciellt om inte opinionen vänder. 

Vilket för oss till Kamala Harris. Hon skulle som vicepresident var den givna förhandsfavoriten att bli demokraternas presidentkandidat om inte Biden ställer upp.

Kamala Harris
Foto: OLIVER CONTRERAS/ POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är därför hennes opinionssiffror är så illavarslande. Och påpekar en del, hennes eget försök att vinna demokraternas nominering som presidentkandidat 2020 gick inget vidare. Hon hoppade av redan innan de första rösterna hann avläggas.

Hur lösa detta dilemma? Det är där ”kärnvapenalternativet” kommer in. Ett sätt att putta bort Kamala Harris.

Allt bygger på att det uppstår en öppning i Högsta domstolen, något som inte alls är otroligt eftersom den äldste domaren, den 83-årige Stephen Breyer, själv antytt att han kan tänka sig att kliva ner.

Joe Biden lovade inför valet 2020 att om han fick chansen så skulle han nominera den första svarta kvinnan till HD. Kamala Harris har ett förflutet som åklagare i Kalifornien.

Biden skulle kunna nominera henne, och sedan utse en ny, populärare vicepresident åt sig själv om hon tar plats i HD. Det är hans rätt enligt det 25:e tillägget till konstitutionen. 

Ja, det är onekligen rätt vilda spekulationer, men det säger en del om hur bekymrade Bidens rådgivare är när sådant överhuvudtaget kommer på tal i Vita huset. 

Det har dock just kommit en mätning som ger Kamala Harris en liten tröst. Hon är favoriten att vinna nomineringen ifall Joe Biden beslutar sig för att inte ställa upp, enligt en mätning för The Hill.

Men okej, så värst höga siffror är det inte. 13 procent fördrar Harris. På andra plats kommer Michelle Obama på 10 procent, trots att hon sedan länge gjort klart att hon inte är intresserad.