Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

De två rivalerna är båda laddade med kärnvapen

Indiska Mirage-plan har attackerat mål inne på pakistanskt område i Kashmir. Pakistan har svarat och säger sig ha skjutit ner två plan. En allvarlig upptrappning. Foto: PIYAL ADHIKARY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter i Pakistan bränner bilder av Indiens premiärminister Narendra Modi på tisdagen. Foto: MUHAMMAD SAJJAD / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FAROOQ KHAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är rubrikerna som ger hela världen ont i magen.

Kalla det kärnvapenångest.

Flygattacker, nedskjutna plan och risk för ytterligare upptrappning mellan Indien och Pakistan.

Pakistan stängde i dag sitt luftrum för kommersiell flygtrafik.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi har vant oss vid att moderna konflikter i regel handlar om inbördeskrig. Stater som kollapsar med ibland med mycket blodiga resultat. Som Syrien.

Men det finns undantag. Konflikter av det gamla slaget, mellan två rivaliserande grannländer.

Indien och Pakistan är ett stort sådant undantag. De två gnider ständigt irriterat mot varandra i Kashmir, en provins på gränsen mellan Indien och Pakistan som bägge sidor delvis kontrollerar.

De har två länder har varit i krig med varandra tre gånger sedan de blev självständiga 1947, två gånger har det handlat om just Kashmir.

Rivaliteten fick en ny dimension i slutet av 1998. Det var då bägge länder demonstrerade att de skaffat sig kärnvapen.

Det har inte hindrat att de då och då mobiliserat vid gränsen eller lobbat granater över stillståndslinjen. I regel har de lugnat ner sig efter ett tag.

Det gör de förhoppningsvis även denna gång, men det är en mycket farlig upptrappning vi bevittnar dessa dagar. För första gången på decennier har flygattacker genomförts över stillståndslinjen.

I dag stängde Pakistan ner hela sitt luftrum för kommersiell flygtrafik. Även indiska flygplatser har stängt. En del plan fick vända i luften, det måste ha varit några nervösa ögonblick för passagerarna.

Indiska demonstranter visar sitt stöd för flygattackerna. Foto: PIYAL ADHIKARY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den senaste krisen började för två veckor sedan. Den 14 februari dödades 40 indiska soldater när en självmordsbombare körde sin bil rätt in i en buss.

Sådana attacker av islamistiska extremister har Indien upplevt förr. 2008 angreps exempelvis Mumbai och lyxhotellet Taj Mahal. Även då steg spänningen.

Indien har lagt skulden för den senaste attacken på gruppen JeM - Jaish-e-Mohamme - som har sina baser inne i Pakistan-kontrollerade Kashmir och i Pakistan.

Natten mot tisdag gick indiska Mirage-plan till attack över gränsen mot det som sades vara ett JeM läger. Det var första gången som Indien med flyg angripit mål inne på den pakistanska sidan av stilleståndslinjen.

Pakistans premiärminister lovade att svara på detta och det verkar ha kommit för några timmar sedan. Pakistan säger sig ha flygbombat på den indiska sidan av gränsen, möjligen mot några övergivna civila byar.

Samtidigt säger Pakistan att två indiska plan skjutits ner och att ett av planen kraschade på den pakistanska sidan. En indisk pilot ska ha tillfångatagits.

 

Indiska soldater samlas kring ett kraschat indiskt plan. Pakistan säger sig ha skjutit ner två i dag. Foto: FAROOQ KHAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är läget nu. Förhoppningsvis inser bägge länderna att de styrt in på en farlig kurs och att det är dags att backa tillbaka.

Så länge inga större förluster krävts bland civila eller militär så finns det utrymme att retirera. Men vad händer om en indisk flygbomb av misstag träffar en pakistansk buss fullpackad med civila, eller vice versa?

Detta vore en allvarlig situation även om vi talar om två ”normala” länder. Men här handlar det alltså om två länder som bägge kan sätta kärnvapenbomber på sina flygplan, som bägge har missiler laddade med kärnvapen.

Konflikten mellan Indien och Pakistan har länge setts som den kanske troligaste platsen där kärnvapen en dag riskerar att komma till användning. Inte undra på att börserna i dag föll i både Pakistan och Indien.

USA har i sina första kommentarer ställt sig bakom Indien och uppmanat Pakistan att vidta ”meningsfulla aktioner mot terrorgrupper”. Det har länge varit ett stort problem att olika extremistgrupper kunnat använda Pakistan som bas.

Det som sker nu är ett tydligt exempel på det.