Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

De råder Trump att visa sig mjuk – yeah, right!

Det här krävs för att Trump ska vända Bidens ledning.
Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump får inte så här stor nationell publik igen före presidentvalet.

Så nattens tv-debatt blir hans sista stora chans att knappa in på Joe Biden.

Många råder honom att visa upp en mjukare stil.

Yeah, right.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det gick som bekant inget vidare i den första tv-debatten mellan Donald Trump och Joe Biden den 29 september. Trumps ständiga avbrott av Biden - tre gånger så ofta som Biden avbröt honom - gick inte hem bland tv-tittarna.

Och de var många, 73 miljoner. Det kan bli lika stor publik i natt.

Så detta är den sista inplanerade nationella händelsen i valspurten som på allvar kan vända på opinionsvinden och det är Trump som behöver bättre siffror. I alla fall om vi får tro mätningarna.

Joe Biden har övat hela veckan inför duellen, Donald Trump har som vanligt tagit debattförberedelserna med större ro och i stället ägnat tid och kraft åt att flyga USA runt och hålla kampanjmöten.

Många av hans rådgivare hoppas att han denna gång ger Joe Biden mer utrymme. En förhoppning är att den 77-årige Biden ska gå vilse i sina egna formuleringar och skapa något viralt ögonblick.

Även Trump själv har antytt att han nog ska låta Biden mer tala till punkt. Men få tror annat än att Trump också kommer att gå på offensiven.

Han har ju också varit i den här situationen förr. Biden har en ledning i nationella mätningar med i snitt 7,5 procentenheter enligt politiska webbsajten Realclearpolitics. För en vecka sedan var gapet 9,2 procentenheter så siffrorna rör sig åt rätt håll för Trump.

Och vid finaldebatten mot Hillary Clinton hade hon en ledning med 6,5 procentenheter. Även då beskylldes Trump för att ha uppträtt burdust i de första två debatterna och uppmanades att tona ner sig.

Det gjorde han till viss del. Men det var också i den debatten han kallade Hillary Clinton för ”kriminell” och han vägrade att försäkra att han skulle följa valresultatet.

Trump bedömdes av de flesta som en förlorare i den debatten, men inte hjälpte det Hillary Clinton i slutänden. Trump hoppas förstås på att något liknande ska inträffa i år.

Och presidenten tycks räkna med att rå energi så här på valspurten kommer att fälla avgörandet till hans fördel. Denne 74-årige president som för tre veckor sedan insjuknade i coronaviruset är ute och valkampanjar som om inget virus fanns.

Hans reseschema lär bli än tuffare under nästa vecka. Det var också så han gjorde 2016 och ställde detta i kontrast mot Hillary Clintons lugnare tempo och mindre publik.

Det anses ha bidragit till att han till slut drog det längsta strået i delstater som Michigan och Wisconsin. Då liksom nu, hoppas Trump på att locka ut vita väljare som tidigare låtit bli att rösta.

Joe Biden på ett drive-in möte i Las Vegas i början av oktober.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det återstår att se om Joe Biden kommer att växla upp tempo under slutveckan. Hittills har han respekterat coronavirusets faror och de begränsade gånger han talat inför publik så har det i regel varit drive-in möten där de få inbjudna sitter i sina bilar.

Trump däremot landar i sin Air Force One, håller tal framför en flygplatshangar och med många tusen i den entusiastiska publiken, de flesta utan ansiktsmasker. 

Men även om många kommer på hans valmöten så är det förstås så många fler som inte dyker upp. Även republikaner blir sjuka i corona och USA är så här på valspurten inne i en tredje smittvåg med cirka 60 000 nya upptäckta fall per dag.

Så 2020 kämpar Trump inte bara mot Joe Biden. Han för också en kamp mot covid-19. Det kan mycket väl bli honom övermäktigt.

Se presidentens attack på debattmoderatorn.

LÄS MER: Expressens bevakning av valet i USA – här finns allt samlat.

LÄS MER: All viktig fakta om Presidentvalet i USA – enkelt förklarat.