Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

De mäktiga prinsarna är stingsliga för kritik

LONDON. De är stingsliga för kritik, de mäktiga prinsarna i Saudiarabien.

Margot Wallström kallade dem medeltida.

I dag kom deras svar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Margot Wallström skulle ha hållit tal inför Arabförbundet i Kairo men det blev inget. Saudiarabien satte stopp.

Saudiarabien är ett av arabvärldens mäktigaste länder och ännu ett av de mest stabila. Så om saudierna säger att de inte vill att Wallström ska tala så blir det så också.

Saudiernas veto sägs bero på svensk kritik av de mänskliga rättigheterna i landet. Där finns onekligen en hel del att kritisera.

Sverige har under Wallström höjt röstläget de senaste veckorna. Det kan ha varit ett sätt att kompensera för debatten inom det egna partiet om huruvida det militära saudiavtalet ska förlängas.

Det är ett avtal som både Miljöpartiet och många socialdemokrater är emot. Saudiarabien med sitt dödsstraff, sin hårda diskriminering av kvinnor - de får inte ens köra bil - är inte ett land som de vill göra militära affärer med.


Landet hamnade i fokus i januari när bloggaren och Raif Badawi dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp, ett straff för att han ”smädat islam”.

De första 50 piskrappen verkställdes den 9 januari och väckte hård internationell kritik. Sverige reagerade också starkt och kallade bland annat upp Saudiarabiens chargé d'affaires för att protestera.

Och Margot Wallström sa så här:

– Öppna och raka besked ska vi använda oss av så ofta det överhuvudtaget går.

– Här så måste man ju protestera mot det som är närmast medeltida metoder.

Protesterna verkar ha i alla fall ha fått den effekten att Radawi sluppit fler piskstraff, men han är fortfarande fängslad.

Men saudierna gillade inte detta. Det har de nu gjort klart i Kairo. Wallström behöver inte skämmas för det. Inte alls.