Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Därför vill inte Biden slå näven i bordet

USA:s president Joe Biden har hållit en låg profil i den senaste konflikten mellan israeler och palestinier.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Konflikten mellan Israel och Hamas har eskalerat den senaste veckan.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

USA:s president Joe Biden hoppades kunna vända Mellanöstern ryggen.

Mellanöstern hade andra planer.

Så nu sugs han motvilligt in i konflikten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De var inte så undra på att Joe Biden prioriterade annat i början, det fanns ju så mycket för USA att fokusera utrikespolitiken på år 2021. Inte minst Kina.

Konflikten mellan israeler och palestinier kändes inte precis som det mest akuta. President Joe Biden visade det i sina handlingar.

Han har exempelvis inte ens nominerat någon till den viktiga posten som landets ambassadör i Israel. Donald Trump namngav sin Israel-ambassadör redan innan han flyttade in i Vita huset.

Och det tog en månad innan Biden för första gången lyfte på telefonluren och slog en signal till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. En uppseendeväckande lång tid.

Men så stod Netanyahu också Donald Trump sällsynt nära. Något han definitivt inte hade gjort med företrädaren, Barack Obama.

Nå, Biden har nu talat med Netanyahu tre gånger på telefon inom loppet av en vecka. Det går definitivt inte att ignorera Israel/Palestina frågan längre och USA har som alltid en viktig roll att spela.

Men Biden tassar försiktigt fram. Det är hans stil i kriser och detta är inget undantag.

Det är först nu vid det tredje samtalet med Netanyahu som han uppmanat till ett ”eld upphör”. Det är dock inget han sagt inför tv-kamerorna, utan han låter det meddelas bara via ett pressmeddelande.

Och märk väl att Biden inte kräver ett ”omedelbart eld upphör”. USA har också blockerat planerade fördömanden i FN:s säkerhetsråd.  Israel har i praktiken fortfarande grönt ljus från USA att angripa Hamas-mål i Gaza ett tag till.

Biden har fått kritik från vänsterflygeln i sitt parti - som Bernie Sanders - för att han inte agerat tuffare mot Israel. (Han får också kritik från republikaner som förre utrikesministern Mike Pompeo för att han inte uttrycker starkare stöd för Israel).

Men Joe Biden har varit med ett tag och utrikespolitik var ett av hans specialområden även när han var senator. Hans hjärta och sympati finns sedan länge med Israel, precis som det i regel varit för amerikanska politiker och väljare.

Så han har inte vacklat nu heller när han säger att Israel har rätt att försvara sig när Hamas avlossat över 3 300 raketer mot mål i Israel. Raketer som sällan når sina mål, men tro inte annat än att Hamas hoppas att så många av dem som möjligt når fram och orsakar så stor förödelse som möjligt. Hamas erkänner inte ens Israels existens.

Det fanns ett stort palestinskt missnöje och vrede över hur israelisk polis agerat framför allt i Jerusalem under fastemånaden ramadan. En polisräd med tårgas och gummikulor mot al-Aqsa moskén blev droppen.

Hamas - som styr Gaza - trädde fram som ”Jerusalems försvarare” när den palestinska myndigheten på Västbanken inget gjorde, och avfyrade den första stora salvan mot Jerusalem. Det var en röd linje för israelerna.

Och så var konflikten igång. Igen. Nu dock med betydligt fler raketattacker mot Tel Aviv. Det är en kamp mot klockan, som alltid för Israel. Det gäller att slå ut så många Hamas mål som möjligt innan trycket från omvärlden blir för stort att avbryta attackerna. Biden har gett Netanyahu tid, men den är inte oändlig. 

Förra gången - 2014 - sände israelerna även in markstyrkor och kriget varade i sju veckor med över 2 100 döda i Gaza. Det blir förhoppningsvis inte aktuellt denna gång.

Eftersom detta handlar om Gaza så är så gott som varje attack fångad i HD-upplösning. Anhöriga till offer intervjuas några timmar efter den senaste explosionen. Inte riktigt som vid amerikanska flyganfall mot Mosul 2016 eller ryska flygattacker i Syrien.

Det är därför klockan tickar. Signaler börjar komma från bägge parter att detta kanske kan vara över inom inte alltför många dagar, om nu inte något går allvarligt snett.

Om historien är någon vägvisare så inträder sedan ett spänt lugn igen. Fram till nästa utbrott. 2027?

”En massaker kan inträffa närsomhelst”

Expressens korrespondent Arne Lapidus rapporterar från Israel.