Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Därför tjänar Warren mest på riksrätten

Visselblåsaren anklagar USA:s president för att utöva maktmissbruk.
Elizabeth Warren har tagit ledningen inför demokraternas primärval.Foto: PRESTON EHRLER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
Representanthusets talman Nancy Pelosi tillkännagav i veckan att en riksrättsutredning mot Donald Trump inletts.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Riksrättsutredningen mot president Donald Trump är i gång.

Och Joe Biden dras med, bäst han vill det eller inte.

Så den som tjänar mest på detta drama kan mycket väl bli Elizabeth Warren.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Siffrorna finns där redan om vi får tro sammanräkningar i amerikanska medier. Det finns en majoritet i representanthuset för att ställa president Donald Trump inför riksrätt över Ukraina-affären.

Det har gått undan värre den här veckan, veckan då representanthusets talman Nancy Pelosi slutligen ställde sig bakom en officiell riksrättsutredning mot Trump.

Publiceringen av telefonsamtalet mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelensky fick även tveksamma demokrater att ställa sig bakom kraven på riksrätt. Samtalet visar hur Trump bad Zelensky om hjälp att utreda Joe Biden.

Rapporten från den visselblåsare som första larmade om samtalet – han är en CIA-anställd enligt New York Times – blev offentlig i torsdags. Han påstår där att Vita huset försökt mörklägga samtalet och placera det på en server där annars topphemligt material placerades.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky träffade Donald Trump i veckan. Foto: UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Med andra ord Trumps medarbetare som hörde samtalet förstod att detta var problematiskt. Mörkläggning – cover-up på engelska – är ord som för många amerikaners tankar till Watergate och Richard Nixon.

Därmed inte sagt att detta kommer att kosta Donald Trump jobbet. Med största sannolikhet gör det det inte. Republikanerna i senaten kommer inte att fälla honom.

Hela processen kan tvärtom slå tillbaka mot demokraterna. Det är trots allt valår 2020. Väljarna har ju chansen att säga sitt där.

Joe Biden har från början varit favoriten att vinna demokraternas nominering. Men Ukraina-affären smittar även av sig på honom.

Trump lägrets anklagelser om att Biden tjänat miljoner på korrupta affärer i Ukraina och Kina ska tas med stora nypor salt. Det finns inget som tyder på det.

Men ja, Hunter Biden, Joe Bidens son, satt onekligen med i styrelsen i Ukrainas största gasföretag. Hur fick han det jobbet? Tror någon att han fått det om inte pappa Joe Biden vid den tidpunkten varit USA:s vicepresident?

Hunter Biden, till vänster, med sin pappa Joe Biden.Foto: ANDY WONG / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den här typen av vänskapskorruption finns överallt, inte minst i Washington. Det råkar också finnas en demokratisk kandidat som gjort som sitt huvudtema att rensa ut korruptionen i Washington och - med hennes ord - ändra på systemet som i dag gynnar en global elit.

Just det, Elizabeth Warren. Den kan mycket väl bli hon som tjänar mest på det som utspelat sig denna vecka i Washington.

Det kom talande nog en mätning i veckan från Quinnipiac som visar att Elizabeth Warren för första gången tagit ledningen nationellt över Joe Biden. Hon får 27 procent av rösterna bland demokraterna, mot 25 procent för Biden. För en månad sedan hade Biden 31 procent mot Warrens 19.

Lika viktigt för Warren är att hon i samma mätning även leder i Iowa och New Hampshire, de delstater där primärvalssäsongen inleds i februari nästa år. Tidiga segrar där är oerhört viktiga.

Lägg dessutom till att Bernie Sanders delvis kämpar om samma röster som Warren, vänsterflygeln i partiet. Han ligger trea, en bra bit före alla de andra demokraterna i racet och om Sanders tvingas kasta in handduken så kan Warren räkna med att locka över de flesta av Sanders väljare.

Så ja, det är tidigt än, men för tillfället går det mesta Elizabeth Warrens väg inför valet 2020. Hon är en hyfsad nykomling politiken och har varit senator bara sedan 2012. Hon gjorde karriär som lärare och slutligen professor i juridik, en expert på konkurslagstiftning vid Harvard.

Historien talar förstås emot henne. USA har aldrig valt en kvinna till president. Hon står även långt ut på vänsterkanten med amerikanska mått mätt, och även det talar emot. Hennes tal om den superrika eliten, går dock mer hem 2019 än 1999, helt enkelt eftersom det är så världen utvecklat sig.

Men nej, hon är ingen socialist som Bernie Sanders. Det är inte hon som reste till Sovjet på sin smekmånadsresa. Hon kallar sig kapitalist in i ben och märg, och var i unga dagar republikan. 

Det var få som 2004 hade trott att USA fyra år senare skulle välja sin första svarta president. Det hade antagligen heller inte skett om inte tröttheten varit så stor med republikanerna efter åren med George W Bush, invasionen av Irak, finanskrisen 2008.

Men segraren det året hette Barack Obama. Något liknande kan hända 2020 om USA fått nog efter fyra högintensiva, berg-och-dal-liknande år med Donald Trump. Men minns att en sittande amerikansk president alltid har en enorm fördel vid ett omval.

Men om amerikanerna vill sopa rent och testa något nytt - precis som 2008 -  så väntar Warren där med sin plan. Hur realistiska hennes planer sedan är, är en annan och senare historia. Se vidare, Barack Obama.