Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Trump kan vinna valet igen – är mer populär än Biden

Höll tal i Iowa i natt – vill förändra valsystemet.
Allt tyder på att Donald Trump kommer att ställa upp i presidentvalet 2024.
Foto: USA TODAY Network / TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Joe Biden.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är lika bra att börja vänja sig vid tanken.

Allt tyder på att Donald Trump ställer upp för republikanerna i presidentvalet 2024.

Och ja, han kan vinna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Visst, det är långt kvar till den 5 november 2024 och mycket, mycket kan hända fram till dess. Men vi kommer att ha Donald Trump med oss på resan.

En hel del trodde i början av året att Trump till slut gått för långt. Att hans sista tid i Vita huset, de falska påståendena om valstöld och stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari skulle diskvalificera och vanära honom för all framtid. Jag var själv en av dem.

Men så har det inte blivit. 

I helgen håller han ett möte i Iowa, precis som han tidigare gjort i bland annat Florida, Georgia och Ohio. Iowa gillar honom. Han fick 53 procent i en färsk mätning, hans högsta notering där.

Det är möten som är till förvillande lik kampanjmöten. Budskapet kan dateras upp lite med nya attacker och hån över president Joe Bidens senaste svårigheter.

Trump fortsätter att samla in pengar och bidrag från sina anhängare och fyller på kassakistan. Han beter sig som ingen ex-president i modern tid gjort.

Får vi tro Washington Post så säger Trump hela tiden följande ord till sina rådgivare.

– Jag ställer upp.

Han har dock fått rådet - och verkar lyssna på det - att inte formellt tillkännage sin kandidatur än. Det är smartare att vänta till efter nästa års kongressval, menar rådgivarna.

Om Trump redan nu tillkännager så kommer demokraterna säkerligen att använda detta som vapen i mellanårsvalet, och skulle det fungera och republikanerna misslyckas så vore det förstås inte bra för Trump.

Bättre då att vänta till efter november 2022. Speciellt om republikanerna - som många tror - tar tillbaka kontrollen i en eller bägge kamrarna av kongressen.

Klart är att Trump är fortsatt mycket populär i det republikanska partiet. En färsk mätning gjord av Harvard CAPS/Harris visar att 58 procent skulle rösta på Trump i republikanska primärval. Närmaste konkurrent - hans vicepresident Mike Pence - får 13 procent.

Så ja, Trump har närmast total kontroll över sitt parti. Och nej, de republikanska väljarna skräms inte bort av hans fortsatta tal om valstöld. Tvärtom.

I januari sa två av tre republikaner i en mätning för YouGov att Joe Biden var en illegitim president. I dag säger tre av fyra republikaner detsamma.

Och Trump bara skärper sin retorik och vänder på verkligheten till en spegelvärld som passar honom.

– Vi gjorde inget fel, sa han nyligen i en intervju om händelserna den 6 januari.

– Upproret ägde rum den 3 november. När de riggade valet, det stora upproret, det verkliga upproret, århundradets brott.

Den konservative kommentatorn Robert Kagan varnade i en uppmärksammad essä nyligen i Washington Post att USA är på väg in i sin värsta kris sedan det amerikanska inbördeskriget. 

Han fruktar bland annat att Trump-trogna republikaner kommer att ha större kontroll i delstaterna 2024 och då kunna proklamera Trump till vinnare där, oavsett hur väljarna röstat, ungefär som Trump försökte få genomfört efter valet 2020.

Men sådana tilltag kanske inte alls blir nödvändiga. Trump vann trots allt valet 2016, han fick fler väljare än någon republikansk presidentkandidat fått i valet 2020 och för tillfället är det president Joe Biden som har stora problem med opinionen.

I dag säger exempelvis 51 procent av amerikanerna i en mätning för Harvard CAPS/Harris att Trump var en bättre president än Biden. 48 procent har en positiv uppfattning av Trump, 46 procent säger detsamma om Biden.

Joe Biden har sedan fiaskot i Afghanistan tappat rejält i popularitet. Bland oberoende väljare - och de avgör många val - så är Biden rejält under isen. Bara 39 procent anser att han sköter sitt jobb, 52 procent säger motsatsen.

Stigande inflation, ökad kriminalitet, rekordmånga migranter vid gränsen mot Mexiko - allt är frågor som kommer att spela Donald Trump i händerna om utvecklingen fortsätter. Liksom att Biden styrt vänsterut. 

Enligt Washington Post så är Joe Biden själv inställd på att ställa upp igen 2024, trots sin höga ålder. Han blir 81 år då.

Så ja, vi kan få en returmatch. Och sånt har hänt förr. President Groover Cleveland (demokrat) förlorade omvalet 1888 mot republikanen Benjamin Harrison men Cleveland ställde upp igen fyra år senare mot samme Harrison.

Den gången vann Cleveland och fick flytta in för ännu en fyraårsperiod i Vita huset. Precis det som Donald Trump är inställd på. 

Trumps sju angrepp på 30 sekunder

Gick till smattrande attack mot Joe Biden direkt under sitt tal i Iowa.

Ödebilderna inifrån Trumps lyxhotell – förlorade 600 miljoner

Nya dokument visar på massiva förluster för Trumps lyxhotell.