Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Därför riskerar USA erövras av corona

Expressen TV sänder direkt.
Människor med ansiktsmask för att skydda sig mot corona i New York.Foto: NEWSCOM / JOHN NACION/STARMAXINC.COM/NEWSC SIPA USA
USA har på många sätt världens mest avancerade sjukvård, men där finns ändå brister som gör att landet kan komma att drabbas hårdare än många andra.Foto: NEWSCOM / JOHN NACION/STARMAXINC.COM/NEWSC SIPA USA
Många bär nu mask i New York.Foto: NEWSCOM / JOHN NACION/STARMAXINC.COM/NEWSC SIPA USA

Det är skrämmande coronasiffror som Washingtons guvernör Jay Inslee varnar för.

Hans delstat kan ha 64 000 coronasmittade i maj.

Så ser dessvärre matematiken ut om USA inte får hejd på sjukdomen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Coronaviruset är en stor utmaning för alla länder som drabbas. USA har på många sätt världens mest avancerade sjukvård, men där finns ändå brister som gör att landet kan komma att drabbas hårdare än många andra.

Det är också vad guvernör Jay Inslee fruktar. Han har större anledning än de flesta i USA att vara orolig, hans delstat är den värst drabbade.

Och mycket tyder på att smittan i Washington har spridits bland invånarna utan att myndigheterna egentligen känt till det. Orsaken är många, inte minst tröghet i den federala och delstatliga byråkratin vad gäller att få tillstånd att genomföra tester.

New York Times berättar exempelvis historien om doktor Helen Chu som ville genomföra breda tester efter att ett första fall upptäckts redan i slutet av januari, en man som varit i Wuhan i Kina.

Det blev nej, nej, nej, och till slut tröttnade doktor Chu och hennes kolleger och testade på egen hand. De fick snabbt ett positivt test.

Guvernör Jay InsleeFoto: RACHEL LA CORTE / AP TT NYHETSBYRÅN

Washington har också genomlevt det som är ett stort, rött blinkande varningstecken. När dödsfall i corona dyker upp där man inte kände till att smittan fanns.

Varför är detta så oroande? Jo, det tar några veckor för sjukdomen att gå sitt förlopp. Och som matematikern och epidemiexperten Adam Kucharski förklarar för New York Times:

– Låt oss anta att dödligheten är en procent. Om du har en död patient, så blev han eller hon antagligen smittad för tre veckor sedan. Det betyder att du antagligen hade 100 som hade viruset för tre veckor sedan.

– Men under dessa tre veckor så har antalet som smittats också ökat, till kanske 500 eller 1 000 fall.

Sverige skiljer sig från USA där. Vi har bara ett dödsfall, och har noga följt de första fallen, som alla var importerade.

USA verkar redan ha förlorat den kontrollen. Och matematiken oroar. En viktig faktor är hur många en coronasjuk smittar. Svaret ser ut att vara drygt två personer.

Det betyder exponentiell tillväxt om inget görs. Det betyder också att i början går det långsamt, men sedan ökar det dramatiskt. Det är vad guvernör Jay Inslee varnar för.

Ett vanligt tankeexperiment lyder så här. En näckros växer i en sjö och fördubblar ytan den täcker för varje dag.

Dag 50 är hela sjön täckt. När är halva sjön täckt? Svaret är dag 49.

Washington hade i går 162 bekräftade fall. Men fruktan är stor att siffran är betydligt högre.

– Om vi har 1 000 smittade i dag, så kan vi om sju, åtta veckor ha 64 000 smittade i Washington, säger Inslee.

Med sådana siffror kommer sjukvården att utsättas för extrem press. De svårast sjuka behöver vård med respirator.

Och det är bara i Washington. Sjukdomen har spritts till minst 36 delstater i USA. I delstaten New York har guvernör Andrew Cuomo kallat ut nationalgardet.

USA är också ett land där 27 miljoner saknar sjukförsäkring. Många får ingen ersättning om de stannar hemma sjuka från jobbet. Så vad gör du om du känner dig lite småkrasslig och att stanna hemma kommer att kosta dig 100 dollar?

Bernie SandersFoto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN

Demokraten Bernie Sanders som går till val på att vilja införa ett statligt sjukförsäkringssystem för alla använder redan coronaviruset som argument för varför hans planer är så viktiga.

President Donald Trump överväger nu att införa federala katastrofprogram och ersätta privata sjukhus för att erbjuda vård även till oförsäkrade. Sådana undantag brukar göras vid nationella katastrofer som exempelvis orkaner.

Ett annat problem med USA år 2020 är det polariserade klimatet där den ena sidan beskyller den andra för att göra politik av sjukdomen. Trump och hans anhängare beskyller exempelvis medierna för att överdriva för att få honom på fall.

Jay Inslee är demokrat och blev i förra veckan kallad ”orm” av president Donald Trump. Nu slår han tillbaka med en mycket bister varning.

Det är ett värsta tänkbara scenario som Inslee målar upp. Den brittiska regeringen har också målat upp sådana och fruktar i värsta fall en halv miljon döda i Storbritannien. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att i värsta fall kan 70 procent av tyskarna bli smittade, 58 miljoner.

Men utvecklingen i Ostasien erbjuder ett positivare scenario. Det är inte bara Kina - med dess drakoniska åtgärder - som fått siffrorna att vända neråt.

Sydkorea och Singapore verkar också ha lyckats utan att sätta hela städer eller regioner i hård karantän. Information, omfattande testning, handtvätt, hålla avstånd till andra människor ger också resultat och siffrorna pekar neråt nu.

Så ja, den exponentiella kurvan kommer förstås att brytas. Frågan är bara hur hög toppen blir. 

Här ska du kunna äta i lugn och ro: ”Gillar det”.