Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Därför måste kurvan för smittade planas ut

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Sjukvårdare vårdar coronasjuka på ett sjukhus i norra Italien.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är vad land efter land kämpar med, att platta ut kurvan.

Att inte gå över den streckade linjen.

Italien är farligt nära.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kanske ni sett de dubbla kurvorna? De används numera ofta av epidemiologer världen över. Folkhälsomyndigheten visar den.

Foto: HELEN RASMUSEN

Det är två kurvor - så kallade normalfördelningskruvor - som visar hur en smitta kan spridas i en befolkning. Den första visar ett snabbt förlopp, den andra ett långsammare.

Vi kan tala om samma antal smittade med det är kritiskt för varje land nu att genomleva den långsammare varianten, att inte komma över den streckade linjen, att platta ut kurvan.

Varför? Jo, sjukvården klarar helt enkelt bara av ett visst antal patienter. Om många kommer samtidigt så kommer inte systemet att klara av det.

Kina är det värst drabbade landet, det var där allt började, men Kina är ett auktoritärt, slutet land så skildringar hur det varit på sjukhusen i Wuhan under de mesta kritiska dagarna har varit begränsade.

Men vi vet att Kina satte in enorma resurser och exempelvis byggde nya sjukhus på en dryg vecka.

Italien är ett mer talande exempel för utmaningarna en demokrati ställs inför. Norra Italien - speciellt regionen Lombardiet - utsätts nu för enorma prövningar.

Det är det näst värst drabbade landet efter Kina och förklarar varför regeringen där beslutat att sätta bokstavligen hela landet i karantän. Det gäller att inte smittan från norr också får rejält fäst i det fattigare södern.

– VI lever i ett system som garanterar hälsa och allas rätt till att bli botade, sa premiärminister Giuseppe Conte i ett av sina tal till nationen.

– Det är en grundsten, en pelare, det är vad som kännetecknar vår civilisation.

Lombardiet har försökt centralisera informationen, men läkare och sjukvårdspersonal publicerar egna skildringar på sociala medier. Och det är en allvarlig bild de ger.

”Kriget har bokstavligen exploderat och vi utkämpar slag dag och natt”, skriver exempelvis läkaren Daniele Macchini vid ett sjukhus i Bergamo enligt New York Times.

Borgmästaren i Bergamo, Giorgo Gori ,säger att i en del fall i Lombardiet så är resurserna så pressade att ”läkare tvingas besluta att inte ge respiratorhjälp till en del väldigt gamla patienter”. I praktiken en dödsdom.

– Om vi hade fler intensivvårdsplatser, så skulle det vara möjligt att rädda fler liv, säger han till New York Times.

Ett ord som används är triage. Det är en sorteringsprocedur inom sjukvården som framför allt används vid katastrofer och i krigssituationer, där sjukvårdspersonalen tvingas prioritera och välja vilka som kan räddas.

Det är som om du frågar vad vi gör om en atombomb exploderar

Myndigheterna i Lombardiet överlägger nu att använda ett mässområde som provisoriskt sjukhus. Kina använde liknande lösningar i Wuhan.

Italien har också uppmanat läkarstudenter att rycka in, eftersom vårdpersonalen är kraftigt överbelastad. En bild på sköterskan Elena Pagliarini där hon kollapsat över sitt tangentbord har setts av många italienare.

– Vi är vid utmattningsgränsen, både fysiskt och psykologiskt, säger Francesca Mangiatordi till italiensk tv. Det var hon som tog bilden på sin kollega.

Lombardiet har 727 intensivvårdsplatser och över 600 av dem är fyllda. Enligt Antonio Pesenti, chef för intensivvården i Lombardiet, har regionen 4 200 patienter i behov av sjukhusvård. Han fruktar att siffran kan vara fem gånger högre om två veckor.

– Det är som om du frågar vad vi gör om en atombomb exploderar, säger han till Washington Post.

– Man erkänner sig besegrad. Och försöker rädda vad som räddas kan.

Det är mot denna bakgrund som beslutet att sätta landet i karantän ska ses. Kurvan måste plattas ut. Sjukvårdssystemet i norra Italien är bättre rustat än i söder, där viruset ännu inte fått någon utbredd spridning.

Och Italiens sjukvård står sig hyfsat internationellt. Landet har exempelvis 3,2 sjukhussängar per 1000 invånare, jämfört med 2,8 i USA. 

Sverige har 2,2. Den lägsta siffran bland OECD-länderna.