Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Därför måste Boris kämpa in i det sista

Expressens Utrikesredaktör om valet i Storbritannien som avgör landets framtid.
Boris Johnson gästar ITV i julskrud. Valet ser ut att bli jämnare än han trott.Foto: KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK / KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Boris Johnson ville att detta skulle bli ett Brexit-val och inget annat.

Han har inte fått sin vilja fram.

I värsta fall kan det brittiska valet bli en repris på resultatet 2017.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Nightmare before Christmas” - en mardröm före jul. Det är namnet på en Tim Burton film och det är också så den brittiska tidningen Economist beskriver torsdagens brittiska parlamentsval.

Economist anspelar på att bägge huvudalternativen i detta val är så osmakliga. En vinst för Boris Johnson och de Konservativa levererar Brexit till ett antagligen högt ekonomiskt pris, en seger för Labours Jeremy Corbyn skulle radikalt omstöpa den brittiska ekonomin i socialistisk riktning.

Det är oklart hur gott Boris Johnson har sovit dessa sista dagar, men nattsömnen borde inte ha varit så god. För detta ser jämnare ut än vad han räknat med.

När valkampanjen satte i gång för knappt fem veckor sedan så hade de Konservativa en trygg ledning i mätningarna och var på väg emot en stor egen majoritet i parlamentet.

Boris Johnsons plan var hela tiden att göra detta till ett Brexit-val och inget annat. Inte så undra på.

Boris Johnsons favoritslogan. Genomför Brexit.Foto: HANNAH MCKAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Hans budskap var ju kristallklart. En valvinst och majoritet för de Konservativa innebär att britterna kommer att lämna EU den 31 januari nästa år, efter att det nya parlamentet godkänt det nya utträdesavtalet med EU.

Eller som Boris Johnson säger gång på gång på gång, som svar på snart sagt varje fråga: Get Brexit done - Genomför Brexit.

Labours budskap är betydligt mer komplicerat. Jeremy Corbyn vill förhandla om utträdesavtalet med EU - ja, en tredje gång! - och sedan låta britterna folkomrösta om de godkänner detta nya avtal eller om de trots allt vill stanna kvar i EU.

Det har dock varit tji omöjligt att få något besked från Jeremy Corbyn själv om hur han ställer sig i frågan. Så heller inte undra på att Corbyn föredragit att talat om något annat.

Och då främst om den statliga brittiska sjukvården NHS, ett kärt ämne för britterna. Storbritannien har genomlevt ett decennium av åtstramningar under de Konservativa och det har även drabbat sjukvården.

Och det verkar som om Corbyn lyckats. I november ansåg 68 procent att Brexit var den viktigaste frågan, i dag säger 51 procent detsamma.

Samtidigt har andelen väljare som säger att sjukvården är den viktigaste frågan ökat från 40 till 50 procent.

Och mot bakgrund av den trenden så klampade Boris Johnson rejält i klaveret denna spurtvecka när han först vägrade att titta på en bild i en tv-reporters mobiltelefon som visade en fyraårig pojke i ett sjukhus i Leeds som tvingades ligga på golvet.

Labours ledare Jeremy Corbyn håller upp en tidning med bilden på en fyraårig pojke som tvingades ligga på golvet på ett sjukhus i Leeds. En bild som premiärminister Boris Johnson först inte ville titta på.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den sista stora mätningen från Yougov - en av de största som genomförs i Storbritannien - visar nu att de Konservativas ledning minskat en hel del under valkampanjen. Ja, mätningen visar fortfarande på en seger och egen majoritet, men med betydligt mindre marginal än förr.

Osäkerheten är dessutom stor. Det finns många Labour-väljare som är för Brexit. Hur kommer de att rösta? Det finns konservativa väljare i London som vill stanna kvar i EU. Hur ska de rösta?

Och hur omfattande blir taktikröstningen, där en Labour-väljare röstar på mittenpartiet Liberaldemokraterna (vill att Storbritannien ska stanna i EU) eftersom det ökar chansen att vinna över den lokale Konservativa kandidaten?

Valsystemet ger segern till den kandidat som får flest röster i varje valdistrikt och det uppmuntrar till taktikröstning. De som vill ha en andra folkomröstning om Brexit har ju flera partier att välja på.

Detta kan mycket väl gå Boris Johnsons väg. Han har då inte bara omförhandlat utträdesavtalet, han kommer också som han lovat hela tiden att ta Storbritannien ut ur EU. En historisk bedrift i så fall.

Men detta kan också bli en upprepning av Theresa Mays mardrömsnatt valet 2017 när hon insåg att inget parti skulle få egen majoritet. Och Boris Johnson har egentligen inga vänner att stödja sig på om han saknar en majoritet för sitt parti.

Det har däremot Jeremy Corbyns Labour. Både Liberaldemokraterna och skotska SNP har signalerat att de möjligen kan stödja Labour. Så Storbritannien kan också ha en vänsterradikal premiärminister före jul.

Ja, det kan sluta än värre för Boris Johnson. Han har en majoritet på bara 5 000 röster i sitt eget valdistrikt i utkanten av London.

Om han förlorar där så blir han den första sittande premiärministern som inte lyckas bli invald i parlamentet. Det vore en verklig mardröm före jul för honom.