Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Därför kan Trump få igenom sin vilja

President Donald Trump vill ha sin mur. Därför utlöser han nu ett nationellt nödläge. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Ingen mur, men väl järnstängsel och taggtråd. Så här ser gränsen redan i dag ut vid Nogales, Arizona. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Donald Trump spänner sina presidentmuskler.

Och ja, han har rätt att utlösa ett nationellt nödläge.

Men ingen amerikansk president har gjort det på det här viset förr.

Priset för USA kan bli högt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Donald Trump  skrev i dag på den budgetuppgörelse som kongressen kom överens om natten mot fredag. Men han är inte nöjd. Inte alls.

Det pengar som avsätts till muren är i hans ögon alldeles för få. Han har ju lovat en rejäl utbyggnad av existerande hinder. Nio mil - det är vad pengarna räcker till - är inget att skryta med.

Därför utlöste Trump även ett nationellt nödläge över situationen vid gränsen mellan USA och Mexiko. Det är hans sätt att försöka kringgå kongressen och använda presidentens makt för att tillskjuta mer pengar.

Trump räknar med att kunna frigöra åtta miljarder dollar, bland annat från militärens budget. Det är mer än de 5,7 miljarder som han själv begärde i budgeten. Uppgörelsen gav honom 1,38 miljarder.

En sak är säker, demokraterna kommer att vråla av vrede över beslutet. Även flera republikaner är tveksamma hur klokt detta egentligen är.

 

En rad förslag på hur Donald Trumps planerade mur mot Mexiko kan se ut, finns uppställda i Kalifornien. Foto: ELLIOTT SPAGAT / AP TT NYHETSBYRÅN

Men inget vallöfte var tydligare, inget vallöfte oftare upprepat 2016 än Donald Trumps försäkran att han skulle bygga en mur. Konservativa kommentatorer påminner honom nu dagligen om det.

Kritikerna menar att han nu utlöser ett påhittat nödläge för att försöka infria ett vallöfte som kongressen visat att man inte vill veta av. Det ligger en del i det.

Men säkert är att president Trump har rätt att utlösa sådana här nödlägen. Det möjliggjordes av en lag som kongressen antog 1976 och USA:s presidenter har sedan dess använt sig av lagen hela 58 gånger.

Oftast handlar det om internationella kriser. Men den har också använts på hemmafronten, exempelvis efter terrorattacken den 11 september 2001 och utbrottet av svininfluensa 2010.

Nödläget 2001 öppnade exempelvis upp för extra pengar för byggnation, tagna bland annat från militärbudgeten. Det är vad Trump väntas göra nu också.

 

Terrorattacken mot New York, den 11 september 2001. Ett nationellt nödläge proklamerades även då. Foto: KELLEY SANE / AP

September 2001 var onekligen en akut kris. Det är tveksamt om situationen vid gränsen år 2019 kvalar in där.

Visst, antalet personer som försökte ta sig in över gränsen illegalt ökade till 395 000 i fjol, från 310 000 året innan, men detta är låga siffror jämfört med hur det såg ut för 20 år sedan. Och 2017 var en kraftig minskning - delvis tack vare Trumps hårda retorik - jämfört md 2016.

Men vad är då ett nationellt nödläge? Bra fråga. Lagen definierar det inte. Så där har Trump sin chans och det är den han nu tar.

Kongressen kan stoppa detta. Men det blir tufft. Det räcker i en första sväng med en enkel majoritet och en sådan kan finnas eftersom även flera republikaner är skeptiska. Men sedan måste även presidenten skriva på, precis som med budgetuppgörelsen.

Det lär han ju definitivt inte göra. Och ett veto från Trump innebär att det krävs två tredjedels majoritet i kongressen för att köra över presidenten, och en sådan finns säkerligen inte. Tillräckligt många republikaner stödjer honom.

Så detta kommer med största sannolikhet att testas i domstolarna i stället. Precis som Trumps inreseförbud från ett antal länder med främst muslimsk befolkning.

Det kommer att ta sin tid och Trump lär bli fälld i lägre instanser. Men han kan vinna i slutänden, när det når Högsta domstolen.

Där finns en konservativ majoritet och HD ställde sig på Trumps sida vad gäller inreseförbudet för medborgare från ett antal länder med främst muslimsk befolkning. Den domen - Trump vs Hawaii - slog fast att presidenten har tung beslutsrätt i frågor som rör invandring och nationell säkerhet. Det är samma sak som Trump hävdar nu.

Så värst populärt är dock inte hans beslut. Hela två tredjedelar av amerikanerna sa i en undersökning genomförd av Quinnipiac i januari att det är emot att muren ska byggas under förevändning att det råder ett nationellt nödläge.

Men Trump vet förstås att bland hans egna anhängare så skulle påbyggnaden av en rejäl utbyggnad sitta bra inför valet 2020. Ännu ett vallöfte på väg att infrias. Hans kanske viktigaste.

Det finns dock en annan sak som oroar även republikaner. Trumps deklaration handlar också om den viktiga maktfördelningen mellan presidenten och kongressen.

Om han får sin vilja fram, så har han kraftigt utökat presidentens exekutiva makt. Om några år kan vi i stället ha en demokratisk president med helt andra prioriteringar.

Det finns ju andra kriser som den presidenten vill lösa. För många av de demokrater som sagt att de vill ställa upp i valet 2020 så är klimathotet en mycket prioriterad fråga.

Vad hindrar efter Trump att en demokratisk president år 2021 eller 2025 utlöser ett nationellt nödläge om klimatet?  Var försiktig med vad du önskar, lyder som bekant varningen.

Låt maffiabossen ”El Chapo” betala för muren. Det tycker senator Ted Cruz. Foto: MARIO GUZMAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Priset för bästa innovativa lösning på hela murfrågan går annars till senator Ted Cruz från Texas, han som länge konkurrerade med Donald Trump om att bli republikanernas presidentkandidat 2016.

Cruz förslag: Beslagta den just dömde mexikanske maffiabossen Joaquin ”El Chapo” Guzmans tillgångar. ”El Chapo” anses god för 14 miljarder dollar. 

Det räcker för en hel del mur. Som på sätt och vis Mexiko skulle betala.