Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Därför håller Trump tummarna för Warren

Donald Trump.Foto: TIMOTHY D. EASLEY / AP / TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren.Foto: CHERYL SENTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Många demokrater håller tummarna för att Elizabeth Warren ska bli partiets presidentkandidat 2020.

Det gör Donald Trump också.

Han besegrar henne i en rad avgörande delstater enligt en ny mätning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har rapporterats en hel del om senator Elizabeth Warren de senaste månaderna. Hon hotar favoriten Joe Biden i nationella mätningar och ligger bra till i de delstater som tidigt håller primärval för demokraterna.

Samtidigt hopar sig bekymren för president Donald Trump. Han fortsätter att ha historiskt låga popularitetssiffror och det ser dessutom ut som om han kommer att ställas inför riksrätt om några veckor.

Men det vore ett stort misstag att räkna ut honom så här ett knappt år före valet. Och nej, han lär inte bli fälld i en riksrätt av den republikanskt dominerade senaten.

Sant är att han i regel förlorar i nationella mätningar när han ställs mot Joe Biden och ofta även mot Elizabeth Warren eller Bernie Sanders. Men detta är alltså nationella mätningar.

De visade också att Hillary Clinton skulle vinna valet 2016. Och ja, hon vann flest röster men valet avgörs som bekant inte av det, utan av vem som samlar ihop minst 270 elektorer i de 50 delstaterna.

De flesta delstater kan vi räkna bort, de röstar tämligen garanterat på den republikanska eller demokratiska kandidaten, vem som än blir nominerad. Trump kommer att vinna i Wyoming och Kansas. Demokraten - vem det än blir - lär vinna i Massachusetts och Kalifornien.

Så detta kommer att avgöras i några få delstater. Och då ser det plötsligt bättre ut för Donald Trump.

Glöm heller inte bort att han är en sittande president. De brukar bli återvalda. Senast en sittand president förlorade var George Bush 1992. Om ekonomin dessutom går bra, så ökar chansen än mer för återval.

Och ja, Trump är impopulär när du frågar alla amerikaner men de som röstade för honom 2016, är i stort sett nöjda i dag också. Han har en stabil bas.

New York Times har gjort en mätning i de sex delstater som republikanerna vann med minst marginal 2016, däribland Pennsylvania, Wisconsin och Michigan, de tre delstater som gav honom slutsegern över Hillary Clinton.

Mätningen är goda nyheter för Joe Biden, för han besegrar Trump i fyra av de sex delstaterna, och förlorar bara i North Carolina. Men vi talar små marginaler, ett par tre procentenheter oftast.

Däremot går det betydligt sämre för Elizabeth Warren när hon ställs mot Donald Trump i samma delstater. Trump vinner med sex procentenheter i Wisconsin, han vinner med fyra i Florida och North Carolina och ligger jämnt i Pennsylvania och Michigan.

Det är ett resultat som ger Trump en hyfsat stor chans att vinna valet över Warren. Hon kan mycket väl få flest röster nationellt, men det kanske inte räcker.

Mätningen visar också att Donald Trump har fortsatt mycket starkt stöd bland vita väljare som saknar fyraårig högskoleutbildning. Det är en stor väljargrupp i de nordliga delstater där valet avgjordes förra gången.

New York Times ställde också separata frågor till de över 200 tillfrågade som sa att de skulle rösta på Joe Biden mot Trump, men rösta på Trump ifall han ställdes mot Elizabeth Warren.

Av dem svarade 74 procent att de skulle föredra en mer mittorienterad demokrat än någon på vänsterkanten. De föredrar också en kandidat som lovar att försöka hitta frågor där de kan komma överens med republikanerna, än någon som kämpar för radikala, progressiva förslag.

En majoritet, 52 procent, sa att Warren står för långt till vänster för att de skulle vara bekväma med henne som president. Hon vill exempelvis införa en statlig sjukförsäkring för alla och införa en skatt för de ultrarika.

Och för en del är det faktum att hon är en kvinna, ett minus. 41 procent höll med om att de flesta kvinnor som försöker bli president ”inte är sympatiska”. Bland de 205 demokrater som valde Biden före Trump, men Trump före Warren så var en majoritet män.

Men även en del kvinnor. En som retat sig på Warren är 26-åriga Elysha Savarese. Hon bor i Florida, röstade på Trump 2016 men kommer inte att göra det igen 2020, säger hon. Men hon tänker inte rösta på Warren heller:

– Det är något med henne som jag inte gillar, säger hon till New York Times.

– Jag känner inte att hon är en genuin kandidat. Jag gillar inte hennes kroppsspråk. Hon är väldigt kall. Hon är i princip en Hillary Clinton kopia.

Återstår att se om Joe Biden kan använda detta för att få fart på sin kampanj. Donald Trump är redan i full gång med sin. Han har egentligen aldrig tagit paus.