Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Därför får USA vänta på kvinnlig president

Årets första debatt i primärvalet - CNN:s Nadia Romero om höjdpunkterna.
Amy Klobuchar.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Aldrig förr har så många kvinnor kämpat om presidentnomineringen, aldrig förr så många representanter för USA:s minoriteter.

Men demokraternas startfält har krympt rejält och i topp ligger tre vita män i åldrarna 77 till 78 år.

Så vad hände?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Demokraternas primärvalskamp är förstås långt ifrån över, men det ser knappast ut som om historia kommer att skrivas detta valår. Partiets presidentkandidat blir inte en latino, inte en svart kvinna, inte en person med asiatiskt ursprung.

Jo, förresten på ett sätt kan demokraternas val bli historiskt. Det kan bli den äldste vita mannen någonsin att vinna en nominering.

Det spelar ingen roll om vinnaren heter Bernie Sanders, Joe Biden eller Mike Bloomberg. Det skulle sätta rekord alla tre. Det är dessa herrar som toppar nationella mätningarna och även många lokala delstatsmätningar där primärval snart äger rum.

Elizabeth Warren hoppas bli USA:s första kvinnliga president. Men demokraterna ser ut att välja en föredra vit äldre man, som Mike Bloomberg eller Bernie Sanders.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det var inte riktigt detta många demokrater hoppats på när de i början pekade på att startfältet inför 2020 var det etniskt bredaste någonsin. Rekordmånga sex kvinnor deltog.

Men över hälften har trillat bort. Senator Kamala Harris - svart senator från Kalifornien - hoppade exempelvis av i december, några veckor senare packade senator Cory Booker - svart senator från New Jersey ihop. De klättrade aldrig tillräckligt i mätningarna, pengarna räckte inte till.

– Det är ett pinsamt faktum att de som leder alla är vita män i ett parti som är väldigt diversifierat och hade det mest blandade startfältet i historien, säger David Axelrod, politisk rådgivare till Barack Obama till Politico.

– Det ser inte bra ut. Men jag vet inte om det finns någon institutionell förklaring till det.

Alla håller inte med. De första valen äger traditionellt rum i Iowa och New Hampshire, delstater där 90 procent av väljarna är vita. Knappast något som gynnar en svart kandidat.

Å andra sidan lyckades Barack Obama 2008. Det var i Iowa han slog igenom. Årets valkaos i Iowa lär dock öka sannolikheten att systemet görs om till nästa val, speciellt om demokraternas kandidat till slut förlorar valet.

Kongressvalet år 2018 blev ett rekordvalår för kvinnor i den amerikanska politiken. Fler än någonsin ställde upp, fler än någonsin blev invalda.

Det såg ett tag ut att kunna upprepa sig i höstas när Elizabeth Warren ledde i mätningarna. Hon är fortfarande kvar och ska inte räknas ut men motvinden är stark.

Själv hävdade hon i januari att även hennes egen partikollega och konkurrent, Bernie Sanders, år 2018 sagt till henne att han personligen inte trodde att en kvinna kan bli vald till USA:s president. Han förnekar det nu.

Elizabeth Warren själv gick till motoffensiv i en tv-debatt i januari där hon sa:

– Titta på männen på denna scen. De har kollektivt förlorat tio val. De enda på denna scen som aldrig förlorat ett enda val är kvinnorna, Amy och jag.

Sedan den debatten har Warren och Amy Klobuchar förstås dock förlorat tre val i rad. Elizabeth Warren börjar anklaga medierna för orättvis bevakning, men det håller knappast, hon har fått en hel del positiva rubriker.

Men många amerikanska statsvetare menar att en kvinnlig kandidat arbetar i en ständig motvind i ett amerikanskt val.

– Även i demokraternas primärval, när kampen står mellan lika kvalificerade män och kvinnor, så kryssar många väljare för mannen, säger Nichole Bauer, statsvetare vid Louisiana State Univesity  till den politiska webbsaten fivethirtyeight.com.

– Det är en utmaning för kvinnor att komma jämsides med männen, för att inte tala om att vinna.

En IPSOS-mätning från 2019 bland amerikaner som röstar på demokraterna visade att 74 procent sa att de var helt bekväma med tanken på en kvinnlig president. Men, hela 33 procent av dem sa att deras grannar antagligen inte delar den åsikten.

Och detta kan ha betydelse ett år då alla demokrater är eniga om vikten av att besegra Donald Trump. Demokratera testade ju en kvinna för första gången 2016, Hillary Clinton.

Hillary Clinton i en av tv-debatterna mot Donald Trump 2016.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

– Det blir en ond cirkel, säger Debbie Walsh, chef för tankesmedjan Rutgers Center till New York Times.

– Det finns en känsla av att vi fick en rekyl på Obamas tid som president, och Hillary förlorade, så den etablerade visdomen blir: ”Det är lika bra att vi väljer det vi alltid gjort, en vit man.”

Men vad säger då egentligen valstatistiken? Går det sämre för kvinnor som ställer upp i amerikanska val än för män. Nej. Och 2018 klarade sig kvinnorna bättre.

– När kvinnor ställer upp i ett val så är de lika sannolikt att de blir valda som männen, säger Claire Cain Miller på New York Times till Vox.

- Den viktigaste orsaken till att kvinnorna är underrepresenterade är att de inte ställer upp från första början.

Det kan finnas en lärdom här för Elizabeth Warren. Hon övervägde att ställa upp 2016, men avstod till slut.

Det var först då som Bernie Sanders gav sig in i kampen. Han förlorade mot Hillary Clinton men lade grunden till de framgångar han nu skördar. 

Mats Larsson: ”Ingen huvudfavorit att utmana Sanders”

Expressens utrikesredaktör om kampen inom Demokraterna.