Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Därför blev det ingen Brexit-omröstning

Parlamentet har satt käppar i hjulet för Boris Johnson när de röstade om en förlängning av brexit.
En protestmarsch hölls i London medan parlamentsmedamöterna sammanträdde.Foto: VICKIE FLORES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nähej, det bidde ingen omröstning om Brexit-avtalet.

Skeptikerna i det brittiska parlamentet litade inte på Boris Johnson och hans brexitörer.

De fruktade att ett ja till avtalet, kan bli ett nej nästa vecka.

Så bäst att försäkra sig mot det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var beskrivet som avgörandets ögonblick. För första gången sedan 1982 så hade det brittiska parlamentet samlats på en lördag för att fatta ett historiskt beslut.

För mot alla odds så kom ju EU och Boris Johnsons brittiska regering i veckan som gick överens om ett nytt utträdesavtal för Storbritannien ur EU. Det Boris Johnson alltid hävdat att han skulle lyckas med.

Nu återstod bara det sista stora hindret. Trodde han. Att få det egna parlamentet att säga ja till avtalet.

Ingen enkel uppgift. Detta är trots allt samma parlamentet som tidigare i år tre gånger röstat nej till det utträdesavtal som företrädaren Theresa Mays förhandlade fram med EU. Samma parlament som sagt nej till det mesta som lagts fram i Brexit-frågan.

Men Boris Johnson var optimistisk inför lördagen. Ja, det lilla nordirländska DUP tänkte rösta emot, men det skulle antagligen uppvägas av att några labour-ledamöter skulle rösta för, liksom de flesta konservativa parlamentsledamöter.

Orsaken till att parlamentet sammanträdde i går var att samma parlament tidigare bestämt att om inget nytt avtal var godkänt senast klockan 23.00 lokal London-tid den 19 oktober, så måste premiärminister Boris Johnson vända sig till Bryssel och be om mer tid för Brexit.

Det är den 31 oktober som är deadline. Om parlamentet under lördagen röstade igenom avtalet så kommer Storbritannien att kunna lämna EU med ett avtal i stället. Var det tänkt.

Men Oliver Letwin tänkte lite mer. Han satt tidigare i den konservativa regeringen och är en av de 21 tory-politiker som blev utkastad ur partiet tidigare i höst när de röstade emot sin egen regering.

Oliver Letwin är för avtalet, men han litar inte på de mest hårdföra Brexitörerna i partiet, de som egentligen föredrar en hård Brexit utan avtal. Han litar inte på dem ens om de skulle ha röstat för avtalet under lördagen.

För så här är det: Även om parlamentet godkände avtalet så måste samma parlament under de kommande dagarna också rösta igenom nya brittiska lagar för att anpassa lagstiftningen efter Brexit-avtalet.

Så vad händer, fruktade Letwin, om några av brexitörerna då ändrar sig och röstar emot. Den lag som skulle ha tvingat Boris Johnson att vända sig till EU gäller inte längre eftersom parlamentet röstat för avtalet. Resultatet skulle kunna bli en hård brexit ändå den 31 oktober.

Det är detta scenario Letwin ville stoppa. Och det lyckades han med. Parlamentet godkände det tillägg som Letwin författat som sa att Boris Johnson måste vända sig till EU ändå och begära mer tid och att allt inte är klart förrän parlamentet också ändrat lagstiftningen.

Det gick igenom med siffrorna 322 mot 306. De partier som röstade för - Labour, Liberaldemokraterna, skotska SNP - är samma partier som gjort klart att de tänker rösta nej till avtalet.

På det sättet har skeptikerna försäkrat sig om att det inte ska kunna bli någon hård Brexit de 31 oktober, vad än parlamentet hittar på nästa vecka. Boris Johnson skickade sent på lördags kvällen ett osignerat brev till EU där han bad EU om att skjuta fram deadline eftersom brittiska lag så kräver, men lämnade samtidigt in ett annat signerat brev där han gjorde klart att han tycker det vore en dum idé. EU väntas ge mer tid, även om förvirring för tillfället är stor.

Någon omröstning om själva utträdesavtalet blev det sedan inte i går. Den väntas nu i stället äga rum på måndag i nästa vecka i stället.

Snurrigt? Ja, visst. Men varför skulle det ha varit enkelt denna gång. Det är ett resultat av att Boris Johnson inte har en egen majoritet i parlamentet och att motståndarna inte litar på hans ord.

Så vi får vänta några dagar till på avgörandet. Boris Johnson får trösta sig med att den som väntar på något gott...

För om han till slut ändå får igenom avtalet och tar britterna ut ur EU som han lovat, så ser det ljust ut för honom inför det nyval som alla tror ska komma senare i höst.

Och om han inte får igenom det? Fortsättning följer. 

Boris Johnson efter bakslaget: ”Jag förhandlar inte en försening med EU”:

Boris Johnson efter bakslaget: