Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Därför är detta inget Watergate för Trump

Ambassadör Gordon Sondland vittnade på onsdagen.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: GRIPAS YURI/ABACA / STELLA PICTURES/GRIPAS YURI/ABACA

Så det var vittnesmålet som blev spiken i kistan för president Donald Trump?

Demokraterna hoppas förstås på det.

Men presidenten är långt ifrån politiskt begraven.

Stödet för en riksrätt har till och med minskat efter en veckas riksrättsutfrågningar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var onekligen en stor dag i riksrättsutredningen, dagen då ambassadör Gordon Sondland vittnade. Ja, den 20 november kommer att bli vändpunkten om vi får tro en del kommentatorer.

Det hör till historien att Sondland är en av Trumps män, en hotellmagnat som fick sin ambassadörspost – USA:s EU-ambassadör – som tack för generöst dollarstöd till presidenten.

Så det var ett explosivt budskap när han klart och tydligt sa att det handlade om tjänster och gentjänster, ifall Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskij skulle få ett möte i Vita huset. I utbyte ville Trump att Ukraina skulle tillkännage ett par utredningar som Trump hoppade dra politisk nytta av.

– Vi följde presidentens order, sa Sondland bland annat.

– Presidenten beordrade oss att göra så.

Det var också sådana budskap som låg i grafikraden på CNN:s sändningar. Det blev snabbt virala klipp på sociala medier.

Värdefullt vittnesmål för Demokraterna

Sondland kopplade också USA:s indragna militärhjälp till Ukraina till samma motkrav på utredningar i Ukraina, men där medgav han att det handlade om slutsatser han själv dragit, inget han hört direkt från presidenten.

Det råder ingen tvekan om att Sondlands vittnesmål var mycket värdefullt för Demokraterna. Detta är vad de anser sig behöva för att kunna ställa president Trump inför riksrätt, det räcker med enkel majoritet i representanthuset och demokraterna har kontrollen där.

Så ja, räkna med att USA:s 45:e president ställs inför riksrätt, om några veckor.

Men nej, han kommer inte att välja att avgå på samma sätt som Richard Nixon gjorde 1974 inför samma hot. Orsaken är enkel.

Nixons popularitet kollapsade under Watergateutredningen och han insåg att risken var stor att han skulle bli fälld. Så är inte läget för Trump. Ännu finns inget som tyder på att republikanerna är på väg att överge honom.

Republikanerna fann tvärtom delar av Sondlands vittnesmål som även talade till presidentens fördel.

Som när Sondland vittnade om att han i sina samtal med Trump aldrig hört presidenten ställa några krav på ukrainarna, eller att han någonsin hört honom tala om någon koppling mellan Ukraina-utredningarna och militärhjälpen.

Ja, han frågade även Trump direkt i september vad Trump egentligen ville ha från Ukrainas president Volodymyr Zelenskij, och svaret blev: inget alls.

Stödet för riksrätt har minskat under veckan

Dessa budskap låg som grafik i Fox News sändningar och blev snabbt virala även de på sociala medier. Amerikanerna lever i två olika medieuniversum.

Det råder knappast något tvivel om att Trump – via sin advokat Rudy Giuliani – verkligen försökte få Ukraina att tillkännage utredningar som skulle gynna presidenten politiskt. 

Men helt enkel är inte denna historia. Ukraina tillkännagav aldrig några utredningar. Militärhjälpen slogs på igen i september. 

Och mycket av det som framkommit efter en veckas utfrågningar har varit känt ett tag nu. Vi har ju inte minst det telefonsamtal som Trump höll med Zelenskij den 25 juli där Trump själv talar om Joe Biden och att han skulle behöva en tjänst från Zelenskij.

Demokraterna säger sig vara mycket nöjda med hur utfrågningarna gått. Deras vittnen har i regel varit sympatiska, seriösa.

Trump har möjligen till och med försett dem med fler riksrättsåtalspunkter genom att vägra samarbeta, förhindra kallade personer att vittna och twittra nedsättande om en av dem – förre Ukraina ambassadören Marie Yovanovtich – mitt under förhöret.

Men det verkar inte som allt detta fått amerikanerna att radikalt ändra åsikt om Trump och riksrättsprocessen. Snarare tvärtom.

Stödet för riksrätt har minskat under den vecka som gått sedan de offentliga förhören satte i gång förra onsdagen, visar webbsajten Realclearpolitics sammanställning. Den 10 november ansåg 51 procent att det är rätt att ställa ställa Trump inför riksrätt, den 20 november låg siffran på 49. Andelen som anser det vara fel hade stigit från 42 till 44,6.

Det är möjligt att Sondlands vittnesmål ändrar på det, men de som följde utfrågningarna på Fox News lär inte ha bytt åsikt.

Ja, Trumps egen popularitet har även ökat under november då väldigt mycket handlat om riksrättsutredningen. Någon Nixon-kollaps i stöd syns inte till.

Demokraternas mäktigaste politiker i kongressen, representanthusets talman Nancy Pelosi, var länge skeptisk till en riksrättsutredning. Hon var medveten om att detta kunde så tillbaka på demokraterna. Ukraina-samtalet fick henne att ändra sig. Men hennes farhågor kan komma att infrias.

Det krävs två tredjedels majoritet för att fälla Trump i senaten. Nu finns det republikaner som till och med talar om att försöka dra ut den riksrättsrättegång som kommer att hållas där ifall representanthuset röstar igenom ett åtal.

Så säkra är republikanerna att Trump blir friad. Men varför dra ut på en process som knappast heller gynnar presidenten? Jo, fem av demokraternas presidentkandidater är senatorer och en rättegång i senaten kan komma att krocka med deras primärvalskampanjer.

Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar från Washington DC.