Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Där har sannolikheten att britterna lämnar EU i mars minskat

Storbritanniens Theresa May meddelade i dag att parlamentet ska få chansen att rösta om man vill skjuta upp Brexit. Foto: PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hörde ni sucken av lättnad?

Sannolikheten för att Storbritannien störtar utför brexit-stupet utan avtal den 29 mars har minskat rejält.

Premiärminister Theresa May vek ner sig till slut.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, Theresa May är ingen anhängare av att Storbritannien lämnar EU den 29 mars utan något avtal, där gränserna mot EU med tullar och allt åker upp dagen efter. Det är inte därför hon hittills inte velat tala om att be om mer tid från EU.

Men det var exakt vad hon gjorde i parlamentet i dag. För första gången gjorde hon klart att parlamentet kommer att få säga sitt även i frågan om allt ska skjutas upp.

Hon hade till slut inget val. Flera tunga ministrar i hennes egen regering hade hotat med att avgå om hon inte gav med sig.

Det pågick också planer i parlamentet att försöka tvinga fram en lösning som skulle utesluta en hård brexit.

Så vad händer nu? Theresa May hoppas fortfarande på att hon ska lyckas övertala parlamentet att rösta igenom det utträdesavtal som Storbritannien förhandlat fram med EU, men som det brittiska parlamentet sa ett rungande nej till i januari.

May fick därefter mandat att resa tillbaka till Bryssel och försöka förhandla om. Knäckfrågan är fortfarande hur man ska förhindra att det uppstår en hård gräns igen mellan Nordirland och Irland.

Det är möjligt att EU kommer att ge henne några små eftergifter, i alla fall i den politiska deklaration som parterna också kommit överens om. Utträdesavtalet är egentligen bara ett skilsmässoavtal, den säger inget om vilken framtida relation EU ska ha med Storbritannien.

May har lovat att låta parlamentet rösta ännu en gång om allt detta senast den 12 mars. May hoppas då ha vunnit tillräckliga eftergifter för att det ska gå igenom.

Men hon inser själv att chanserna är små. Hon led det största brittiska nederlaget någonsin vad gäller hur många i det egna partiet som röstat emot en premiärminister i januari. 

Samtidigt tickar klockan. Om parlamentet röstar nej den 12 mars så återstår bara dryga två veckor kvar till dagen då Storbritannien riskerar lämna EU utan något avtal alls.

Det är ett scenario som en del brexitörer gillar, men de är rätt ensamma om det. Varningarna från näringslivet är många, åtskilliga britter har för säkerhets skull börjat bunkra upp med livsmedel och läkemedel i fall det skulle bli leveransproblem.

Men Theresa May vet att det inte finns någon majoritet i parlamentet för en hård brexit. Så om det blir ett nej igen den 12 mars, så kommer parlamentet dagen efter att få rösta om huruvida ledamöterna där verkligen vill ha ett utträde utan avtal.

Svaret blir med allra största sannolikhet nej även där. Och i så fall kommer parlamentet den 14 mars att få rösta om huruvida man vill skjuta på utträdet.

Den 29 mars har det gått exakt två år sedan May meddelade att Storbritannien vill lämna EU i enlighet med artikel 50 i Lissabon-fördraget. Men detta kan förlängas om även EU går med på det.

Och det lär EU göra, om London bara ber om det. I alla fall en första gång. Få i EU vill se en hård Brexit. Theresa May har helt rätt när hon säger att en uppskjutning inte löser problemet, men det köper i alla fall lite mer tid.

Och många britter drar en suck av lättnad över det. Men stupet finns kvar där framme.